Naturskönt badparadis i Skåne

Publicerad: 2015-11-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Här har man gjort sig känd som barnens camping, men efter vår koll ser vi att det är en härlig plats för alla åldrar. I alla fall om man gillar simturer och natursköna promenader. Läge – 8 poängTre mil öster om Landskrona med sex mil till Malmö och fyra mil till Helsingborg, ja där ligger...

Här har man gjort sig känd som barnens camping, men efter vår koll ser vi att det är en härlig plats för alla åldrar. I alla fall om man gillar simturer och natursköna promenader.

Läge – 8 poäng
Tre mil öster om Landskrona med sex mil till Malmö och fyra mil till Helsingborg, ja där ligger Röstånga Camping & Bad vid porten till Söderåsens Nationalpark. Lilla Röstångas centrum ligger en kort promenad bort. Där finns en livsmedelsbutik, konditori och ett par restauranger. Nationalparken är mycket känd för sina vandringsleder. Stort friluftbad med femtiometerspool vid campingen.

Service – 9 poäng
Receptionen är öppen 8-8 varje dag. Vid incheckningen får du inte bara en informativ broschyr om campingen, utan också upplysningar om allt du kan behöva veta för din vistelse samt ett vänligt bemötande.

Du kan beställa bröd till nästkommande morgon. Stora delar av campingen har trådlöst internet och det finns en fri gästdator. Brevlåda.

Naturskönt badparadis i Skåne
Den äldre delen av Röstånga Camping& Bad breder ut sig på sluttningen bakom receptionshuset.

Standard – 8 poäng
Campingen har drygt 200 campingtomter men området är uppdelat i två delar, och en liten backe gör att du bara kan se en halva i taget. Servicen är lika bra oavsett var du står, men den nedre planen har förstås närmast till poolområdet. Det finns inte mindre än sex olika servicehus, fast de är alla olika. På övre planen ligger det senast byggda servicehuset, och det är ett optimalt hus för en campare. Här finns familjebadrum, hygienrum för barn, handikapptoalett och välutrustat kök. Här finns också plats för gemenskap och en TV. Övriga servicehus har alla toaletter, duschar och kök, och i fyra av sex är köken utrustade med diskmaskiner. Diskmaskinerna är av sådan art att du inte behöver fylla på eget diskmedel.

Det finns tömningsplatser för husbilar på både övre och nedre plan. När vi besöker platsen i augusti 2014 är det inte långt kvar tills ombyggnaden av receptionshuset skall börja, men även vid vårt besök är det ett väl fungerande och fräscht hus.

Skötsel – 7 poäng
Underhåll av byggnaderna ser att vara ständigt pågående. Gräsmattorna klippta och naturen vårdad inne på området. Städningen tycks också pågå hela tiden och är inget att klaga på.

Handikappanpassning – 7 poäng
Det finns en bra handikapptoalett med dusch på både övre och nedre campingdelen. Men vill man komma in i ett kök med rullstol är det bara det nybyggda huset på övre plan som gäller. Vägarna inne på området är hårdgjorda grusvägar, men mellan de båda campinginfarterna leder en asfalterad gångväg. Det finns fina barnrum i två av servicehusen.

Lekmöjligheter – 10 poäng
Det finns lekmöjligheter på många ställen och för alla åldrar. Liten klätterställning med rutschkana och gungor på ett par ställen. Inne i ett skogsparti har barnen ett eget klätterhus och en häftig kryptunnel. Den stora ”spindeln” på övre planet ger klättrare en utmaning. Det finns bordtennis, beachvolleyboll och boulebanor. Under juli månad och första veckan i augusti är det gratis aktiviteter för barn ledda av utbildade fritidspedagoger. Vid dåligt väder finns ett eget aktivitetshus för barnen. Och så är det fritt att bada i det fina poolområdet som har vattenrutschkana, två barnpooler och en femtiometerspool. Alla med tempererat vatten.

Det finns två stora hoppkuddar, vilka verkar vara omåttligt populära. Senast tillkomna förströelsen är en 600 meter lång bana för BMX-cyklar.

Campingtomter – 9 poäng
Campingen är som nämnts uppdelad i en övre och en nedre del. Den nedre delen är lite äldre och tomterna där är också lite mindre. Den övre planen har rymliga tomter med vatten och avlopp, en del ligger alldeles vid sjökanten. Naturen runt omkring hela anläggningen är vacker och de två små sjöarna inne på campingen bidrar mycket till trivseln. Eltillgång 10 ampère.

Säkerhet – 8 poäng
Vid vårt besök i slutet av säsongen är det glest mellan ekipagen, men det finns ingen anledning att tro att avstånden inte går att hålla, möjligen kan djupet på platserna på den nedre campingdelen vara lite kort. Brandposterna är jämnt fördelade. Vid poolområdet såväl som vid sjön finns livbojar. På informationsbroschyren finns viktiga telefonnummer och redan vid incheckningen lämnas ett journummer som kan användas när receptionen är stängd. Det finns bom till området men den låses aldrig.

Miljö – 6 poäng
Några speciella miljöarrangemang finns inte, men soporna källsorteras i glas, metall och brännbart.

Naturskönt badparadis i Skåne
Det finns kanoter att hyra, och en tur på campingsjön är riktigt idylliskt.

Helhetsintryck – 9 poäng
Röstånga Camping & Bad är en välutrustad anläggning. Många kommer hit för att vandra i naturreservatet. Varje dag på högsäsong leder en naturguide kostnadsfritt promenader från campingen. Man kan köpa fiskekort och pröva lyckan i den lilla sjön inne på området, och där kan man också hyra kanot för en kortare tur. Ett fiskekort kostade 75 kronor och berättigade till en ädelfisk.

Det finns minigolf och boulebanor. Tillträde till poolområdet ingår i campingavgiften, och medan mina barnbarn roade sig glatt i vattenrutschkanan och barnpoolerna, så passade jag på att ta en simtur i femtiometersbassängen. Campingen har egen restaurang, och sedan har du cirka 500 meter till ytterligare några i Röstånga samhälle. Vill man göra en utflykt till Helsingborg så får man av campingen gratis biljetter till en djurpark där.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge – 8

Service – 9

Standard – 8

Skötsel – 7

Handikappanpassning – 7

Lek – 10

Campingtomter – 9

Säkerhet – 8

Miljö – 6

Helhet – 9
Summa poäng: 81

 

Fakta
M 20 Röstånga Camping & Bad
Blinkarpsvägen 3
268 68 Röstånga

Tel: 0435-910 64
Fax: 0435-916 52
E-mejl: nystrand@msn.comHemsida: www.rostongacamping.se

Öppet: 29/4 – 20/9
Pris: 250-330 kronor beroende på säsong (2015)
GPS-koordinater: N 55o59’47”   E 13o16’48”

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Röstånga Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Rulla till toppen