Campa vid Nordens största insjöbad

Publicerad: 2014-11-13   Uppdaterad: 2023-04-18

– Vi vet att Varamobaden har ett härligt bad, säger Peter Karlsson från Örebro. Därför stannar vi på Z-Parkens Camping innan vi far vidare på vår semestertur till Småland. Läge – 9 poäng  Campingen ligger hundra meter från en badstrand av det absolut bästa slaget. Vätterns kristallklara vatten värms här upp ovanligt snabbt under varma sommardagar....

– Vi vet att Varamobaden har ett härligt bad, säger Peter Karlsson från Örebro. Därför stannar vi på Z-Parkens Camping innan vi far vidare på vår semestertur till Småland.

Läge – 9 poäng 
Campingen ligger hundra meter från en badstrand av det absolut bästa slaget. Vätterns kristallklara vatten värms här upp ovanligt snabbt under varma sommardagar. Och detta i kombination med den fina mjuka sanden på stranden gör att tusentals människor samlas vid Varamobaden. Sandstranden är tre kilometer lång.

Du har minilivs och korvkiosk på campingen. Nära till restauranger på stranden, och en kvarts cykeltur till närliggande köpcenter. Hundra meter till en jättefin äventyrsminigolfbana. Till Motala centrum är det 2,5 kilometer.

Campa vid Nordens största insjöbad
Varamobadens tre kilometer långa sandstrand utmed Vätterns kristallklara vatten lockar tusentals människor under vackra sommardagar.

Service – 9 poäng
Full service har du åtta veckor på sommarens högsäsong. Då är det öppet 8-22 alla dagar.

För övrigt så öppnar man 27 april och stänger 29 september, men om inte personalen är på plats finns det alltid ett telefonnummer att ringa under lågsäsong. Campingbroschyren du får vid ankomsten är ovanligt välgjord och informativ. Campingvärden Birgitta Kihl med personal tar varmt emot gästerna. Birgitta har rutin efter 44 år på anläggningen.

Det finns färskt bröd i campingbutiken på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar – 6 poäng
Nog äger Z-Parken sin charm, men anläggningen har varit med länge och vissa utrymmen har allt sett sina bästa dagar. De gula trähusen får mig att tänka på när jag var på kollo i slutet på 1950-talet. En tvättränna under tak. Nu är det så att campingen ägs av fotbollsklubben Zeros, och campinggästerna får utnyttja deras omklädningsrum och duschar, vilka alls inte är så tokiga. Det finns en riktigt bra tvättstuga och ett litet kök med spis, mikro och matplats. Sedan finns det en rad utomhusdiskplatser och kokplattor under tak. Bra servicestation för husbilar.

Fritt varmvatten. Duschrummen låsta under natten.

Skötsel –7 poäng
Städningen inomhus är helt okej, men i betyget ingår också vård och omsorg om lokalerna.

Även yttre vård ingår, hur befriad campingen är från småskräp och fimpar exempelvis.

Campa vid Nordens största insjöbad
Björkarna ger inte bara skugga utan gör campingen vacker att stå på.

Campingtomter – 8 poäng
Hela campingen består av grönt gräs och det är rikligt med björkar, vilket gör platsen vacker. Tomterna är markerade och väl tilltagna och plana.

Framkomlighet –  5 poäng
Handikapptoaletten är bra och har dusch och till och med ett larm, som fungerar. Det vill säga att larmlampan både hörs och syns till receptionen. På denna toalett finns också en snygg bänk, där du kan lägga ditt medhavda skötunderlägg. Gatorna inne på campingen är grusade, men plana och hårda. Receptionen är lite svår att nå, eftersom det är en avsats framför luckan i väggen. Kök och disk också besvärligt.

Säkerhet – 8 poäng
Större delen av campingen är inhägnad, och grinden stängs om natten. Campingvärden bor på området och det finns ett journummer att ringa.

Det är gott om brandsläckare ute på området. Tomterna är rymliga och gör det lätt att hålla bra avstånd. Gamla elanslutningsstolpar (öppna) för stickkontakter.

Lekplats- 6 poäng
Det finns en inhägnad lekplats med klätterställningar och gungor samt en fotbollsplan. Närheten till badet är ett stort plus, och badet är mycket barnvänligt. Inte minst den härliga ”byggsanden”.

Miljö –  2 poäng
Miljön är inget som fotbollsklubben prioriterat. Container för sopor. Rent och snyggt runt omkring containern och riktiga tömningsplatser för gråvatten och latrin.

Helhet – 8 poäng
Trots att campingen är lite ålderdomlig i sina faciliteter, så är den trivsam att vara på. Fast nog kunde man tycka att kommunen kunde bry sig. När man har en av Nordens finaste badstränder skulle man väl kunna erbjuda en camping i tiden. Det sägs att Vätterns vatten är så rent, att du kan dricka det om du kommer en bit ut. Helgen före vårt besök, hade det varit 10 000 besökare på stranden.

Trevliga restauranger och äventyrsminigolf nära, och så hela Motala förstås. Missa inte slusstrappan i Borenshult i utkanten av staden. Inne i centrum har du två välkända museer, Radiomuséet och Motormuséet. Dessutom är miljöerna runt hamnen och Göta kanal trevliga. Ej kreditkort.

                                                                                                
FAKTA
FC507 Z-Parkens Camping Varamobaden
Månvägen
591 52 Motala

Tel. 0141-21 11 42
E-post: campingen@bkzeros.seÖppet: 27/4 – 29/9
GPS-koordinater: 58o32’56”N   15o00’33”E                                

Snabbguide testresultat
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge – 9
Service – 9
Standard – 6
Skötsel – 7
Campingtomt – 8
Lek – 6
Framkomlighet – 5
Säkerhet – 8
Miljö – 2
Helhet – 8
Summa poäng: 68

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Z-Parkens Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg