Gemensamt för alla tomter på Rullsands Camping är närheten till naturen. Bild: Lars-Åke Höglund

Skogen möter havet på Rullsands camping

Publicerad: 2017-09-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Rullsand är campingen som bjuder en ny besökare på överraskning. Tänk dig en camping mitt i skogen, där du bara några steg bakom en skogsridå möter havet och en strand som vore du på Rivieran.

Läge: 8

Ungefär tre mil sydost om Gävle och cirka en mil till Skutskär där finner du Rull-sands Camping. Platsen är
belägen vid havet och gränsar till Billuddens Naturreservat. Rikligt med möjligheter till bad, naturpromenader och inte minst bärplockning.

Service: 9

Trevligt bemötande och en tydlig broschyr med information om campingen, är vad du får vid ankomsten. Det finns restaurang, kiosker och liten butik på området. Väl tilltagna öppettider i både reception och restaurang.

Skötsel av gemensamma anläggningar: 7

Det är hög beläggning vid vårt besök och det kräver förstås extra städning. Och som helhet kan man säga att det verkar vara en ganska välskött anläggning.

Standard på gemensamma anläggningar: 7

Det första du möter är förstås receptionen, vilken är ganska enkel. Du står utomhus, fast man har byggt upp tak och väggar som skydd mot väder och vind. De två servicehusen är nog av olika årgång, men utrustade på klassisk vis med toaletter, duschar, kök och tvättstuga.
Latrintömningsplatserna är väl inte de fräschaste vi sett men fyller sin funktion. Restaurangen lockar med lappar om lyxmåltid, men miljön kan inte kallas lyxig utan påminner mer om en personalmatsal. Du sitter i sällskap med brickvagnar fulla med halvätna tallrikar.

Lekplats: 8

Det finns två mindre och en lite större lekplats. På den större hittar barnen bland annat en cykelkarusell, klätterställning och rutschkana. Alla tre lekplatserna är i huvudsak för mindre barn. För de större finns beachvolley och bordtennis. På sommaren är det dagligen någon aktivitet såsom skattjakt, minidisco eller pyssel. Campingens eget troll Rulle dyker upp då och då. Den största tillgången är ändå havet med en fantastisk sandstrand. Campingen har två olika badvikar, en långgrund och en där det blir djupt lite snabbare. Båda stränderna har härlig, mjuk sand.

Skogen möter havet på Rullsands camping
Stranden är absolut den bästa lekplatsen här. Bild: Lars-Åke Höglund

 

Framkomlighet: 7

Det är handikapptoaletter med dusch i båda servicehusen och de är lätta att komma in i. Skötbord finns det ett i varje servicehus, placerat i ett av damernas duschrum. Så här får papporna byta på barnen i husvagnen eller husbilen. Vägarna i området är i huvudsak hårda grusvägar. Det är ramp till receptionen och köken.

Campingtomt: 8

Även om det är en camping vid havet, så ligger den mitt i skogen och större delen av tomterna kan man kalla naturtomter. Omringad av träd blir campingen både grön och naturskön. Tomterna är väl markerade med varierande storlek. Det finns 203 tomter med eluttag och tillgången på el är 16 ampère.

Säkerhet: 7

När det gäller inkräktare så känns denna camping mycket trygg. Det finns bara en väg in och ut som är skyddad med bom. Brandposter finns det gott om. I huvudsak står ekipagen med bra avstånd emellan sig, men några står för tätt.

Miljö: 7

På båda servicehusen blänker solfångare och här värms varmvatten med solens hjälp. Personalens tysta elbil är en bra sak för miljön. Någon källsortering av sopor är det dock inte, utan dessa delas upp i brännbart och glas.

Helhetsintryck: 8

Detta är en vackert belägen camping vid ett fantastiskt havsbad. Blir det vackert sommarväder, så blir det väldigt mycket folk. Då handlar det inte bara om campinggäster, utan folk från de fem stora parkeringsplatserna utanför anläggningen. Tycker du om skogspromenader har du kommit rätt, och vill du ha lite fakta om naturen, så titta in i naturrummet mitt emot receptionen. Vid vårt besök var tillgången på smultron och blåbär stor.
Du har nog inte mer än ett par mil till Furuviks Djur- och Nöjespark, och åker du in till Skutskär finns det mesta av vardagsservice.
En promenad ut till Billudden gör gott för själen.
Campingen ordnar program, inte bara för barnen utan för vuxna också. Det kan vara frågesporter eller trubaduraftnar exempelvis. En ny trevlig minigolfbana, där bland annat bron i Älvkarleby finns med i miniatyr.
Har du glömt myggmedel så finns det i campingbutiken!

Skogen möter havet på Rullsands camping
En halvtimmas promenad från campingen ligger Billudden. Bild: Lars-Åke Höglund

Rullsands Camping:

››› FC606 Rullsands Camping, Rullsandsvägen 1, 814 93 Skutskär

››› Tel: 026-862 20

››› E-post:info.rullsand@gmail.com

››› Hemsida: www.rullsand.se

››› Prisbild: 225-325:-

››› Öppet: Hela året

››› GPS: N 60° 38′ 19” , E 17° 28′ 39”

Snabbguide testpoäng

(Skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer.) 

Läge: 8

Service:  9 

Standard: 7

Skötsel: 7

Framkomlighet: 7

Lekplats: 9

Campingtomt: 8

Säkerhet: 7

Miljö: 7

Helhetsintryck: 8

Summa poäng: 77