Lugn och skärgårdskänsla vid Kalmarsund

Publicerad: 2015-06-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Det är vår vackraste anläggning, säger Björn Kuhlmann, ansvarig för Regenbogens camping på Oknö i Mönsterås. Och har du vaknat en solig vårmorgon på denna plats, så vet du. Läge – 8 poängPå ön Oknö fyra kilometer öster om Mönsterås centrum ligger campingen på stranden till Kalmarsund. Du har gång- och cykelbana in till Mönsterås...

Det är vår vackraste anläggning, säger Björn Kuhlmann, ansvarig för Regenbogens camping på Oknö i Mönsterås. Och har du vaknat en solig vårmorgon på denna plats, så vet du.

Läge – 8 poäng
På ön Oknö fyra kilometer öster om Mönsterås centrum ligger campingen på stranden till Kalmarsund. Du har gång- och cykelbana in till Mönsterås centrum med den service ett mindre samhälle har att erbjuda. Till Kalmar är det fem mil och därmed har du också nära till Öland.

Havet och skärgården präglar campingen var man än befinner sig.

Service – 9 poäng
Vi kommer på långfredagskvällen 2014 och campingen tycks ha slagit sig till ro. Men strax kommer en trevlig dam ut från restaurangen intill receptionen.
– Välkommen, säger hon. Så kul att ni har hittat till oss!
Jag får en utmärkt information om vad som gäller för platsen, och ett föredömligt mottagande. Bra informationsmaterial om platsen. Nybakat bröd i butiken klockan 8.00 varje morgon. Restaurang, kaffeservering och butik.

Lugn och skärgårdskänsla vid Kalmarsund
Modern reception, restaurang och spa samlat under ett tak.

Standard på gemensamma anläggningar – 8 poäng
På Oknö har människor campat sedan 1960-talet. För fem år sedan köpte det tyska företaget Regenbogen campingen på Oknö. De två servicehusen har rustats och även om de inte är nya, så håller de god klass med klinkers på golven och kaklade väggar. Receptionshuset är nytt och modernt och i detta hus ryms även en vackert inredd restaurang och en spa-avdelning. Det finns fyra så kallade familjebadrum att hyra. Köken har spisar, mikro och diskplatser. Vi saknade diskproppar. En bra sak är att det finns handfat och papper vid latrintömningen.

Tömningsplats för husbilar.

Skötsel – 9 poäng
Det är mycket välstädat på området när vi kommer och det ser även rent och snyggt ut inne i servicehuset. Trots liten beläggning, eftersom campingen nyss har öppnat för säsongen, kommer en städpatrull dagligen.

Lekplats – 7 poäng
Mitt på området ligger lekplatsen som ser kul ut med klätterställningar, gungor, spiraldjur och en sandlåda. Strax intill finns en inhägnad plats med ett fotbollsmål. Mysrum med TV för de unga. Simkunniga har förstås bad runt om campingen, men för de minsta barnen finns en långgrund badvik vid Kaffetorpet tio minuters promenad bort.

Campingtomter – 7 poäng
Detta är en plats vid havet och marken består av mo och tall som ger skugga. Alltså blir det lite ojämnheter här och var. Dessutom är inga tomter markerade, utan du måste ställa dig under eget ansvar. Man kan säga att alla i princip har havsutsikt, mer eller mindre.

Det natursköna läget överskuggar de små ojämnheterna.

Säkerhet – 8 poäng
Vid vårt besök är det inte så stor beläggning, och ekipagen står med goda avstånd. Området är inhägnat och en bom har precis tagits i bruk, kanske är bomkorten klara till årets säsong. Ett nödtelefonnummer finns anslaget på receptionsdörren. På högsäsong finns tillgänglig personal även nattetid.

Brandsläckare markerade på karta som du får vid incheckning.

Miljö – 4 poäng
Sommaren 2014 gällde fortfarande en container för sopor och inget annat, men då pågick förhandlingar med kommunen om ett bättre system. En eldriven golfbil fick stå för miljötänket vid testtillfället.

Framkomlighe –  7 poäng
Till reception, restaurang, butik och servicehus finns ramper. Inne på campingområdet är det ganska fasta och mestadels obelagda vägar. Lite knöligt mellan tomterna kan det vara här och var. Det finns en handikappanpassad toalett vid receptionen och en handikapptoalett med dusch i servicehuset i campingens norra ände.                

Lugn och skärgårdskänsla vid Kalmarsund
På Oknö campar du i en talldunge med havet inpå knuten

Helhet – 9 poäng
Det är lätt att bli förtjust i Regenbogens Camping på Oknö. Det vilar ett lugn över denna synnerligen naturskönt belägna anläggning. Vill du frossa i njutning kan du besöka dess spa som har en rad behandlingar och badkurer att erbjuda. Vad vore en camping utan en bra minigolfbana? Sådan finns förstås, och så kan du hyra båt med eller utan motor. Efter första maj är det fritt fiske i havet. Cyklar finns också för uthyrning. Beachvolley och tennis. På sommaren ordnas aktiviteter för barnen. Två fina grillplatser. Restaurangen som har en fin terrass har fullständiga rättigheter och ordnar ofta underhållning. Att promenera ut på udden med en picknickkorg är ett billigt nöje som toppar det mesta.

Regenbogen driver även camping i Åhus och ett tiotal i Tyskland. Lite ovant för oss svenskar är, att det mellan klockan 12.00 – 14.00 skall vara tyst och fritt från bilkörning inne på campingen.

FAKTA
H10 Regenbogen Oknö
Adress:
Oknövägen 12, 383 92 Mönsterås
Tel.: 0499-44 902
Fax.: 0499-10 440
E-post:monsteras@regenbogen.seHemsida:www.regenbogen.seÖppet: 1/4 – 31/10

GPS-koordinater: N57o0’43”   E16o30’18”

 Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge – 8
Service – 9
Standard – 8
Skötsel – 9
Framkomlighet – 7
Lekplats – 7
Campingtomt – 7
Säkerhet – 8
Miljö – 4
Helhetsintryck – 9
Summa poäng: 76

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Regenbogen Oknö?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

Rulla till toppen