Både stadspuls och lantlig idyll

Publicerad: 2015-11-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Vill du campa fyrstjärnigt vid en klassisk svensk insjö och samtidigt ha cykelavstånd till storstan? Då kan Västerås Mälarcamping rekommenderas. Läge – 9 poängVästerås Mälarcamping ligger vid Mälaren cirka sex kilometer sydväst om stadens centrum. Området är idylliskt med ett rikt ekbestånd i omgivningen. Härlig badplats med sand och brygga samt möjlighet att ta färjan...

Vill du campa fyrstjärnigt vid en klassisk svensk insjö och samtidigt ha cykelavstånd till storstan? Då kan Västerås Mälarcamping rekommenderas.

Läge – 9 poäng
Västerås Mälarcamping ligger vid Mälaren cirka sex kilometer sydväst om stadens centrum. Området är idylliskt med ett rikt ekbestånd i omgivningen. Härlig badplats med sand och brygga samt möjlighet att ta färjan till centrum eller närbelägna badöar. Stadsbussar stannar 200 meter från campingen och går tätt dygnet runt.

Både stadspuls och lantlig idyll
Trots att staden syns i fjärran känns det som om campingen ligger på landet.

Service – 8 poäng
Mottagandet i receptionen är korrekt men lite opersonligt. Bra broschyr med information om platsen. Butik och restaurang.

Standard på gemensamma byggnader – 9 poäng
Det finns två servicehus av mycket hög kvalitet, kakel och klinkers vid duschar och toaletter. Även köken är fräscha och välutrustade med spisar, mikro och diskplatser. Bra detalj i köket är en flugfångare som håller lokalen fri från insekter. I ett av husen finns en diskmaskin, och i det andra huset en bra tvättstuga. Det finns bastu som kostar extra. Tömningsplatser för husbilar på två ställen, båda lättillgängliga. Latrintömningsplatsen är utrustad med tvättfat, tvål och papper. Hundbad. Receptionen ligger i anslutning till butiken och restaurangen, här ser också snyggt och prydligt ut.

Skötsel – 8 poäng
Gräsytorna är välklippta och servicehusen bra städade. Lite skräpigt på lekplatsen men generellt dock helt okej.

Campingtomter – 8 poäng
Tomterna är väl markerade och stora och plana. Det finns några häckar men den största delen av anläggningen består av en enda jättestor gräsplan. De fina lövträden, där det är rikligt med ekar, ser du mellan campingen och badplatsen. Eltillgången är 16 ampère.

Handikappanpassning – 9 poäng
I båda servicehusen finns stora handikapptoaletter som är lätta att nå och rymliga att vara i.

Huvudgatan är asfalterad men det är inga problem att ta sig på fram någon stans på området. Handikappramp till bryggan där färjan Elba lägger till. Det är lätt att komma fram med barnvagnar eller rullstolar i samtliga hus. Familjebadrum med barnbadkar.

Lekmöjligheter – 8 poäng
Det finns en välutrustad lekplats med gungor, klätterställning modell bättre och rutschkana. Barnvänligt bad i sjön med sandstrand för de små och brygga för de simkunniga. Beachvolleyplaner med nät. Lekrum och på sommarens högsäsong gratis lekstund med maskoten Bosse Bo två gånger i veckan.

Att fiska från bryggan vid badplatsen är ett gratis nöje som särskilt barnen tycker om.

Miljö – 8 poäng
Det råder komplett källsortering av sopor, och behöver du påse till dina kompostsopor så ligger det sådana i köken och i receptionen. Toaletter med två spolningslägen och lampor som tänds och släcks automatiskt är bra saker. Mindre bra är avsaknaden av diskproppar i köken. Något som lätt får gästen att vilja diska under rinnande vatten. Allt varmvatten värms med kraft från ett fjärrvärmeverk. I informationsbroschyren ägnas två sidor åt campingens miljöpolicy.

Både stadspuls och lantlig idyll
Tomterna är väl markerade och elkapaciteten 16 ampere är bra.

Säkerhet – 7 poäng
Varje gäst får en nyckel för att ta sig in eller ut genom bommen till campingen. För övrigt är det ingen större svårighet för objudna gäster att ta sig in på området, det finns heller ingen särskild bevakning. Ett jourtelefonnummer finns anslaget vid receptionen.

Tomterna är rymliga och gör det lätt för besökarna att hålla avstånd till sin granne. Brandsläckare i varje servicehus. Livboj vid badet.

Helhet – 8 poäng
Vi vill ge Västerås Mälarcamping ett gott betyg, dels för sina fina allmänna lokaler och dels för sitt läge vid Mälaren. Äventyrsminigolfen är trevlig och restaurangen likaså. Receptionen har ett gott utbud av broschyrer som hjälper dig att hitta utflyktsmål i närheten. Färjan Elba med sin blågula flagga är ett pittoreskt inslag. Den tar dig mellan Västerås centrum, campingen och ett par öar i Mälaren.

Du har Västerås fem största besöksmål på behagligt avstånd:

  • Västerås Domkyrka
  • Vallby Friluftsmuseum
  • Skultuna Messingbruk
  • Västerås Konstmuseum
  • Västmanlands Läns Museum

Och så sist men inte minst, nära till Kokpunkten som är Sveriges enda actionbad byggt i åtta våningar i ett hundra år gammal hus.

Både stadspuls och lantlig idyll
Västerås Mälarcamping får höga poäng för både sitt fina läge och den höga standarden på allmänna utrymmen.

Snabbguide testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge                                   9
Service                               8
Standard                            9
Skötsel                               8
Campingtomter                  8
Handikappanpassning       9
Lekmöjligheter                  8                                                     
Miljö                                   8
Säkerhet                            7
Helhet                                 8
Summa: 82 poäng

FAKTA
Västerås Mälarcamping, U4
Johannisbergsvägen
725 91 Västerås

Tel.: 021-14 02 79, 0771-101 200(bokning)
E-post: malarcamping@nordiccamping.se
Hemsida: www.nordiccamping.se

Öppet: Året runt men bara full service på sommarhögsäsongen.
Prisbild: 275 kronor inklusive el och dusch(juni 2015)
GPS-kordinater: 59o34’29.23”N   16o31’22.75”E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Västerås Mälarcamping?
Här kan du sätta ditt eget betyg