Nästan full pott i Danmark

Publicerad: 2016-05-23   Uppdaterad: 2023-04-18

På denna förstklassiga danska anläggning erbjuds njutning i ordets rätta bemärkelse. Men kommer du i slutet av juli får du vara beredd att betala. Läge – 9 poängBlåvand är Danmarks västligaste samhälle. Här på stranden med Nationalparken Vadehavet som granne hittar vi Hvidbjerg Strand Camping. Likt hela den danska västkusten har du en hög, skyddande...

På denna förstklassiga danska anläggning erbjuds njutning i ordets rätta bemärkelse. Men kommer du i slutet av juli får du vara beredd att betala.

Läge – 9 poäng
Blåvand är Danmarks västligaste samhälle. Här på stranden med Nationalparken Vadehavet som granne hittar vi Hvidbjerg Strand Camping. Likt hela den danska västkusten har du en hög, skyddande sanddyn mellan havet och marken man byggt på, vilket innebär att ingen har havsutsikt men alla har cirka 200 meter att gå till havsbad och vit sandstrand. Vandrar du längs stranden har du möjlighet att se sälar, något ur det rika fågellivet eller hitta bärnsten av den bästa sorten som finns här. Fyra mil till Esbjerg. I Blåvand två kilometer från campingen kan du shoppa loss. Du har en rad sevärdheter, zoo och golfbana inom räckhåll.

Service – 10 poäng
Den proffsiga receptionen har gott om bemanning och du kommer att inte bara känna dig välkommen utan du får veta vad som finns när du checkar in. Varje dag öppnar man klockan åtta och stänger aldrig tidigare än samma tid på kvällen, längre på sommaren. Affären öppnar redan halv åtta och då är bröddiskarna fulla av doftande nybakt bröd. Fiskaffär, glassbar och flera restauranger. Gratis wifi.

Standard på gemensamma anläggningar – 10 poäng
Campingen rymmer cirka 800 ekipage och du ser ockragula rappade hus med halmtak jämnt fördelade över området. Natursten, kakel och glas är byggmaterial som använts i inredningen av dessa mysiga servicebyggnader. Alla kök har gasspisar, mikro och ugnar. I köken finns också matplatser. Standarden är mycket hög. Det är gott om så kallade familjebadrum. I dessa är det en dusch i vuxenhöjd och en för barn samt toalett och dubbelhandfat. Du hittar separata barnbadrum färgglatt dekorerade med toalettstolar och duschar i olika storlekar. Välutrustade tvättstugor. Hundbad och ”hundpellar” med gratis påsar. Inrede i restauranger, butik och reception är vackert. Inomhusbadet, spaanläggningen och lekhallarna, ja allt ser fräscht ut.

Nästan full pott i Danmark
Välklippta häckar och gräsmattor. Skötsel2 – Städpatrullen tycks vara i farten hela tiden.)

Skötsel 10 poäng
Ständigt ser vi de små vita elbilarna glida förbi. Det är de patrullerande städarna som verkar besöka servicehusen hur många gånger som helst på dagen. Det är också mycket rent. När vi tittar in i en tvättstuga går tankarna till en tandläkarmottagning. Häckar och gräsmattor är välansade.

Campingtomt – 10 poäng
Att beskriva campingtomter är inte enkelt, de finns i fyra kategorier och alla är otroligt fina. Eltillgången är 10 ampère på de två enklare kategorierna och 16 på de andra. De absolut finaste har egen dusch och toalett. Vattenkran finns på alla och avlopp på väldigt många. På danskt vis är så gott som alla platser omgärdade av en häck, vilket är mycket trivsamt. Priset är förstås olika beroende på var du står. Ingen plats är riktigt liten men någon är jättestor.

Lekmöjligheter – 10 poäng
Inomhuslekland finns snart i varenda svensk stad, här på campingen har man också ett sådant, fast det ingår i priset. Vi fann även ett lite mindre klätterland i ett annat hus. I campingens egen sjö är det gratis att fiska tills du dragit upp en fisk, sedan får du vänta tills nästa dag. Även det fina äventyrsbadet inomhus är gratis med begränsningen tre timmar per dag. Lekplatserna utomhus är mycket påkostade och på flera ställen har man gjort separata lekplatser för barn under sex år. Fotbollsplan, plan för basket och volleyboll. Barnklubb där barnen får vara med och skapa olika saker som glasmålning, bakning, designa sin egen t-shirt etc. Härligt havsbad med massor av sand och grunt närmast stranden.

Nästan full pott i Danmark
Stor välutrustad lekplats, men här finns också speciella lekplatser för de allra minsta barnen på flera ställen.

Handikappanpassning – 10 poäng
Självklart är det särskilda handkappanpassade toaletter. Inga hinder in till reception, butiker eller restauranger. Stensatta vägar på området. Och du stora gatan ner till havet finns en särskild stig med trätrall ända ned till havet.  

Säkerhet – 10 poäng
Det är bommar till området. På natten är det vaktpatruller och telefonnumret till nattvakten finns uppsatt på receptionsdörren. Brandposter med vattenslangar finns precis överallt på campingen. I köken finns både brandsläckare och brandfiltar. Vi såg hjärtstartare på ett par platser. Stor skylt om säkerhet vid havet och viktigt telefonnummer.
 
Miljö – 9 poäng
Campingen använder sol, vind och jordens värme som energikällor. Under anläggningen finns sex kilometer slangar för jordvärmeanvändning, det är Danmarks största i sitt slag. Överskottsvärme från frysar i butiken tas till vara. På några hus finns solceller och från närliggande vindkraftverk köps en del kraft. Snålspolande toaletter. Elbilar för städare och trädgårdsarbetare. I vårt närmsta servicehus var det duschkranar av modell äldre som inte reglerar vattenanvändningen, men det lär vara nyare på andra ställen.

Sopor sorteras i glas, metall och brännbart.

Nästan full pott i Danmark
Utanför servicehusen inbjöd grillplatserna till gemenskap.

Helhet – 10 poäng
– Vi har varit här en gång tidigare, och det räcker för att du skall vilja fara tillbaka, säger Pierre och Marie Höijer från Stockholm.

Vi pratar även med en granne som kört från Borås.
– Vi har aldrig varit på danska västkusten tidigare, men den här campingen är något i särklass. Och tänk, bara 80 danska kronor för att få njuta i spa-avdelningen.

Ja, här finns ett spa, och redan när du kommer in så möts du av levande ljus och stilla klassisk musik. Sedan kan du glida runt bland varma bad och olika bastusorter. Från mitten av augusti till början av september är det faktiskt gratis att besöka spa-huset månd-torsd. Varje morgon mellan 9 – 10 är det fritt att gå och simma i badlandet inomhus, och då får förstås barnen inte leka under tiden. Barnen som för övrigt torde tycka att de kommit till en drömcamping.

Två fina restauranger står till buds, en italiensk som också har vedugn för pizzabak och en gourmetrestaurang. Båda erbjuder även take away. I fiskaffären finns läckerheter från havet såväl som en del färdiglagade rätter. Affären har fullt sortiment av mat, dryck och tillbehör för camping- och badliv. Äventyrsminigolf, cyklar att hyra.

De vackra agbeklädda husen, de gröna häckarna, närheten till stranden samt närheten till pittoreska Blåvand bidrar till trivseln. Detta är en plats som man gärna kommer tillbaka till.

Inga låsta dörrar!

I barnens lekhus är det ett litet café och bekväma sittmöjligheter för vaktande föräldrar. Helhet7 – De vackra husen i ockragult och med tak av ag bidrar till trivseln och gör campingen danskt gemytlig.)

 Snabbguide testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge – 9
Service – 10
Standard – 10
Skötsel – 10
Campingtomter – 10
Lekmöjligheter – 10
Miljö – 9
Säkerhet – 10
Handikappanpassning – 10
Helhet – 10
Summa: 98

FAKTA
Hvidbjerg Strand Feriepark
Hvidbjerg Strandvej 27
DK-6857 Blåvand
Danmark

Tel
. 0045-75 27 90 40
Hemsida: www.hvidbjerg.dk
E-postadress:info@hvidbjerg.dk
Öppet: 17 mars – 25 okt (2015)
Prisbild: Vi betalade 358 Dkr för två personer på standardplats i slutet av juni 2015. Det finns en mängd olika prisgrupper, räkna med att det är dyrt men att du får bo på en fin camping.
GPS-koordinater: 55o32’52’N     8o08’12”E       

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

 

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

Rulla till toppen