Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen

Publicerad: 2017-02-01   Uppdaterad: 2023-04-18

"Kolla små platser" är kommentarer vi fått från våra läsare. Och det var just vad vi gjorde, när vi besökte Rigeleje Strand Camping på vackra Österlen.

Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen
Ett stenkast från denna fantastiska strand gör Rigeleje Strand Camping mycket populär.
Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen
Sigge är campingens egen hustomte som tar väl vara på nya gäster.

Läge: 8 poäng

Från Åhus till Stenshuvud har du en 32 kilometer lång strandremsa längs Hanöbukten. Sanden är vit som mjöl och för tankarna till Karibiens stränder. Här, inte så långt från Degerberga, hittar vi campingen i en talldunge. Många av gästerna kan se det blå havet glittra mellan trädstammarna och alla har bara några steg ner till stranden. På sommarsäsongen finns ett café och kiosk och ibland kommer fiskaren och säljer fisk i den typiska ålaboden vid stranden. Du befinner dig på Österlen mitt emellan Åhus och Simrishamn.

Standard: 5 poäng

Detta är en mycket enkel anläggning, men det finns duschar, toaletter och kök med ugn/mikro och diskplats. Den bästa duschen har faktiskt kakel på väggarna men sammantaget är standarden inte särskilt hög. Det finns latrintömningsplats men ingen möjlighet att tömma fasta tankar.

Service: 8 poäng

Campingen är öppen hela året, men har bemanning i receptionen/caféet endast på sommaren. Vi kom en dag i maj och hittade då en gul lapp på ett fönster. En lapp som ledde oss till Sigge, en av gästerna. Vi blev mycket väl mottagna och fick förstklassig information.

Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen
Servicehuset på campingen är enkelt men trivsamt.

Skötsel: 6 poäng

Viljan att bygga ut och förbättra har länge funnits hos ägaren, men ständiga överklaganden från grannar har satt stopp. Campingområdet, som är en ren naturplats, är krattad och fri från skräp. Det finns tre olika röda hus där man hittar duschar, toaletter och så vidare. I det minsta huset inne på campingen är det rent och prydligt men i övrigt enkelt. I och runt husen vid stranden är städningen och skötseln okej.

Framkomlighet: 3 poäng

Detta är inte den bästa platsen att fara till om man är beroende av rullstol eller rullator. Det finns en toalett och dusch i marknivå som går att använda. Området som består av tallmo och sand är det förstås svårt att ta sig fram i.

Lekplats: 6 poäng

Lekplatsen ser trevlig ut med en klätterställning med rutschkana och gungor. Strax intill väntar sandstranden med oändligt med sand att bygga med. Havet är lite vanskligt med underströmmar, så vuxna måste vara med när barnen badar.

Campingtomt: 6 poäng

Att komma till Rigeleje Strand är inte att komma till 60 inrutade och markerade tomter, utan här möts du av en enda skogstomt som 60 ekipage får dela på. Fyrametersregeln är ett måste. Det är relativt plant men gott om träd. Alla har tillgång till 16 ampère el. Att bo så här är förstås väldigt naturskönt och dessutom har du gott om skugga under heta sommardagar.

Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen
Barnen såg ut att ha riktigt kul på lekplatsen.

Säkerhet: 6 poäng

Här finns inga bommar, inhägnader eller vakter. Men vi gissar att den sociala kontrollen är god, då det finns gott om säsongsboende gäster. Säkerhetsavstånden fanns det inget att anmärka på och vi såg flera brandsläckare utplacerade. På stranden finns livräddningsutrustning och larmnummer uppsatta.

Miljö: 5 poäng

Några speciella arrangemang för miljön fanns inte, men vid sopstationen fanns behållare för metall, glas, engångsgrillar och brännbart.

Helhetsintryck: 8 poäng

När vi kom till Rigeleje fick vi nästan känslan av att vara på en klubbcamping, alla hälsade och många kom och pratade med oss. Trots den enkla standarden kändes denna plats mycket trivsam. Havet och stranden är förstås förströelse nummer ett här, men närheten till det stora utbud av turistmål som Österlen står för är värdefullt om vädret sviker.

Det finns en 18-håls minigolfbana som är öppen under sommaren. Gott om promenadmöjligheter i sommarstugeområdet intill och cykelväg ända till Åhus (20 km). Det finns säsongsgäster som återkommit hit i 40 år, ett gott betyg för platsen.

Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen
En spång till havet underlättar framkomligheten.

Campingkollens poäng
(Där skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge: 8
Service: 8
Standard: 5
Skötsel: 6
Framkomlighet: 3
Lekplats: 6
Campingtomt: 6
Säkerhet: 6
Miljö: 5
Helhetsintryck: 8

Totalt: 61

Rigeleje Strand Camping

FC 176 Rigeleje Strand Camping
Rigelejevägen 4
297 95 Degerberga

Telefon: 044-35 12 79, 070-524 73 70

Hemsida: www.rigelejestrand.se

Prisbild: 230 kronor inklusive el (maj 2016), 10 kronor i dusch

Öppet: Hela året

GPS: N 55° 46′ 51”, E 14° 11′ 52”

Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen
Skogen blir till en enda tomt som alla varligt får dela på.

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006. Läs om fler betygsatta campingplatser här!

 

 
Rigeleje Strand Camping: Trivseln är poängen
Katten Herman tyckte precis som Helen och Tony Andersen från Trelleborg att livet på Rigeleje Strand var trivsamt.