Havsbad och camping vid Norrlands skärgård

Publicerad: 2015-09-15   Uppdaterad: 2023-04-18

I den vackra skärgården utanför Haparanda-Tornio ligger ön Seskarö. Härligt havsbad, mängder av frisk luft och fridfull närhet till skärgårdsnaturen var en del av vad vi njöt av vid öns camping. Läge – 7 poängUngefär mitt emellan Kalix och Haparanda lämnar vi E4:an och kör mot Seskarö. Det är cirka 14 kilometer ut till campingen....

I den vackra skärgården utanför Haparanda-Tornio ligger ön Seskarö. Härligt havsbad, mängder av frisk luft och fridfull närhet till skärgårdsnaturen var en del av vad vi njöt av vid öns camping.

Läge – 7 poäng
Ungefär mitt emellan Kalix och Haparanda lämnar vi E4:an och kör mot Seskarö. Det är cirka 14 kilometer ut till campingen. Flera gånger omges vi av glittrande blått hav på båda sidor om vägen, som faktiskt i sig är värd en tur. All information på vägskyltar står på både finska och svenska, och vi är också mycket nära den finska gränsen. Tittar du på turistbroschyrer från området, så skriver man inte Haparanda, utan TornioHaparanda i ett ord. Människorna här tänker inte på landsgränsen. När Ikea 2006 byggde sitt varuhus blev det på svenska sidan, men nästan samtidigt växte Norrbottens största varuhus upp på den finska.
Byn Seskarö ligger tre kilometer från campingen, och här finns bland annat en livsmedelsbutik och ett välrenommerat värdshus. Cyklar finns att hyra på campingen, som för övrigt är mest känd för sitt fina havsbad med härlig sandstrand.

Service – 8 poäng
Nio till nio varje dag kan du få betjäning i det lilla vita receptionshuset. Någon service med brödförsäljning finns inte. Personalen är mycket tillmötesgående. Det finns kiosk och restaurang som är öppen lika länge som campingreceptionen.

Standard – 7 poäng
Mitt emot receptionen ligger en gul trähuslänga, och här hittar du toaletter, duschar, tvättstuga och kök. Barnrum med liten minitoalett. I ändan på huset är restaurangen. Faciliteterna är enkla men bra. Det finns plats för latrintömning såväl som för fasta tankar. Fri bastu.

Havsbad och camping vid Norrlands skärgård
Hela campingen är präglad av vacker kustnatur.

Skötsel – 7 poäng
Campingområdet består av naturmark, men ser ansat ut. Krukor med blommor har
placerats längs vägen ner till stranden. Underhåll och städning av lokaler är okej.

Framkomlighet – 7 poäng
Det finns en handikappanpassad toalett i både damernas och herrarnas serviceavdelning. Någon speciell dusch är det inte, men det bör gå att ta sig med rullstol till de ordinarie duscharna. Ramp till receptionen såväl som till restaurangen. Vägen till havsbadet är asfalterad och sista biten till stranden består av trätrall. Något arrangemang att komma ut i vattnet finns däremot inte.

Lekplats – 7 poäng
Seskarö Havsbad är en sommarplats, och största förtjänsten är nog det härliga havsbadet. Det är långgrunt med härlig sand att både gå på och leka med. På stranden finns ett beachvolleynät och gott om plats för bollekar. Själva lekplatsen består av en liten klätterställning med rutschkana, spiralhästar, färgglada mini-lekstugor i plast och gungor.
I receptionen kan barnen gratis låna bollar, bocciaspel, brännbollsträ etc.

Havsbad och camping vid Norrlands skärgård
Strandfen vid campingen är bästa lekplatsen för barnen.

Campingtomt
Campingtomterna är riktigt rymliga, alla hårdgjorda på grus med tillgång till gräs eller naturmark. Eltillgång tio ampère. Många har havsutsikt och alla är lättillgängliga och plana.

Säkerhet – 8 poäng
Det är riktigt gott om plats mellan ekipagen, tack vare tomternas beskaffenhet. Brandposter ute på området. Någon bom finns inte, men någon obehörig lär knappast ta sig osedd förbi receptionen. Det känns riktigt tryggt att bo på denna utpost längst ut vid havet. Dessutom bor camping-
ägaren på platsen, och det finns ett journummer anslaget på receptionsdörren.

Miljö . 9 poäng
Det finns en miljöstation för sortering av sopor. Även i köket finns behållare för plast, metall och glas.

Helhetsintryck – 8 poämg
Som sista utpost mot havet ligger campingen nära en storslagen natur. Från campingen går en snitslad naturstig på tre kilometer, och vill du veta vilka växter, blommor eller fåglar du kan tänkas möta, så finns det en trevlig broschyr för tio kronor (2014) att köpa i receptionen. En del blommor såsom den gula Grönlandsgåsörten eller den blåvioletta Strandvivan tillhör de arktiska arterna.
Badet vid havsstranden är jättefint, fast badsäsongen så långt norr ut är förstås begränsad. Populärt är att hyra den vedeldade bastun eller badtunnan som står vid stranden, men det finns även gratis bastu i servicehuset. Den gamla minigolfanläggningen fyller fortfarande sin funktion och det kostar bara en tia för barn och en tjuga för vuxna att gå en ronda. Det finns fina möjligheter att samlas runt en grill, både utomhus och i en grillkåta. Vi märker att vi är nära Finland, för bastu och grill är två centrala inslag på en traditionell finsk camping.
Det finns restaurang på campingen, och vill du äta lite exklusivare kan du cykla till Seskarö Värdshus, tre kilometer. Här är kvällarna ljusa.
Knappt tre mil bort ligger Haparanda-Tornio, som numera blivit en riktig shoppingmetropol.

FAKTA
FC 604 Seskarö Havsbad
Tromsöviken
953 94 Seskarö
Tel.: 0922-201 50
E-post: info@seskarohavsbad.se
Hemsida: www.seskarohavsbad.se
Pris: 200-420 kronor inklusive el
Öppet: Maj-september
GPS-koordinater: N 65o42’43”   E 23o45’22”

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge – 7
Service – 8
Standard – 7
Skötsel – 7
Handikappanpassning – 7
Lekplats – 7
Miljö – 7
Campingtomter – 8
Säkerhet – 9
Helhet – 8
Summa poäng: 75

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Seskarö Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

 

 

Rulla till toppen