Himmelrike för barnfamiljer

Publicerad: 2016-09-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Med lång sandstrand längs Vättern och glassbar på stranden blir Vadstena Camping en optimal plats att vara på en solig sommardag. Läge – 9 poängVadstena är en av Sveriges absolut finaste småstäder, och 3,5 kilometer norr om staden ligger Vadstena Camping. Som en smal remsa ligger den på Vätterstranden, förbunden med centrum och den historiska...

Med lång sandstrand längs Vättern och glassbar på stranden blir Vadstena Camping en optimal plats att vara på en solig sommardag.

Läge – 9 poäng
Vadstena är en av Sveriges absolut finaste småstäder, och 3,5 kilometer norr om staden ligger Vadstena Camping. Som en smal remsa ligger den på Vätterstranden, förbunden med centrum och den historiska gamla staden genom en asfalterad cykelbana.

Service – 9 poäng
Trevligt bemötande vid incheckningen. Bra informativ campingbroschyr. Minilivs med möjlighet att köpa nybakat bröd varje morgon klockan åtta. Generösa öppettider.

Vi noterade att ny campingavgift tas ut från klockan 15.00 vid hög beläggning. Det vittnar om god service, att man inte måste ha så bråttom iväg en badvänlig augustidag.

Standard på gemensamma anläggningar – 9 poäng
Det finns fyra gula servicehus vilka ligger jämnt fördelade på denna långsträckta plats. De två mittersta är mycket fina med familjebadrum och vanliga duschar och toaletter. I dessa hus finns också moderna kök med absolut allt du behöver inklusive diskmaskin. Till diskmaskinerna tillförs diskmedel automatiskt. Separata badrum för barn och handikappade. I det ena huset finns bastu/jacuzzi (mot avgift) och i det andra huset en mycket välutrustad tvättstuga. I de två övriga servicehusen, ett i varje ända av campingen, finns toalett, dusch och disk i det norra och toaletter och duschar i det södra. Det finns tre mycket fräscha latrintömningsplatser och till och med ett eget rum där du kan duscha eller bada din hund.

I de två nyaste servicehusen finns det också matsal och tv-hörna med soffa. Här finns också tömningsplats för husbilar, men vid vårt besök hade en container ställts tokigt nära.

Skötsel – 8 poäng
Vid vårt nedslag på försommaren är det ännu inte så hög beläggning, och då ser det mycket välvårdat ut både utomhus och i servicehusen. Lite tråkigt med tomma blomlådor i slutet av maj, men en and ruvade ägg i en, vilket kanske var en förklaring.

Himmelrike för barnfamiljer
Tomterna är rejält tilltagna och tydligt markerade tomter gör det lätt för nytillkomna.

Campingtomter – 8 poäng
Campingområdet är flackt och därmed är tomterna lättillgängliga. Var du än står har du bara några steg till vattnet. De 500 platserna är märkta med nummer och av dessa har 400 tillgång till el, tio ampère. Rikligt med björkar på området, men det kunde gärna fått vara lite fler häckridåer.

Handikappanpassning – 9 poäng
Campinggatorna är hårdgjorda grusvägar, men det är säkert inga svårigheter att ta sig fram med barnvagnar eller rullstolar. Två mycket ändamålsenliga handikapptoaletter och två barnbadrum med skötbord, badbalja, minitoalettstol och dusch. Affär och restauranger i markplan.

Lekplats – 8 poäng
Lekplats nummer ett är förstås Vättern med sandstrand och långgrunt bad. Varma dagar i juli öppnas den stora vattenrutschbanan som är gratis för dem som bor på campingen. Stor marknära hoppkudde, tre mindre lekplatser med gungor, sand och klätterredskap. Mindre fotbollsplan med mål i varje ända. Utomhuspingisbord. Lekrum för de minsta i ett av servicehusen.

 

Himmelrike för barnfamiljer
Vattenrutschkanan är populär under varma sommardagar.

Miljö – 7 poäng
På två av servicehusens tak ligger slangar och på ett är det solceller som hjälper till med elförsörjningen. På högsäsongen kommer kommunen med behållare för källsortering av sopor, men vid vårt besök på försommaren är det container som gäller. Elbilar för personalen.

Säkerhet – 9 poäng
Mitt på campingen bor familjen Fagrell som äger anläggningen, och de har bra koll på in- och utfarten om natten. Dessutom finns det bommar till området. Det är väl ordnat med brandposter, och de rymliga tomterna gör att man tycks stå med de önskade fyra metrarna mellan sig. Hjärtstartare finns i receptionen.

Helhet – 8 poäng
Detta är en ren sommarcamping, även om det förstås är vackert att campa vid Vättern även på andra tider. Men det är först under skolornas sommarlov som campingen har sin service på topp. Då kan man åka vattenrutschkana, äta glass i glassbaren, gå på pubkvällar, dansa till orkester på dansbanan vid sjön eller bara slå sig ner i den nyrustade restaurangen.

– Sedan vi köpte campingen av kommunen för sex år sedan, har vi rustat för cirka 20 miljoner kronor säger Marita Fagrell, campingägare i andra generationen.

Här finns självklart en minigolfanläggning och boulebanor. Intern-tv i servicehusen, med info om väder och förströelse är ett kul inslag.

Så är det närheten till den underbara staden Vadstena. Det är ingen shoppingstad för normala portmonnäer, men det finns så mycket att titta på, slottet, klostret, leksaksmuseet och mycket annat.
Om man skall nämna något på minussidan, så är det att vägen går väldigt nära campingen, och på sommaren är trafiken tät.

Himmelrike för barnfamiljer
– Vi köpte husvagn förra året och detta är årets premiärtur, berättar familjen Källholm från Finspång.
– Vi tyckte Vadstena kändes lagom långt borta, och nu tycker vi det blev ett bra val. Vilka fantastiska servicehus, säger mamma Therese.
(På bilden syns barnen Tea, 9 år, Ebba 5år och Elis 2 år samt pappa Mikael.)

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    9
Service                                9
Standard                             9
Skötsel                                8
Handikappanpassning        9
Lekplats                              8
Campingtomt                     8
Säkerhet                             9
Miljö                                   7
Helhetsintryck                    8
Summa poäng: 84 poäng

FAKTA
Vadstena Camping
E9 Vadstena Camping
592 94 Vadstena

Tel. 0143-127 30
E-post:info@vadstenacamping.seHemsida: www.vadstenacamping.se

Pris: 340 kronor inklusive el på högsäsong 2016
Öppet: 29/4 – 11/9
GPS-koordinater: N 58o27’52.95”   E 14o56’0.23”

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

 Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

 

Rulla till toppen