En lappländsk campingskatt

Publicerad: 2014-11-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi har campat i ett halvt sekel och fått massor av resminnen. Många platser har varit något extra, och en sådan plats var Kolgårdens Stugby & Camping i Vilhelmina. Läge-9 poängEn halv mil norr om Wilhelmina i Lappland, alldeles utmed Vildmarksvägen, ligger Kolgårdens Camping. Den ligger på stranden till Volgsjön och på andra sidan sjön...

Vi har campat i ett halvt sekel och fått massor av resminnen. Många platser har varit något extra, och en sådan plats var Kolgårdens Stugby & Camping i Vilhelmina.

Läge-9 poäng
En halv mil norr om Wilhelmina i Lappland, alldeles utmed Vildmarksvägen, ligger Kolgårdens Camping. Den ligger på stranden till Volgsjön och på andra sidan sjön tornar blånande skogklädda höjder upp sig. Det är så vackert att det nästan tar andan ur en. I Vilhelmina finns affärer, post, bank och annan service.

Service-10 poäng
– Hej, jag heter Robban säger en kille med rågblont hår och sträcker fram handen.
Han tar i hand och hälsar oss båda välkomna, ber oss komma med och titta var vi vill parkera.

Det finns ingen reception på campingen, utan det hänger en telefonlur på väggen när man kommer. Lyfter du på luren så svarar Robban eller hustrun Carina, och du får den hjälp du behöver. Vi pratar med flera gäster som slösar med beröm över värdparet som alltid tycks ha tid att växla några ord eller ge praktisk service.

I allrummet står en glassbox och kylskåp med drickor. Vill du ha något lägger du pengarna i en burk. En dator står framme för den som vill söka något på internet (gratis). Det finns även TV.

 

Standard på gemensamma anläggningar-8 poäng
Servicehuset är det första gula huset du kommer till. Det är också på detta som ”receptionsluren” hänger. I köket sprakar en brasa vid soffgruppen. Här står en liten bokhylla med lånelitteratur, samt ett ställ med turistbroschyrer. Det finns flera matgrupper med dukar, ljus och blomdekorationer på borden. I köksdelen har du diskplatser och spisar med ugn, mikro och kaffebryggare. Det är som att komma in i ett hem. Det finns tre så kallade familjebadrum med dusch, tvätt och toalett. Inne i duscharna är det kaklat, men i övrigt är det enklare material. Vid restaurangen hittar du jättelyxiga toaletter och duschar, fast dessa låses nattetid. Papper och tvål på alla toaletter. Den vedeldade bastutunnan vid stranden är fri för användning, men den nybyggda bastun/badtunnan vid restaurangbryggan måste bokas och kostar 100 kronor.

Restaurangen är den snyggaste campingrestaurang vi någonsin sett, men tömningsplats för fasta tankar saknas.

En lappländsk campingskatt
Restaurangen ligger vid sjön med fin terrass och ny bastu.

Skötsel-10 poäng
Robban är snickare och den fina stugbyn har han under 19 år själv skapat. Det är otroligt rent och snyggt överallt, och det syns att det sker ett ständigt underhåll.

Campingtomter-9 poäng
Det ryms mellan 20 och 30 ekipage på campingen. Alla står lite utspridda, vilket ger ett trivsamt intryck. Det finns inga tomtmarkeringar, men alla får den plats de behöver. Det är plant och i princip kan alla ta del av den fina utsikten.

Lekplats – 0 poäng
Det finns ingen lekplats på campingen. Man hänvisar till Vilhelmina Camping, som man gärna samarbetar med.               

 Miljö-7 poäng
En del av byggnaderna värms upp med sjövärme. Sopstationen ryms i ett av alla de fina gula husen, och det är inte ofta du ser soptunnor i ett rum med kakel på väggarna. Du källsorterar allt utom kompost.

Framkomlighet/handikappanpassning – 5 poäng
Det finns handikapptoalett med dusch och skötbord. Tack vare en ramp kommer du in i kök/allrum. Tillgängligt är också restaurang och miljöstation. Tvättstuga och latrintömning har för höga trösklar. Det är en grusad backe ner till campingen men den är hårdkörd. Är du rullstolsburen är nog ett handtag gott för att ta sig upp.

Säkerhet-7 poäng
Campingvärden följer alla till deras plats och ser till att ekipagen inte står för nära varandra. Det finns synliga brandsläckare. Att ha bom till området är nog en främmande fråga. Värdparet bor i huset intill och är nästan alltid på plats. Det känns faktiskt ovanligt tryggt.

Helhet – 10 poäng
Naturskönt, trivsamt och prisvärt. Ja, tre ord skulle kunna räcka, men du skall veta att folk som varit här oftast kommer tillbaka. Det är fina fiskemöjligheter i sjön. När vi är på besök är det en man som drar upp en öring på 2,5 kilo. Vi träffar senare på hans fru, som med segerviss blick säger: – Jag lämnar inte bryggan förrän jag dragit upp en större fisk.

Kolgården har fått sitt namn efter tiden då här fanns ett trettiotal kolmilor. Det berättas att Dan Andersson en gång var förälskad i en flicka i byn, och att han då skrev ”Jag sitter vid min mila….”. Maträtten kolbullar härstammar från den här tiden, men serveras än idag på restaurangen vid campingen. Lär vara riktigt gott. Två vedeldade bastur finns att tillgå, den ena är gratis. Roddbåtarna lånar du gratis och inte heller kostar det något att inta sin måltid i den mysiga grillkåtan som står mitt på campingen.

Det här är verkligen en plats som man vill återvända till.                                                

FAKTA
FC126 Kolgårdens Camping & Stugby
Lövliden 16
912 92 Vilhelmina

Helårsöppet
Pris: 190 kronor inklusive el/dusch (2013)
GPS-koordinater: N 64o38’57” E 16o35’26”

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge – 9
Service – 10
Standard – 8
Skötsel – 10
Tomt – 9
Lek – 0
Miljö – 7
Framkomlighet/handikappanpassning – 5
Säkerhet – 7
Helhet – 10
Summa poäng: 75

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Kolgårdens Camping & Stugby?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

Rulla till toppen