Bomstadbadens camping: Vackert beläget vid sjön

Publicerad: 2017-02-06   Uppdaterad: 2023-04-18

När dagarna är som mörkast går våra tankar till de ljusa sommarkvällarna vi tillbringade vid Vänern på Bomstadbadens Camping. Att utse landets vackrast belägna camping skulle vara omöjligt men här har vi säkert en kandidat.

Bomstadbadens camping: Vackert beläget vid sjön
Närheten till Vänern betyder mycket för platsen.

Läge: 8 poäng

När du kommer till Karlstad ska du köra E18 mot Oslo. Vid Bergviks köpcenter tar du av och sedan är det skyltat de sista fyra kilometrarna. I en talldunge på Vänerns nordligaste strand hittar du Bomstadbadens Camping. Sjöutsikt och skugga är det gott om på denna plats. Från mitten av juni till slutet av augusti går det buss varje timme till Karlstads centrum, nio kilometer bort. Ett annat köpcentrum är Bergvik och dit är det fyra kilometer. Bergvik är jättestort och här finns även Ikea. Detta är förstås en typisk sommarcamping, men du kan fara hit och njuta av stillheten hela året.

Service: 9 poäng

Mycket vänligt mottagande, och ingen sur min när jag utnyttjade min ACSI-rabatt. Bra informativ broschyr om platsen och generösa öppettider. Dessutom har alltid någon ur personalen jour och telefonnummer sitter på receptionsdörren. Butik med bra sortiment och restaurang (maj–augusti).

Standard på gemensamma anläggningar: 8 poäng

Det första du möter är en modern reception som delar lokal med butik och en liten kaffeservering. Campingen är långsmal och bland tallarna ligger mängder av små röda hus, de mindre är för övernattning och de större för service. Totalt är det fem servicehus varav fyra känns ganska nya. Du har tillgång till moderna välutrustade kök, i ett finns det diskmaskin. Det är en sådan där du ställer in disk utan diskmedel och plockar ut den ren efter en minut. I tre av servicehusen är det familjebadrum, totalt ganska många sådana. Det finns ett jättefint barnbadrum med handfat, toaletter och duschar anpassade för de minsta. Det finns även ett tjusigt relaxrum med bastu och bubbelpool, men det får gästerna betala extra för. Latrintömning på flera ställen och plats för tömning av fasta tankar. Även särskilt hundbad.

Skötsel på gemensamma anläggningar: 7 poäng

Den yttre vården syntes god, trädgårdsarbetet var i full gång när vi besökte platsen i början av juni. Blommor hade satts i krukor och rabatterna runt receptionen var snyggt rensade. Inomhusstädningen kunde nog ha varit bättre på vissa ställen.Mitt emot de mest frekventerade servicehusen låg en grushög, utnötta kabelvindor och en gammal traktorskopa med mera. Sådant förtar lite av trivseln.

Bomstadbadens camping: Vackert beläget vid sjön
Fina, moderna välutrustade kök.

Framkomlighet: 7 poäng

Att campa här är att campa i skogen, vilket innebär att den som har rullstol, rullator eller barnvagn bör be om en plats nära någon av de grusvägar som finns. Handikappanpassade toaletter finns det flera och de är både rymliga och fina. 

En bra sak är dörröppnare vid receptionen/affären. Det är inte lika lätt att ta sig in i servicehuset, då du först måste aktivera en dörröppnare som sitter bredvid på väggen och sedan få upp en tung dörr.

Lekplats: 8 poäng

Mitt på campingen finns en välutrustad lekplats med bland annat roliga klätteranordningar, men campingen är stor och några gungor i ytterkanterna hade nog varit uppskattat. På stranden finns en hoppmatta och ute i vattnet en lekborg med rutschkana. Sandstrand och barnvänligt långgrunt bad. Lekledare för barnen på sommarveckorna är gratis. En hinderbana var under upprustning och skall enligt campingen vara klar hösten 2016.

Campingtomt: 6 poäng

Bomstadbadens Camping har 300 tomter och de är som nämnts alla placerade i skogen. Detta gör att de flesta av gästerna står lite oregelbundet, något som många campare uppskattar. Det är ofrånkomligt att det är lite snett och vint på sina ställen och träd som lurar. Men generellt så kommer nog de flesta på plats utan större besvär. Många har sjöutsikt och alla kan njuta av skogens tystnad.

Eltillgången är 10 ampère.

Bomstadbadens camping: Vackert beläget vid sjön
Campingen har två minigolfanläggningar.

Säkerhet: 6 poäng

Trots att husvagnar och husbilar står lite här och var, så verkade säkerhetsavstånden vara mycket bra överallt, även bland säsongsgästerna. Det är gott om brandposter, och på stranden hänger flera livbojar.

Bommar till området gör det omöjligt för objudna gäster med bil. På sommaren bevakas området tre kvällar i veckan av ett vaktbolag.

Jourtelefonnummer finns anslaget och personal finns tillgänglig dygnet runt.

Miljö: 8 poäng

Luftvärmepumpar ser till att dra ner kostnaderna för uppvärmning i servicehusen. 

Du har möjlighet till komplett källsortering av dina sopor.

Helhetsintryck: 8 poäng

Sedan 1927 har campingen drivits av samma familj. Idag ingår de i campingkedjan SweCamp men är fortfarande en privatägd anläggning. Det vackra läget i Vänerns norra skärgård gör platsen trivsam och när kvällen kommer kan du uppleva den där ljuvliga tystnaden som det kan bli att bo i skogen. Sjön bjuder på gratis bad och fiske. Det finns en vanlig minigolfbana och en mer som en kopia av en golfbana. Trampbåtar och cyklar finns att hyra. Det finns en promenadslinga på 2,7 kilometer. Inte minst bra för hundägare som dessutom har anvisad plats för hundbad både inomhus och vid sjön. Sommarrestaurangen vid stranden har både lunch och kvällsservering. Karlstad nio kilometer bort är en fantastiskt trevlig svensk stad, missa inte Länsmuseet. Alster Herrgård söder om staden är ett utflyktsmål som du kan läsa mer om på nästa sida.

Fakta: Bomstadbaden

S9 Karlstad SweCamp Bomstadbaden
Bomstadsvägen 640
53 46 Karlstad
Telefon: 054-53 50 68
Hemsida: www.bomstadbaden.se
E-post: info@bomstadbaden.se
Öppet: Året runt
Prisbild: 230–340 kronor, dusch 5 kronor för tre minuter
GPS: N 59° 21′ 44”, E 13° 21′ 32”

Bomstadbadens camping: Vackert beläget vid sjön
Oregelbundna platser ger ofta liv åt en camping, men kan vara lite ojämna och svåråtkomliga.

Snabbguide testpoäng

Skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer. 

Läge: 8
Service: 9
Standard: 8
Skötsel: 7
Framkomlighet: 7
Lekplats: 8
Campingtomt: 6
Säkerhet: 8
Miljö: 8
Helhetsintryck: 8
Summa poäng: 77

Rulla till toppen