Semesteridyll vid Vättern

Publicerad: 2015-04-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Mitt i skogen ett stenkast från en härlig badstrand. Så vill många campare ha det på semestern. I Habo finns precis en sådan plats och vi har kollat in campingen som ligger där. Läge – 7 poängEtt par mil norr om Jönköping på Vätterns västra strand, ligger Habo Camping & Stugby. H&C var med när...

Mitt i skogen ett stenkast från en härlig badstrand. Så vill många campare ha det på semestern. I Habo finns precis en sådan plats och vi har kollat in campingen som ligger där.

Läge – 7 poäng
Ett par mil norr om Jönköping på Vätterns västra strand, ligger Habo Camping & Stugby. H&C var med när anläggningen invigdes år 2007, men då var mycket ett provisorium. Habo hade inte haft någon camping, trots att badet med sin sandstrand vid Vättern alltid lockat badgäster och turister. Ett holländskt par väckte tanken att röja i skogen ovanför badet och anlägga en camping. Så kommer det sig att det idag finns en anläggning med cirka 75 platser. Till Habo centrum har du cykelbana, fem kilometer. Det är även cykelbana till grannsamhället Bankeryd och vidare till Jönköping.

Semesteridyll vid Vättern
I det lilla röda receptionshuset ryms även ostbutik och grillkök.

Service – 9 poäng
Den här campingen är öppen hela året, och på sommarsäsongen är receptionen öppen dagligen från åtta på morgonen till nio på kvällen. I receptionen blir man varmt välkomnad, och man upplever att paret som driver campingen är mycket måna om sina gäster. Det finns ett utbud av turistbroschyrer, och du kan få tips om utflyktsmål. Nybakat bröd finns att köpa på morgonen.

Standard – 7 poäng
Mycket har hänt på området sedan 2007. Det gula servicehuset innehåller toaletter, duschar, samt ett rum som med både kök och tvättavdelning. I samma hus finns också en perfekt handikapptoalett och ett mönstergillt barnrum. Receptionen ryms i ett eget litet hus bredvid, och här är också en butik och ett gatukök. En stor samlingssal var under uppbyggnad vid besöketsommaren 2014.

Skötsel och underhåll – 7 poäng
Sedan starten har campingvärdarna byggt sex uthyrningsstugor, ett eget hus att bo i, en receptionsbyggnad samt ett hus med en stor samlingslokal som nästan var färdig vid vårt besök. Det är nog förklarligt att man ser en del små skavanker i servicehuset som inte hunnits med att snygga till. Städningen sker ofta och verkar alldeles ordinär. Blommorna i krukorna utanför receptionen såg lite bortglömda ut.

Lekplats – 7 poäng
Det finns två små lekplatser på campingen, båda innehåller bland annat rutschkana och gungor. Det är gott om grönytor att röra sig på. Badet är mycket barnvänligt och bara 150 meter från platsen. Det finns spel och böcker att låna. I en gul liten koja bor marsvin och kaniner som barnen kan kela med. Och husets två katter låter sig gärna klappas.

Handikappanpassning – 8 poäng
I servicehuset finns en perfekt handikapptoalett med dusch. Barnrummet är också perfekt för småbarnsföräldrar. Det finns både liten toalettstol, mindre badkar och låg dusch.

Vägarna inne på campingen kan på några ställen vara lite knöliga att ta sig fram på, eftersom det är ganska grova stenar som underlag. Asfalterad väg till badet och träramp till vattnet.

Miljö – 7 poäng
Soporna sorteras i brännbart, papper, kartongförpackningar, glas och metall.

Campingtomter – 8 poäng
När campingen anlades, så gjorde man det på ett mycket trevligt sätt. Man röjde fyra cirklar i skogen men lämnade skogsridåer kvar emellan. Inne på varje cirkel finns 15-20 platser runt ytterkanten. Du har alltså ingen granne bakom eller framför dig, vilket är ett trevligt sätt att stå på. Det är plant och lätt att ta sig in överallt. Tio ampères säkringar på de platser som har eluttag.

Säkerhet – 8 poäng
Det är gott om utrymme för varje ekipage. Brand- och vattenposter finns på många ställen.

Någon inhägnad finns inte, men familjen som driver campingen bor själva i ett hus granne med receptionen. Så det känns riktigt tryggt av bo här.

Semesteridyll vid Vättern
Badet vid Vätterstranden är mycket fint, inte bara naturskönt beläget utan också med rent vatten och härlig sand.

Helhet – 8 poäng
Detta är en riktigt trivsam camping att komma till, just för att den känns så familjär och dessutom inte är särskilt stor. Kommer du på sensommaren eller hösten, så har du svamp och bär inpå husvagnsknuten.

Det finns trampbilar, kanoter, motorbåt och trampcykel att hyra. Biblioteket med skänkta böcker kan räcka till många regndagar och vill du sätta dig vid pianot i allrummet – så varsågod. I butiken säljs holländska ostar i ett stort utbud. Detta var en nyhet, men gissningsvis kommer ostbutiken i sig att bli en turistmagnet framöver. Från köket finns enklare grillrätter att köpa, som du kan ta med eller äta utanför eller i det stora allrummet. Det finns också grillplatser om du vill grilla själv på ett par ställen.

Största utflyktsmålet är sannolikt Habo kyrka, en av Sveriges mest särpräglade träkyrkor från 1700-talet. Kyrkan är full med målningar och träsniderier. Det stora köpcentrat A6 med bland annat Ikea lockar säkert också besökaresamt badet vid Vätterstranden. Det ligger både nära och naturskönt, och vattnet är glittrande klart.

När husvagns- och husbilsmässan äger rum i september på Elmia i Jönköping brukar campingen vara fullbelagd, och då erbjuds också busstransfer fredag till söndag.

 Snabbguide testpoäng –
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge – 7
Service – 9
Standard – 7
Skötsel – 7
Lekplats – 7
Handikappanpassning – 8
Miljö – 7
Campingtomt – 8
Säkerhet – 8
Helhet – 8
Summa poäng: 76 poäng

FAKTA
FC399 Habo Camping & Stugby
Domsand 28
566 35 Habo

Tel: 073-714 05 75
Hemsida: www.habocamping.seÖppet: Hela året.
Pris: 240 kronor inklusive el och dusch.
GPS-koordinater: 57o52’42” N   14o06’28” E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Habo Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker