Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat

Publicerad: 2017-05-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett glittrande klart havsbad vid en mjuk vit sandstrand. Ja, det handlar inte om Karibien utan om Östersjökusten väster om Rostock. Här har vi funnit en campingplats av den bästa sorten, en plats att njuta på.

Läge: 9 poäng

Två och en halv mil väster om Rostock ligger Campingpark Kühlungsborn. I Rostock följer du skyltningen mot Wismar och när du kommer till badorten Bad Doberan ser du skyltar mot Kühlungsborn. Det är alltså här, alldeles vid Östersjökusten som campingplatsen, med samma namn som orten, ligger. Kühlungsborn anses vara en av de förnämligaste badorterna i Mecklenburg-Vorpommern. Förutom ett fantastiskt havsbad med sandstrand finns också ett stort utbud av restauranger och butiker på gångavstånd. Intill campingen ligger en livsmedelshall på andra sidan staketet.

Service: 10 poäng

Receptionen är öppen från åtta på morgonen till nio på kvällen alla dagar, även under lågsäsong. När jag checkar in får jag anvisningar om att fara in genom grinden och sedan vänta tills en ledsagare kommer och visar mig plats. Detta fungerade utmärkt och är alltså en service till alla som kommer. Campingbroschyren är mycket informativ.

Varje morgon klockan sju öppnar campingens brödbutik där du kan köpa morgonbröd.

Standard på gemensamma anläggningar: 9 poäng

Den välbemannade receptionen är elegant. Sedan finns det två fina restauranger, en italiensk och en tysk. De tre servicehusen är alla mycket kompletta med duschar, toaletter, kök, tvättstuga och barnrum. Det största servicehuset mitt på campingen skulle man kunna kalla kakelpalatset, för det är ett jättestort hus fyllt av kakel och klinkers. Man kallar sig femstjärnig och vi håller med, även om det, i motsats till svenska lyxanläggningar, inte finns ugn, mikro, diskmaskin, bastu eller pool. I servicehusen finns spishäll och kylskåp.

Det finns möjlighet att hyra sitt eget badrum men utbudet av duschar och toaletter är stort.

Att vara småbarnsförälder måste vara en lycka, för barnens badrum där allt är färgglatt och anpassat för de små måste få varenda unge att vilja hålla sig ren.

Fina latrintömningsplatser och servicestation för husbilar. Det är gratis hundpåsar och hundbadet är riktigt lyxigt.

Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Varje gäst hälsas välkommen av personal som visar var platsen finns.

Skötsel: 10 poäng

Att campa på Campingpark Kühlungsborn är att känna sig respekterad. När vi besöker platsen i september är det i princip fullbelagt på de 450 platserna, och ändå är det kliniskt rent i servicehusen och på campingen. Här är det inte bara lite puts på spegel och en tömd papperskorg som gäller. Likadant utomhus där häckar och rabatter är välansade.

Framkomlighet: 9 poäng

De flesta campinggatorna är asfalterade och det är lätt att ta sig till receptionen eller restaurangerna. Vid servicehusen finns fina handikapptoaletter med dusch.

Lekplats: 10 poäng

Två stora lekplatser innehåller klättermöjligheter av olika svårighetsgrad, studsmatta, gungor och sandlåda. Det finns en inhägnad bollplan med fotbollsmål och basketkorgar. Bordtennisbord, pilkastningsplats och bouleplaner. Den bästa sandlådan är nog stranden för sällan ser man sådan härlig sand. Badet med sandbotten och kristallklart vatten är jättefint. På stranden vajar Blå Flagg, som är ett tecken på en ren strand.

I ett stort rum på andra våningen till en av restaurangerna hittar jag ett jättestort rum för barnen. Här är barn från tre år välkomna till gratis pysselstunder under ledning. Vad vi förstår anordnas också en hel del barnunderhållning under högsäsong.

Det finns ingenting som kostar pengar inne på campingen, som exempelvis trampbilar, minigolf eller glasskiosk.

Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Tvättavdelningen är lika elegant på dam- och herrsidan.

Campingtomt: 9 poäng

Nästan alla campingtomter är plana och väl markerade med häckridåer. Det är tio ampère och CEE-kontakter som gäller. Det finns ett tiotal olika tomtstorlekar, allt mellan 80 och 150 kvadratmeter. De dyraste komfortplatserna har vatten, avlopp och TV-anslutning. Wifi får du betala extra för. Campingen är mycket lummig men du ser inte havet, även om det bara handlar om 50 meter till stranden. Gräsunderlag som i september dock var hårt slitet.

Säkerhet: 9 poäng

Campingområdet är inhägnat och alla gäster får ett kort som används till grindarna. Bilen får sitt eget kort. Det finns en klocka vid receptionen att ringa på vid olyckshändelse av något slag. Det finns anslag om viktiga telefonnummer på flera ställen. Trots att det är helt fullt på campingen så står man överlag med goda avstånd, endast på några ställen är det lite trångt. Brandsläckare finns utplacerade.

Miljö: 9 poäng

Man kallar sig ”ekocamping” och svaret vi fick på varför var att det handlade om en allmän policy. Vi ser dock att det ligger solceller på servicehusens tak. 

Soporna tas väl omhand och man sorterar glas, papper, förpackningar och kompost. Runt omkring behållarna är det som på andra ställen, rent. 

Personalen glider runt i tysta elbilar.

Helhetsintryck: 10 poäng

Detta är en fantastisk camping med hög klass på både service och serviceanläggningar. Om den är prisvärd eller ej är svårt att säga. En barnfamilj med tre barn som väljer den dyraste tomtmodellen kan nog få ge runt 500 kronor på högsäsong. Ett ensamt par med husbil bor kanske för ett par hundra på lågsäsong och sedan har du allt däremellan. En annan sak som är tilltalande är avsaknaden av koder och kort som är laddade med pengar. Här är husen öppna och duscharna fria. 

Den lilla badorten Kühlungsborn börjar direkt utanför porten och till centrum är det kanske en kilometer. Där kan du njuta av de vackra badhotellen, restauranger och små butiker. Både orten och campingen känns fridfulla. Det finns gott om cykel- och promenadleder. Närheten till havsbadet är förstås ett plus. Campingen har ett litet spa där du kan köpa allehanda kroppsbehandlingar.

Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat

Snabbguide testpoäng

Det här är ett av de högsta betygen vi satt på en campingplats i Campingkollen på många år. Danska Hvidbjerg Strand fick 98 poäng när vi testade campingplatsen förra året, men annars ligger tyska Campingpark Kühlungsborn bäst till.

(Skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer.) 

Läge: 9
Service: 10
Standard: 9
Skötsel: 10
Framkomlighet: 9
Lekplats: 10
Campingtomt: 9
Säkerhet: 9
Miljö: 9
Helhetsintryck: 10
Summa poäng: 94

Campingpark Kühlungsborn

Campingpark kühlungsborn, Waldstrasse 1b, D-182 25 Kühlungsborn, Tyskland
Telefon: 0049-382 93 71 95
www.topcamping.de
info@topcamping.de
Öppet: 24/3–12/11 (2016)
Prisbild: 350–450 kronor beroende på tomt och säsong.
GPS: N 54°  09′ 04.40”, E 11°  43′ 10.00”

Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Kühlungsborn är en av de finaste nordtyska badorterna.
Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Toppencamping vid havet är en av de bästa vi testat
Rulla till toppen