En norrländsk campingpärla

Publicerad: 2015-08-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Sverige vimlar av små enkla campingplatser, och enkelheten behöver inte inverka på trivseln. Det är Ava Havsbad ett tydligt bevis på.  Läge – 6 poängKnappt sju mil söder om Umeå ligger Ava Havsbad, alldeles utmed E4:an. Man hör trafiken, men mest som ett monotont bakgrundsmuller. Campingen med sina femtio platser ligger på stranden till en...

Sverige vimlar av små enkla campingplatser, och enkelheten behöver inte inverka på trivseln. Det är Ava Havsbad ett tydligt bevis på.

 Läge – 6 poäng
Knappt sju mil söder om Umeå ligger Ava Havsbad, alldeles utmed E4:an. Man hör trafiken, men mest som ett monotont bakgrundsmuller. Campingen med sina femtio platser ligger på stranden till en havsvik omgärdad av en blandskogsridå. Här finns en servering med mat eller för en enkel fika. Även kiosk. Goda möjligheter till promenader och havsbad. I övrigt 17 kilometer till närmsta samhälle.

Service – 8 poäng
Conny Berglund och Maria Johansson driver både restaurangen och campingen, och de finns för det mesta tillgängliga fram till klockan 22.00. När du checkar in följer någon av dem med ut på campingen och visar lediga platser och hur du skall placera ditt fordon på den plats du väljer.

Standard på gemensamma anläggningar – 6 poäng
De röda servicehusen är enkla men rara. Nyputsade fönster och färska blommor är detaljer som gör en glad. Köket är modernt utrustat och mycket fint. Det finns tömningsplatser för fasta tankar och bärbara toaletter. Receptionen hittar du i restaurangen, som inte bara vänder sig till campinggästerna utan har många förbipasserande som gäster. Lokalerna är trivsamma och fräscha. Tvättstuga finns.

Skötsel – 9 poäng
Det är skötseln av campingen som får en att trivas. Redan innan du går in i receptionen möts du av mängder av välansade blomkrukor och amplar. Det är snyggt och prydligt i restaurangen såväl som i servicehusen.

Handikappanpassning – 2 poäng
Det är ramp till restaurang och reception, men där slutar servicen för rullstolsburna. Någon tillgänglig toalett eller dusch finns inte. Skötbord finns i både damernas och herrarnas serviceavdelningar.

Lekmöjligheter – 5 poäng
Havsbadet är mycket barnvänligt med sandstrand och långgrunt en bra bit ut i vattnet. Själva lekplatsen består av två gungor och en studsmatta. För de lite större barnen (och även vuxna) finns ett beachvolleynät på sand samt en bowlingbana(utomhus).

Miljö – 7 poäng
Den lilla miljöstationen är prydlig och innehåller plats för källsortering till plast, papper, metall, batterier och hushållssopor. Även tunna för grillkol.

Säkerhet – 7 poäng
Campingen är inte stor, men du har flera brandposter att tillgå. Tack vare ledsagarservice står inga gäster för tätt. Jag ser också anslag i receptionen om att fyrametersregeln är viktig.

En bom stängs på natten, men är inte låst. En av campingvärdarna bor på anläggningen och jourtelefonnummer finns anslaget på receptionsdörren.

 Campingtomter – 7 poäng
Campingen består av ett röjt skogsområde och det är gott om plats för varje gäst. Många har en härlig havsutsikt. Eltillgången är 10 ampère. Platsen är plan, men eftersom du står mitt i naturen, blir det ändå lite ojämnt här och var.

En norrländsk campingpärla
Badet med sin långgrunda sandstrand är särskilt bra för små barn.

Helhet – 8 poäng
Skall du resa längs E4:an i Norrland, så tycker jag att du skall lägga denna plats på minnet. Det är en riktigt trevlig övernattningsplats. Är det därtill badväder kan du inte stå närmare havet än så här. Restaurangen verkade bra. Varje vecka på sommaren ordnas underhållning en kväll i veckan och buffé en kväll. Vid vårt besök fanns exempelvis stekt strömming med potatismos på menyn. Sådant kan göra livet extra muntert.

Läget med ”eget” havsbad är förstås utmärkt. Priset känns ordinärt och de ombonade servicehusen fick oss att känna trivsel.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge – 6
Service – 8
Standard – 6
Skötsel – 9
Handikappanpassning – 2
Lekmöjligheter – 5
Miljö – 7
Säkerhet – 7
Campingtomt – 7
Helhet – 8
Summa poäng: 65


FAKTA
FC47 Ava Havsbad
E4 Ava Lögdeå
914 92 Lögdeå

Tel: 0930-320 70, 070-625 65 40
E-post:mias@avahavsbad.seHemsida:www.avahavsbad.se

Öppet: 22/5 – 29/8
Pris: 200 kronor inkl varmvatten, el 40 kronor
GPS:koordinater: 63o28’50” N   19o17”48”E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Ava Havsbadv?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Rulla till toppen