Femstjärnigt i norra Tyskland

Publicerad: 2015-08-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Campingkollen tar en titt på femstjärniga Südsee Camp norr om Celle i norra Tyskland. Fem stjärnor måste väl stå för något alldeles extra? Det har vi tagit reda på. Läge – 8 poäng Mitt emellan Hamburg och Hannover ligger staden Soltau, känd för det fantastiska nöjesfältet Heidepark och den lika kända fågelparken i Walsrode. Lämnar...

Campingkollen tar en titt på femstjärniga Südsee Camp norr om Celle i norra Tyskland. Fem stjärnor måste väl stå för något alldeles extra? Det har vi tagit reda på.

Läge – 8 poäng
Mitt emellan Hamburg och Hannover ligger staden Soltau, känd för det fantastiska nöjesfältet Heidepark och den lika kända fågelparken i Walsrode. Lämnar man motorvägen här och far i riktning mot Celle så kommer man till det lilla samhället Wietzendorf och skyltning till Südsee Camp. Det är cirka två kilometer till ett snabbköp, men campingen är en sorts resort, vilket innebär att det finns både affärer och restauranger på plats.

Service – 10 poäng
Med ett leende på läpparna lämnar jag receptionen, efter att ha checkat in. Himla trevliga människor som tog emot! Och hör och häpna, receptionen är öppen alla dagar 8-20. Det är unikt i Tyskland, som så envist brukar ha sin ”mittagsruhe”, vilket innebär stängning minst ett par timmar efter lunchen.

Standard på gemensamma anläggningar – 9 poäng
Det är mycket god standard i servicehusen. Skinande kakel på väggarna och klinkers på golven. Men små detaljer som avsaknad av handtvätt vid kemtoatömningen och papper att torka händerna på vid toaletterna drar ner betyget. Restaurangerna ser trevliga ut, men vid vårt besök i mars månad var bara en vid stranden öppen. Den var mycket fin och rimmade väl med stjärnstatusen. Barnens badrum som finns på två ställen är något utöver det vanliga.

Femstjärnigt i norra Tyskland
Campingplatsen är en resort med både restauranger och affärer.

Skötsel av gemensamma anläggningar – 9 poäng
Vi kommer en dag i början av mars, och det är långt ifrån någon högsäsong. Ändå är det prydligt överallt inne på campingområdet. Servicehusen är städade och vi upplever anläggningen som allmänt välvårdad.                        

Lekplats – 10 poäng
Att komma en sommardag till Südsee Camp måste vara perfekt för en barnfamilj. En härlig badsjö, inte större än att man nästan kan ropa över den, mitt på campingen. Härlig sand kantar sjön och på stranden finns mängder av lekredskap, typ rutschkanor, gungor, linbana etc. Riktigt bra lekmöjligheter för både stora och små barn. Pingisbord står det lite här och var på campingen. Tröttnar man på lekplatsen vid stranden, så finns det åtminstone tre stora till inom området. Mysrum att vara med kompisar i. Fotbollsplan och mouintainbikebana.

Femstjärnigt i norra Tyskland
Den största lekplatsen ligger precis vid sjön.

Campingtomter – 9 poäng
Det finns cirka 1 000 campingtomter varav hälften är disponibla för tillfälliga gäster. Dessa platser är fördelade på sju olika områden och är i storleken 80 – 135 kvadratmeter. Generellt gäller att det är en mycket grön camping med träd, buskar och häckridåer. De allra största platserna fann vi utanför Sverigebyn, en stugby med typiska svenska hus. Eftersom campingen ligger på Lüneburger Heide är den platt som en pannkaka.

Va-anslutningar och kabel-tv varierar. Likaså om man får ha hund på platsen eller inte.

Säkerhet – 9 poäng
Tomterna är väl markerade och ofta är det tydliga skiljelinjer mellan ekipagen. Man borde inte stå för tätt ens när beläggningen är hög. Brandsläckare sitter vid servicehusen. Bomsystem plockar bort obehöriga fordon. Telefonnummer att ringa till vaktpersonal när receptionen är stängd.

Framkomlighet för handikappade – 9 poäng
Campingen är som nämnts, helt platt, och så gott som alla vägar asfalterade. Det finns tretton servicebyggnader, men vill man ha tillgång till skötrum eller handikapptoalett så skall man säga till vid ankomsten. Alla servicehus har inte samma service. Men det finns fantastiskt bra handikapptoaletter med dusch. I ett par av servicehusen har man särskilda barnrum med babybad och miniduschar. Otroligt fina.

Lätt att ta sig in i reception och butik.

Miljö – 9 poäng
Südsee Camp är miljöcertifierad och stora delar av anläggningen får sin energi genom så kallad eko-kraft, solenergi och en form av egen producerad el. Inne på området finns flera avfallsstationer för källsortering av sopor. Årliga statliga miljökontroller på campingen och dagliga på sjön under sommaren.

Helhetsintryck – 10 poäng
Om vädret inte tillåter bad i sjön, så finns det ett stort inomhusbad för lek och relax. Ingår i campingavgiften på för- och eftersäsong. Två stora minigolfbanor, varav den ena är en äventyrsbana av värsta slaget. Den sistnämnda kostar 15 euro. Ett fyrtiotal hästar betar utanför campingen och ridning erbjuds. En häftig äventyrsbana hittar du ute vid stallområdet. På somrarna erbjuds en rad idrottsaktiviteter och underhållning, och du har minst fyra restauranger att välja på. Promenad- och cykelvägar. Ett komplett snabbköp och butik för campingtillbehör.

Du behöver verkligen inte ha tråkigt på Südsee Camp, och som sagt, Soltau 12 kilometer bort har tre stora sevärdheter; Vogelpark Walsrode, HeidePark (nöjesfält) och Serengeti-Park (Safaripark).

Hundar är mot avgift välkomna på stora delar av området och det finns en särskild hundrastgård.

I direkt anslutning till campingen (andra sidan stora vägen) finns en ställplats, som ingår i organisationen ”tyska toppställplatser”. Komplett service som på campingen. Kostnad 14 euro.

Omdömet blir att denna camping absolut höll måttet, fem stjärnor. 

 Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge – 8
Service – 10
Standard –  9
Skötsel –  9
Lekplats – 10
Campingtomt – 9
Säkerhet – 9
Framkomlighet  – 9
Miljö – 9
Helhet – 10
Summa poäng: 92

FAKTA
Südsee Camp
Südsee-Camp 1
D-296 49 Wietzendorf, Tyskland

Tel. 0049-5196-980 116
E-mail: info@suedseecamp.deHemsida:www.suedsee-camp.deGPS-koordinater: N52o55’54”   E09o57’55”
Öppet: Hela året

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!