Naturskönt och fiskrikt i Älvkarleby

Publicerad: 2015-04-09   Uppdaterad: 2023-04-18

På sommarkvällarna står fiskare i rader längs stranden, och visst nappar det! Vi testar både fiskelyckan och campingen vid Älvkarlebys strand.  Läge – 7 poängÄlvkarleby Fiske & Familjecamping ligger på stranden till Dalälven i Älvkarleby, som i sin tur ligger någon mil söder om Gävle och ungefär lika långt från älvens utlopp i Bottenhavet. Här...

På sommarkvällarna står fiskare i rader längs stranden, och visst nappar det! Vi testar både fiskelyckan och campingen vid Älvkarlebys strand.

 Läge – 7 poäng
Älvkarleby Fiske & Familjecamping ligger på stranden till Dalälven i Älvkarleby, som i sin tur ligger någon mil söder om Gävle och ungefär lika långt från älvens utlopp i Bottenhavet. Här campar man i naturen i ordets rätta bemärkelse, bara vägarna inne på campingen är gjorda av människor. Du har en kort promenad till Älvkarlebyfallen, och fantastiska fiskevatten hela vägen dit. Till det lilla brukssamhället har du ett par kilometer och där finns närmaste livsmedelsbutik. Här såg vi även ett par pizzerior.

Service – 8 poäng
Trevlig betjäning och väl tilltagna öppettider på högsäsong. Anläggningen är öppen hela året, men utanför säsongen får man ringa ett angivet telefonnummer när man kommer.

Det finns restaurang med fullständiga rättigheter och liten butik under sommaren. Försäljning av fiskekort och tillbehör. Uthyrning av kanoter och fiskeredskap.

 Standard på gemensamma anläggningar – 6 poäng
Reception, butik och restaurang delar lokal, och här ser det vårdat och trevligt ut. När det gäller duschar och toaletter finns mer att önska. Köken innehåller spisar och diskplatser. Det finns en klassisk tvättstuga. Tömningsplatsen för latrin är utrustad enligt konstens alla regler och det finns handfat, tvål och papper intill. Minigolfanläggningen sjunger på sista versen och nog har de blå sofforna behövt både slipning och färg. En bra sak är att varmvattnet i duscharna ingår i priset.

Skötsel av gemensamma anläggningar – 6 poäng
Vid H&C:s spontana besök känns byggnaderna städade invändigt. Men i vår betygsättning ingår också underhåll, och här kunde vi se en rad brister.

Säkerhet – 8 poäng
För att komma in på campingen måste du ha ett bomkort och en kod. Naturen gör att ekipagen, med få undantag, står enligt fyrametersregeln. Det finns gott om brandposter, vilka är utmärkta i den broschyr som du får vid ankomsten.

Ett journummer finns angivet på receptionsdörren, och där når du campingvärden hela dygnet.
                                
Lekplats – 7 poäng      
Vid älvstranden finns ett rejält grönområde och badplats. Tack vare bryggor kan små barn bada tryggt. Rikligt med sand. Här ligger också lekplatsen som har klätterställning med rutschkana, cykelkarusell, gungor, gungbräda och sandlåda. Även beachvolleynät över sand.

Miljö – 6 poäng
Det finns en källsorteringsstation, där du hittar behållare för plast, metall, glas och grovsopor. Platsen för ris och kompostavfall låg onödigt nära camparna. En bra sak är ”hundpellarna” som vi ser på flera ställen.

Handikappanpassning/Framkomlighet – 6 poäng
Det finns ramp till receptionshuset. Själva campingen är full av stubbar och rötter, men vägarna är hårda av tiden och dessutom plana. Handikapptoaletten ligger i ett mindre servicehus inne på campingen, och det är en lättillgänglig och välutrustad handikapptoalett.

Naturskönt och fiskrikt i Älvkarleby
En vacker naturcamping på stranden till Daläven, så kan campingen enkelt
beskrivas.

Campingtomter – 5 poäng
Tomterna ligger lite här och där bland tallarna. På elskåpen står nummer men du får själv bedöma vad som är en tomt närmast. Campingtomerna ligger mycket naturskönt, och det är absolut ett plus för den här campingen. Eluttagen är på 10 ampère, men vid H&C:S besök sommaren 2014 är en utbyggnad av elsystemet planerat till kommande höst. Nya elplintar och säkringar för 16 ampère är tanken.

Helhet – 8 poäng
Detta är en trivsam familjecamping med en alldeles speciell merit, nämligen fantastiska möjligheter att fiska. Campingen säljer fiskekort, ett dagkort kostar 300 kronor. Lax och havsöring är det som lockar de tålmodiga fiskarna som kantar stränderna strax utanför campingen. Fina promenadvägar längs älven.

Det känns som om enkelheten i servicehusen överskuggas av det faktum att platsen är mycket naturskönt belägen. Närheten till Älvkarleby och Gävle borgar för trevliga utflyktsmål. Laxön i Älvkarleby har du på gångavstånd. Ön som under nästan 100 år tjänat som semesterö åt ingenjörstrupperna vid Svea Livgarde är nu fylld av turistaktiviteter. Bebyggelsen från sent 1800-tal är charmerande.

Djur- och nöjesparken Furuvik och det nationella järnvägsmuseet är två toppenattraktioner i Gävle.

Priset 195 kronor är okej, men att på sommaren betala 60 kronor för el för att man tagit lite el till kylskåpet, en kostnad på någon krona, känns nästan oförskämt.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                       7
Service                   8
Standard                 6
Skötsel                    6
Miljö                        6
Säkerhet                  8
Lek                          7
Handikappanpassning 6
Campingtomter 5
Helhet           8
Summa poäng          67

FAKTA
Älvkarleby Fiske & Familjecamping
Campingvägen 1
814 70 Älvkarleby

Tel.: 026-727 92
E-post: info@alvkarlebycamping.seHemsida: alvkarlebycamping.se

Pris: 195 kronor inkl varmvatten, el 60 kronor (2014)
Öppet: Hela året
GPS-koordinater: 60o34’36.72” N   17o27’0.84” E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här