Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

Publicerad: 2019-07-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping
Läget i Sankt Annas skärgård med vacker utsikt och badet in på knuten är fantastiskt.

Läge – 4

Sankt Anna skärgård sydväst om Norrköping är känd för sin skönhet. I ett gytter av öar i Östersjön sticker två små halvöar ut, Norra och Södra Finnö. På Norra Finnö ligger fyra campingplatser och den första du kommer till när du kör väg 210 från Söderköping, är Kalvholmens Camping strax efter Sankta Annas kyrka. Kalvholmen i sin tur är en liten ås som sticker rakt ut i havet och följaktligen har du vatten åt i princip alla håll.

Service – 3

Under sommarlovet har man öppet 09–17 alla dagar, betydligt kortare tid än som uppgetts till H&C:s FC-katalog.  Nåväl, när vi kom en sommarkväll förra året fanns det ett telefonnummer att ringa och vi blev vänligt bemötta med beskedet att fritt välja plats.

Städningen såg ut att vara god och det verkade vara ordning och reda. I receptionen finns glass, lite ”första hjälpen” i matvaror. Det finns även en servering med några maträtter.

Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping
Alldeles i början av campingen finns de flesta elplatserna som också är hyfsat plana.
Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping
Köket är glatt målat i orange, vilket påminner om att det har några år på nacken.

Standard – 2

Det finns två servicehus, ett i varje ände av denna långsmala camping. När jag stiger in i damernas duschrum på morgonen tänker jag att detta har varit ett riktigt elegant servicehus någon gång på 1970-talet. Ja, lite målarfärg har nog tillkommit då och då, men för övrigt är det som det då begav sig.

I det lilla köket finns två diskplatser, spis och mikro. Ja, till och med kaffebryggare för tältande gäster. Modern tvättmaskin och torktumlare. 

Latrintömning men inte servicestation för husbilar. Vi hittar ingen lekplats men badviken vid campingen är barnvänlig och har även brygga. Receptionen är av kioskmodell men du står skyddad under tak.

Tillgänglighet – 2

Detta är inte den bästa campingen att välja om man är rörelsehindrad. Någon särskild toalett för handikappade finns inte men bor man längst in på anläggningen så är det planare och kanske kan man med hjälp använda vanliga toaletter och duschar. Ny handikappanpassad toalett är under byggnad.

Det finns några plana campingtomter i början och i slutet av campingen men däremellan är det si och så. Man uppskattar att ett hundratal ekipage kan få plats men el finns bara för 42. En sak har alla gemensamt, den fantastiska utsikten. Hav, öar och båtar vart du än tittar. En riktig naturcamping.

Allmänt – 3

Denna gammaldags camping har egentligen inget mer att erbjuda än stillhet och ro i en oslagbart vacker natur, men det erbjudandet är förstås hårdvaluta i vår moderna stressade tid.

Badet är utmärkt och du kan hyra dig en roddbåt och pröva fiskelyckan. Far du längst ut på udden, cirka sex kilometer, kan du åka på båtutflykt till Harstena. Ett nöje som vi har i gott minne sedan tidigares besök i denna skärgård.

Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping