Enkelt med hög trivsel i Dalarna

Publicerad: 2016-06-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi har firat midsommar i Dalarna, men både firandet och campingen tillhör det småskaliga i sammanhanget. Ibland är det varken de högsta testpoängen eller den mest påkostade underhållningen som ger trivseln. Läge – 8 poängMitt i Idre by i norra Dalarna ligger Näsets Camping på stranden till Idresjön. Idresjön är egentligen en del av Österdalälven,...

Vi har firat midsommar i Dalarna, men både firandet och campingen tillhör det småskaliga i sammanhanget. Ibland är det varken de högsta testpoängen eller den mest påkostade underhållningen som ger trivseln.

Läge – 8 poäng
Mitt i Idre by i norra Dalarna ligger Näsets Camping på stranden till Idresjön. Idresjön är egentligen en del av Österdalälven, som i sin tur grenar ut sig i ett rikt sjösystem upp mot Grövelsjön i nordväst. Du har ett flertal restauranger och både ICA och COOP bara några minuters promenad från platsen.

Service – 9 poäng
Receptionen finns inrymd i en röd liten kiosk och nu när sommaren nalkas hänger en röd glassflagga vid varje vitmålad husknut. En man öppnar glasluckan och hälsar mig varmt välkommen på dalmål. Jag får inte bara veta vad som finns i de små servicehusen utan var ortens midsommarfirande äger rum. På kioskluckan står ett telefonnummer och campingvärden säger, att han året runt är på plats inom en kvart. Trots närheten till affärer säljs här glass och lite godis. Och ännu viktigare, fiskekort. Gratis wifi, något som många större anläggningar tar betalt för.

Standard – 6 poäng
Det är flera röda hus på anläggningen, i ett hittar vi duschar och toaletter, i ett annat tvättstuga och latrintömning och i ett tredje är det kök och disk. Skulle du sedan vilja uppleva campinglivet som det var på 1950- och 60-talet så kan du diska eller tvätta dig vid en plåtränna utomhus. Med utsikt över älven dessutom. Latrintömningen skulle ensam få högsta poäng medan standarden vid toaletterna hamnar under medel. I duscharna är det kakel och helt okej och i köket finns spisar, mikro och fräscha diskplatser. Jag pratar med en dam i diskrummet och säger lite försiktigt, att detta är en enkel camping. Svaret kommer direkt: ”Det finns ju allt man behöver och det är rent och snyggt”.

Skötsel – 6 poäng
Ja, inne i husen är det städat och prydligt. När det gäller underhåll, så finns det förstås mycket mer att önska. Campingområdet i övrigt är ansat.                            

Enkelt med hög trivsel i Dalarna
På Näsets Camping står var och en som det passar bäst

Campingtomt – 6 poäng
Här finns inga markerade tomter.
– Ställ dig en bit ifrån din granne, säger den vänlige värden.
Det finns också begränsat med elstolpar, så några får dra sladdar till något närliggande hus. Eltillgången är 10 ampère. Var du än står ser du älven, och platsen är omgiven av rikligt med träd. Så här vid midsommartid är det särskilt vackert eftersom björkarna är ljusgröna.

Lekmöjligheter – 3 poäng
Vi ser barn med mountainbikes och vi ser barn fara runt på sparkcyklar. Här får barnen med andra ord hitta på sin egen lek. Fast det finns en liten gungställning för de minsta barnen och minigolfbanorna är det gratis att spela på. Denna generositet beror nog på att banorna är slitna och har sett sina bästa dagar, men de ser både roliga och funktionella ut.

Ett annat nöje är förstås att bada när vädret tillåter. Vattnet ser rent och klart ut och det är inte så djupt vid stranden utan även små barn kan roa sig här. Lite grus på botten men en kilometer från campingen finns en sandstrand.

Handikappanpassning – 1 poäng
På denna gammaldags camping finns inga arrangemang gjorda för att underlätta för människor med rullstol, rullator eller barnvagn. Vägen rakt igenom campingen är asfalterad och i övrigt är det hårdgjorda slingor och med hjälp går det säkert för många att använda toaletten, men denna camping kan knappast tilltala den som är rullstolsburen.

Miljö – 5 poäng
En viss källsortering av sopor råder. Uppdelningen är glas, metall, brännbart och kompost. För din kompost tillhandahåller campingen påsar som ligger i köket.

Säkerhet – 6 poäng
Här finns ingen bom och heller ingen vakthållning, men frågan är om situationen är sådan på förekommen anledning. Med andra ord, för att det inte behövs. Vi känner oss verkligen trygga på denna familjära plats, i en by där praktiskt taget alla känner varandra.

Brandsläckare finns på två ställen och säkerhetsavstånden till grannen fungerar nog för det mesta, de flesta ställer sig ju medvetet så att de får en liten privat sfär.

Helhet – 8 poäng
– Vi har haft husbil sedan 1985. För oss är Näsets Camping en bra plats. Helt och rent med den service man kan behöva utan att det kostar en massa pengar. Vi tycker inte att det är ett självändamål att stå gratis bara för att man har husbil, men det känns heller inte kul att betala för en massa saker som man inte utnyttjar, säger campingveteranerna Elsa och Lars Johansson från Tjörn. Förresten brukar vi läsa Husvagn & Camping på vårt Bibliotek. (Bild – Helhet 2,3 Elsa och Lars Johansson från Orust ger campingen beröm.)

Ja, paret Johanssons omdöme kan faktiskt vara riktigt signifikativt för den här platsen, rent och med den service man behöver.

Det är lugnt och det är naturskönt. På sommaren lockas många av fisket. Du kan köpa ett fiskekort på campingen för 60 kronor och sedan kan du fiska en hel dag i ett rejält tilltaget fiskeområde. På vintern är campingen centrum för skoterturisterna. 

 

 

Enkelt med hög trivsel i Dalarna
När vi besöker campingen är det midsommar, och strax intill ligger Idre Hembygdsgård där vi får vara med när midsommarstången reses efter konstens alla regler.

Summa testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge – 8
Service – 9
Standard – 6
Skötsel – 6
Campingtomt – 6
Lekmöjligheter – 3
Handikappanpassning – 1
Säkerhet – 6
Miljö – 5
Helhet                                 8
Summa: 58 poäng

FC164 Näsets Camping
Näsvägen 1
790 91 Idre

Tel.: 0253-200 36
Hemsida: www.nasetscamping.seÖppet: Hela året
Pris: 210 kronor inklusive el (2015), 5 kronor för dusch
GPS-koordinater: N 61o51’19” E 12o43’44

Har du också varit på Näsets Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen