Campingkollen/Främby Udde Resort: Naturen är poängen

Publicerad: 2018-12-01   Uppdaterad: 2023-04-18

Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

Läge – 4

På en udde i sjön Runn fyra kilometer söder om Faluns centrum hittar du Främby Udde Resort. Här finns, förutom campingen, två stugbyar. Stranden domineras av ett stort gult hus med bruna detaljer och torn, en bedagad skönhet som tjänar som restaurang och café.

Utsikten mot öar och orörda skogar är magnifik. Gång- och cykelväg in till centrum, som har mycket att erbjuda en turist.

Campingkollen/Främby Udde Resort: Naturen är poängen
Båtlivet på Runn är en stor del av livet på Främby Udde.

Service – 2

Campingen är öppen hela året men har bara receptionen bemannad på sommarlovet. Det finns ett telefonnummer att ringa, så du blir aldrig utan plats.

I service ingår även städning och underhåll, för gästernas trivsel. Här fanns mer att önska. Det var helt enkelt dåligt städat. I köket var en ugnslucka trasig, diskmaskinen igentejpad, och för övrigt var två toaletter och en dusch avstängd vid vårt besök. Dessutom satt det lappar på handtorkarna att de var ur funktion. Skräpigt vid sopstationen och fullt av bråte utanför restaurangen.

Det finns glass, chips och lite godis att köpa i receptionen.

Standard – 2

Vid infarten ligger ett rött hus och här finner man, förutom receptionen, kök, duschar och toaletter samt tvättstuga. Enkelt, men de toaletter och duschar som var öppna fungerade.

Närmare sjön ligger ett gult hus med latrintömning, vilken var gjord efter konstens regler.

Vattenpost och tömningsplats för fasta tankar.

Lekplats med rutschkana, gungställning och två gunghästar varav en var trasig.

Flera lyktstolpar stod och ”svajade” på campingen. Det kändes helt uppgivet när det gällde underhåll.

Campingkollen/Främby Udde Resort: Naturen är poängen
Campingtomterna har anlags på en grusplan i en skogsglänta.

Tillgänglighet – 3

Campingen är egentligen en grusplan i skogen, men på några platser kan man nog hitta lite gräs att ställa sina möbler på. För övrigt är det plant och lättillgängligt. 

Det finns handikappramp till receptionen och även handikapptoalett med dusch i den byggnaden. Restaurangen ligger på en kulle men det är bilväg dit.

Campingkollen/Främby Udde Resort: Naturen är poängen
Klassiskt insjöbad i sjön Runn ligger bara några steg från campingen.

Allmänt – 2

Främby Udde är en sällsynt vacker plats och om du gillar att vara på sjön kan du hyra kajak, trampbåt, kanadensare eller segelbåt. Blir du sugen på ett bastubad vid den vedeldade bastun i sjön så kostar det minst 480 kronor extra. Och vill du hoppa i en av badtunnorna är priset minst 880 kronor.

Men en simtur eller den vackra utsikten är gratis. För att gå en runda på minigolfbanan var priset bara 25 kronor.

Varför man valt att kalla anläggningen resort är oförklarligt, det gick inte ens att äta frukost eller köpa något morgonbröd på stället.

Det var ostädat i servicehuset när vi kom vid lunchtid den ena dagen och det var fortfarande lika ostädat när vi lämnade platsen nästa dag på förmiddagen. Och detta på högsäsong.

Campingkollen/Främby Udde Resort: Naturen är poängen
Rulla till toppen