Dalaidyll för dansglada

Publicerad: 2016-03-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Sjöutsikt och betande kossor inpå knuten och samtidigt cykelavstånd till stort köpcenter och Ikea. Vi är i Borlänge och kollar in en av ortens campingar. Läge – 8 poängCirka sex kilometer från Borlänge centrum anar du inte längre staden utan befinner dig på rena landsbygden. Har du då kört i riktning mot Enköping så kommer...

Sjöutsikt och betande kossor inpå knuten och samtidigt cykelavstånd till stort köpcenter och Ikea. Vi är i Borlänge och kollar in en av ortens campingar.

Läge – 8 poäng
Cirka sex kilometer från Borlänge centrum anar du inte längre staden utan befinner dig på rena landsbygden. Har du då kört i riktning mot Enköping så kommer du till skylten som tar dig ut till Tyllsnäs Udde. Precis där Tunaån möter Dalälven tar vägen slut och här ligger Tyllsnäs Udde Vandrarhem och Camping. Platsen är sagolikt vacker.

Service – 7 poäng
Du blir vänligt bemött och informerad när du kommer. Det finns en liten servicebutik i receptionen, men den öppnar inte förrän klockan 10.00.

Dalaidyll för dansglada
Så här ser ett av köken ut, enkelt men fräscht.)

Standard – 7 poäng
Receptionen ligger i gaveln på en jättestor röd träbyggnad. Här tas campare såväl som boende i vandrarhem och stugor emot. Miljön är trevlig och här finns också en liten butik.

I ena änden av campingen hittar du servicehuset i två plan. Här finns gott om toaletter och duschar, och varmvattnet ingår i priset. Du har tillgång till spis och mikro. Standarden är enkel men det är fräscht och snyggt. Lite tråkigt med tre tomma gardinstänger i det ena köket som också har sittplatser för tältare. Tvättmaskin finns i en källarlokal och tvätten hänger du på vindan utanför. Latrintömning och serviceplats för husbilar. Bastun vid älven får man hyra.

Skötsel – 7 poäng
Anläggningen ser välvårdad ut och städningen inomhus alldeles ordinär. Vi uppskattar att hela den gräsbevuxna udden är välklippt och fri från skräp.

Dalaidyll för dansglada
Platserna är väl markerade, har grönt gräs och fin utsikt

Campingtomter – 7 poäng
Alla som står på Tyllsnäs Udde har en vacker utsikt och grönt gräs. Platserna är väl markerade och plana. Det är heller inte svårt att ta sig fram. Eltillgången är 10 ampère. Lite låga buskar eller häckridåer skulle gjort platsen ännu trivsammare.

Lekmöjligheter – 3 poäng
Längst ut på udden finns en badplats, och även om det inte är långgrunt så är det dock grunt några meter i början så att även små barn med tillsyn kan bada. Ett däck hängande i ett träd och en rutschkana utgör lekplatsen. Det är gott om fria gröna ytor för bollspel.

Handikappanpassning- 5 poäng
Handikapptoalett med dusch finns vid den så kallade logen. På nedre planet i servicehuset ligger även toaletter och duschar i marknivå. Du tar dig mestadels fram över gräsunderlag på platsen. Receptionen har en liten trappa men det finns ramp till serveringen som är öppen i samband med danserna.

Säkerhet – 6 poäng
Vi vårt besök håller man fortfarande på med installationen av bommar till området. Någon tillsyn finns inte då receptionen är stängd. Ett jourtelefonnummer finns anslaget på dörren.

Brandsläckare finns på flera ställen och du får en noggrann genomgång hur du skall placera ditt fordon när du checkar in. Du får också en skiss som visar hur du ställer dig.

Miljö – 7 poäng
Miljöstationen är diskret placerad och du sorterar ditt avfall i glas, brännbart och kompost. Påsar för komposten hittar du i en låda vid miljöstationen.

Uppvärmning av varmvatten och lokaler sker med flis.

Dalaidyll för dansglada
– Vi hade fått tips om den här platsen, och den är precis vad vi gillar. En camping får inte vara för stor och den skall vara vackert belägen, säger Per Andersson, Surahammar, som ser ut att njuta vid grillen på Tyllsnäs Udde.

Helhet – 8 poäng
Man talar ofta om pärlor i turistbroschyrer och det är väl ett epitet som passar bra på campingen på Tyllsnäs Udde. En sak som bidrar lite extra till den mysiga atmosfären är den livliga båttrafiken längs med campingen. Hela tiden glider fritidsbåtar och även en turbåt förbi. Du kan också hyra kanot på campingen. Frostbrunnsdalen och Torsång är två närbelägna utflyktsmål som du inte skall missa. Be personalen berätta mera. Du kan gärna cykla.

Närmsta stora mataffär är Coop och dit är det ungefär tre kilometer. Far du ytterligare tre, så befinner du dig i Borlänge centrum. Staden har gjort sig känd för köpcentret Kupolen som nu också fått Ikea till granne. Det finns ett stort äventyrsbad, Aqua Nova, och Borlänge har också sitt eget Skansen med 33 olika byggnader. I staden finns också ett hattmuseum som tillhör CTH-fabriken, vilken fortfarande tillverkar hattar. Du som minns Jussi Björling kan ta dig till Borganäsvägen 25 där en utställning finns om honom. Här ligger också Framtidsmuseet med Sveriges näst största planetarium.

Tyllsnäs Udde har också blivit känd för sin logdans och tio gånger under sommaren kommer dansbandsorkestrar och intar scenen.

Snabbguide testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge – 8
Service – 7
Standard – 6
Skötsel – 7
Campingtomt – 7
Lek – 3
Handikappanpassning – 5
Säkerhet – 6
Miljö – 7
Helhet – 8
Summa: 64 poäng

 FAKTA
FC 248 Tyllsnäs Udde Vandrarhem och Camping
Tyllsnäs 67
784 61 Borlänge
Tel.: 0243-23 39 59, 0704-17 57 84
E-post:info@tyllsnas.se
Hemsidasida: www.tyllsnas.se

Öppet: maj-oktober
Pris: 250 kronor inklusive el och dusch (2015)
GPS-koordinater: N 60o 27′ 38”   E 15o31’16”

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Tyllsnäs Udde Vandrarhem och Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

 

Rulla till toppen