Mest för konstens skull

Publicerad: 2016-09-15   Uppdaterad: 2023-04-18

När Jula Hotell skulle byggas i Skara ingick en camping i markområdet. ”Inga problem” sa Julabutikernas dynamiske grundare Lars-Göran Blank. Och så blev den gamla Skaracampingen Jula Camping.  Läge – 9 poängVid E 20, en kilometer från Skara centrum ligger denna lite mindre camping som en förlängning till Jula Hotell. När du kör in på...

När Jula Hotell skulle byggas i Skara ingick en camping i markområdet. ”Inga problem” sa Julabutikernas dynamiske grundare Lars-Göran Blank. Och så blev den gamla Skaracampingen Jula Camping.

 Läge – 9 poäng
Vid E 20, en kilometer från Skara centrum ligger denna lite mindre camping som en förlängning till Jula Hotell. När du kör in på campingen har du Mac Donalds precis utanför porten och på andra sidan gatan ett köpcenter bestående av Citygross, Julavaruhuset samt sport-, rid- och klädbutik. Andra grannarär ishall, friluftsbad, idrottshall, boulehall och fotbollsplaner.

Service – 10 poäng
Eftersom du checkar in i hotellreceptionen som har öppet dygnet runt måste man säga att servicegraden är hög. Rekommenderad incheckningstid är 15-22. Trevlig personal, så också vaktmästaren som syntes åka runt på campingen och prata med gästerna. Gratis wifi.

Standard – 5 poäng
Receptionen är förstås fin, eftersom den ligger i hotellet, vilket är mycket fräscht. Med servicehuset är det sämre. Detta har sett sina bästa dagar. Det finns duschar, toaletter, latrintömning, kök med spis, mikro och diskplatser samt tvättstuga. Ingen tömningsplats för husbilar.

Skötsel – 4 poäng       
Om du har ätit på Jula Hotell då vet du hur kliniskt rent det är överallt, inte minst i köket som man ser in i. Det är förvånande att campingen strax utanför är dåligt underhållen och slarvigt städad. Är det viktigare med folk som bor på hotell än på camping, kan man fråga sig.

Mest för konstens skull

Campingtomter – 7 poäng
Campingområdet har gröna gräsmattor och ligger trevligt omgivet av lövträd. Mitt igenom rinner ett litet vattendrag. Tomtmarkeringarna består av nummer på elstolparna. Det finns 45 platser med 10 ampères eltillgång och 19 med 16 ampère. Platserna är lite olika stora, men plana och lättillgängliga.

Lekmöjligheter – 0 poäng
Det finns ingen lekplats över huvud taget. Äventyrsminigolfanläggningen mellan hotellet och campingen är jättefin, men kostar förstås extra precis som möjligheten att besöka de olika idrottsanläggningarna runt omkring.

Handikappanpassning – 6 poäng
I hotellreceptionen finns en fin handikapptoalett med skötbord. I servicehuset finns också handikapptoalett, fast utan dusch. Men det går nog att ta sig till ordinarie dusch med rullstol. Problemet är tröskeln in till huset. Den är sju centimeter hög.

Det är asfalterade vägar överallt.

 Miljö – 5 poäng
Några speciella miljöarrangemang har inte gjorts för campingen. Soporna sorteras i två sorters glas, och övrigt går i en container. Batterier har man behållare för i receptionen.

Säkerhet – 10 poäng
Det känns säkert att bo på campingen, hela området är inhägnat och gästen får kort till bommen för att ta sig in eller ut. Vaktbolag ser till platsen på natten, receptionen är ständigt bemannad och har hjärtstartare. Säkerhetsavstånden mellan husvagnarna var goda trots att campingen var fullbelagd vid vårt besök. Brandsläckare på tre ställen.

Mest för konstens skull
Vaktmästaren Kurt Knutsson syntes titt som tätt på campingen och svarade gärna på gästernas frågor.

Helhet – 7 poäng
– Vi har varit många gånger på Jula Camping, barnen brukar delta i en fotbollscup, säger Johan Söderström, Örebro. Standarden är kanske enkel men vi trivs gott och så är det så bra med närheten till alla fotbollsplaner.

Jula Camping är en perfekt övernattningsplats för den som reser längs E 20. Och den duger förstås alldeles utmärkt att bo på om man vill se den fina gamla staden Skara. Skara har domkyrka, länsmuseum, Fornbyn (ett eget Skansen som är mycket sevärd) och botanisk trädgård.

Det är tyst och fridfullt på campingen, och det är lummigt och grönt om sommaren. Det lite slitna och sjaskiga servicehuset drar ner betyget. Äventyrsminigolfen är riktigt fin, precis som hotellets restaurang.

Missa inte att titta in i konsthallen på hotellet. Julas grundare, Lars-Göran Blank, som gick bort 2014, efterlämnade en mycket fin konstsamling som gratis kan ses av allmänheten. Sannolikt hade han det största privata innehavet av Zorntavlor, men det är mer än bara Zorn.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mere)

Läge – 9
Service – 10
Standard – 5
Skötsel – 4
Campingtomter – 7
Handikappanpassning – 6
Lekmöjligheter – 0
Miljö – 5
Säkerhet – 10
Helhet – 7
Summa: 63 poäng

Fakta
FC 291 Jula Camping
Vilan
532 37 Skara

Tel.: 0511-31 00 00
Hemsida: www.julacamping.se
Prisbild: 210-250 kronor iklusive el 10-16 A (2016)
Öppet: Mitten april – september
GPS-koordinater: N 58o23’13”   E 13o27’18”

Rulla till toppen