Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition

Publicerad: 2022-12-27   Uppdaterad: 2023-04-18

En anrik och inte så stor familjecamping som har bästa läge vid Åsa Havsbad, så kan objektet för denna campingkoll enkelt beskrivas.

Läge – 5

Orten Åsa ligger vid havet mitt emellan Kungsbacka och Varberg, men hör till Kungsbacka kommun. Campingen är belägen mellan Åsas centrum och havsbadet. Med andra ord har man nära till mycket.

Närmaste granne är ett hem-bageri som öppnar klockan 7 på vardagar. Dessutom har du flera enkla restauranger, glassbar, ICA-butik och många andra försäljningsställen direkt utefter gatan utanför campingen. Det är bara 4,5 mil till Göteborg och 6 mil till Ullared, vilket kan locka till trevliga utflykter.

Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition
Vid havsbadet direkt utanför campingen har kommunen anlagt en handikappanpassad ramp ner i det långgrunda badet.

Service – 5

Åsa Camping & Havsbad är en ren sommaranläggning som öppnar i slutet av april och stänger i slutet av september. Efter midsommar och fram till den 15 augusti är receptionen dagligen bemannad från klockan 8 till 22. Det finns en utmärkt informationsbroschyr med upplysningar om platsen och med viktiga telefonnummer.

Närheten till Åsas lilla centrum gör att det inte behövs någon butik på området, det finns dock glass att köpa. Och glass kan det gå åt. För på stranden utanför campingen kan det vara 5 000 solbadande gäster en vacker sommardag. Det är sällan man möter så välvårdade och välstädade lokaler som vi gjorde vid vårt besök.

Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition
Ett populärt glasscafé ligger utmed gatan strax utanför campingentrén.

Standard – 4

Det vitmålade receptionshuset är litet, men stort nog för att du ska slippa checka in utomhus. Bredvid ligger ett annat vitt hus – servicehuset som är navet i verksamheten. Här hittar du toaletter, duschar, kök och matrum för exempelvis tältare. I tvättstugan finns tre tvättmaskiner och lika många torktumlare. I ett särskilt rum kan man bada och sköta sin baby. Det handlar inte om något lyxigt utrustat servicehus men det är rent och snyggt. Vi noterar en stor lekplats (på vägen till badplatsen). Serviceplatta för husbilar och en miljöstation med komplett källsortering finns också, liksom hundbad.

Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition
På en sommarcamping är det uppskattat med diskplatser både ute och inne.

Tillgänglighet – 3

Antalet tomter är cirka 200 varav knappt hälften är bebodda av säsongsgäster. Här vid Åsa havsbad har människor campat sedan 1950-talet och det har säkert inte varit enkelt att hänga med i svängarna när våra fritidsfordon blivit allt större. Därför ser det ganska kompakt ut inne på campingen. Samtidigt känns det ändå som att tomterna för de rörliga gästerna är ganska rymliga.

Det är plant och gott om gröna gräsytor. Alla körbanor är asfalterade så det är lätt att ta sig fram med rullstol. För handikappade finns en särskild toalett med dusch. Vid havsbadet har kommunen anlagt en handkappramp och vid vårt besök i maj 2022 hade man tagit ett beslut om att bygga ytterligare en handikappanpassad toalett vid havet. Att ta sig in i receptionen eller köket var inte så enkelt.

Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition
Välvårdat och fräscht är campingvärdarnas motto för anläggningen.

Allmänt – 4

Åsa är lite av norra porten till Halland och därför får du inte bara ett långgrunt bad med vit sandstrand, utan även klippor i omgivningen. Det är förstås ingen slump att människor sökt sig hit för rekreation i decennier. Här finns en fin kustpromenad och gott om roliga utflyktsmål. Och längtar du efter pizza eller hamburgare har du det inom fem minuters promenad.

Badet är storslaget och även populärt bland surfare. Slutsummeringen blir: en trevlig familjecamping där du blir vänligt mottagen.

Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition
Rulla till toppen