Sjöläge och nära Smålands pärlor

Publicerad: 2016-02-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Vad har Karl XII, Van Morrisson och Emil Svensson från Katthult gemensamt? Jo, de har alla varit i Hultsfred. Vi har också varit där, för att kolla in campingen som ligger så vackert vid sjön Hulingen. Läge – 7 poängI Hultsfred i Småland, ett par mil från Vimmerby och på tjugo minuters promenad från Hultsfreds...

Vad har Karl XII, Van Morrisson och Emil Svensson från Katthult gemensamt? Jo, de har alla varit i Hultsfred. Vi har också varit där, för att kolla in campingen som ligger så vackert vid sjön Hulingen.

Läge – 7 poäng
I Hultsfred i Småland, ett par mil från Vimmerby och på tjugo minuters promenad från Hultsfreds centrum, ligger Hultsfreds Camping. Hultsfred ligger vid sjön Hulingen och det gör även campingen. Alla gäster kan njuta av den lilla sjön som i huvudsak kantas av mörk granskog.

Kanske är Hultsfred mest känt för sina musikfestivaler men det kan även vara för sin smalspåriga järnväg. Härifrån kan du åka den sju mil långa vägen till Västervik med rälsbuss ifrån 1950-talet.

Service – 8 poäng
Campingen har öppet från 8-18. En liten enkel butik med café. Vänligt bemötande i både reception och butik. Rikligt med broschyrer om sevärdheter i omgivningen.

Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
Receptionen ryms i något som ser ut som en röd liten manskapsbod. Nästa röda hus man möts av, är butiken/serveringen som också är ganska anspråkslös. Det tredje röda huset som är till för alla innehåller ett litet samlingsrum, kök och tvättstuga. Också detta hus är enkelt, ganska slitet, men fyller sin funktion. Men det är inte slut på röda stugor, för det gamla servicehuset står kvar med hänglås på dörrarna och så finns det en massa små röda uthyrningsstugor. Det bästa har jag sparat till sist, och det är det nya servicehuset. Med det har campingens standard lyfts ordentligt. Fina duschar och toaletter, ändamålsenlig handikapptoalett och familjebadrum.

Även latrintömningen är ny och mycket fräsch.

Sjöläge och nära Smålands pärlor
I det här lilla huset tas du emot vid ankomsten och här får du tips på utflyktsmål.

Skötsel – 7 poäng
Att driva camping är att ständigt se till att marken hålls fri från skräp och att byggnaderna hålls rena. Här var det väl som det brukar vara i allmänhet, servicehuset som var sprillans nytt var förstås fräscht.

Campingtomter – 6 poäng
Hela platsen är en campingtomt där man ställer sig i närheten av en elstolpe om man vill ha el och annars där man tycker att det passar. Det finns inga buskridåer men mängder av björkar och anläggningen ligger precis på stranden till sjön Hulingen. Det finns både 10 och 16 ampere att tillgå.

Om det är plant och hur lätt det är att nå platsen, bestämmer du själv.

Handikappanpassning – 9 poäng
Det är handikappramp till såväl reception, butik som servicehus. Handikapptoaletten är riktigt fint gjord med dusch. Gångvägarna är både av grus och asfalterade men det är säkert helt okej att ta sig fram på hjul.

Sjöläge och nära Smålands pärlor
Var man än befinner sig på campingen så är sjön Hulingen närvarande.

Lekmöjligheter – 5 poäng
Den lilla lekplats som finns bjuder på gungor, gungdjur, sand och en liten klätteranordning. Det finns ett bordtennisbord utomhus, racketar och bollar finns att låna. Badet är mycket badvänligt, fin sandstrand och grunt i början. Kommunen sköter regelbunden provtagning av vattnet.

Miljö – 5 poäng
Det är inga arrangemang av miljösparande karaktär gjorda. Soporna läggs i tunnor men det finns behållare för vitt och mörkt glas.

Säkerhet – 7 poäng
Detta är ingen inhägnad plats även om det finns en bom in till anläggningen, för den kan vem som helst öppna. Men om natten kommer vaktbolag på besök och därtill bor campingvärdarna på området. Två brandsläckare fanns tillgängliga. Avstånden var det inga problem med och det var hög beläggning vid vårt besök.

Helhet – 7 poäng
Sommaren 2015 bjöd inte på någon värme så badet låg stilla så när som på några få modiga. Men jag kan tänka mig att det ser betydligt annorlunda ut om värmen slår till, och campingen torde vid sådana tillfällen vara en riktig drömplats att vara på. Nostalgijärnväg och musikfestival förknippas med Hultsfred, och den senare har lett till att svenskt rockarkiv finns här. Du kan ta del av bilder, affischer, inspelningar, videoupptagningar och annan kuriosa, totalt en halv miljon objekt som knyter an till svensk populärmusik. Du befinner dig också i Astrid Lindgrens värld med närhet till platser som Lönneberga, Mariannelund och Katthult som vi känner från sagorna och så har du den stora sagoparken Astrid Lindgrens Värld bara två mil bort.

Campingen ligger mycket naturskönt.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge . 7
Service – 8
Standard – 7
Skötsel – 7
Campingtomt – 6
Handikappanpassning – 9
Lekmöjligheter – 5
Miljö – 5
Säkerhet – 7
Helhet – 7
Summa: 68 poäng

FAKTA
FC191 Camping Hultsfred
Folkparksvägen 10
577 36 Hultsfred

Tel.: 070-217 31 16
E-post:info@camping-hultsfred.euHemsida: www.camping-hultsfred.eu

Öppet: april-september
Prisbild: 220 kronor inkl el + fem kronor för dusch (aug 2015)

GPS-koordinater: 57o29’28”N   15o51’41”E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Camping Hultsfred?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Rulla till toppen