Gålö havsbad: Vid Stockholms längsta sandstrand

Publicerad: 2023-11-06   Uppdaterad: 2023-11-04

Här kan du känna doften från havet och höra suset från skogen på samma gång. Mitt i ett naturreservat ligger Gålö Havsbad med sin camping med samma namn. Hit styr gästerna gärna färden.

Läge – 4

Gålö ligger i Stockholms södra skärgård. Från huvudstaden kör du i riktning mot Nynäshamn till du kommer till Jordbro. Där tar du väg 227 mot Dalarö. En dryg mil före Dalarö är det skyltat till Gålö och campingen. Du har ingen ort i närheten och inte havsutsikt, men naturen och havet med sina möjligheter alldeles inom räckhåll.

Gålö havsbad receptionen
Receptionen med välsorterad servicebutik.

Service – 4

Öppet hela året men det är under sommarlovet som platsen lever upp. Då gäller 08.00-21.00 alla dagar. Affären bakar bröd och Bistron hänger ut sina menyer. På stranden säljs glass och utbudet av förströelser är stort. Fri wifi finns.

Gålö havsbad servicehus
Moderna kök fann vi i två av servicehusen.

Standard – 5

I ett långsmalt hus på en höjd ovanför campingen hittar du reception, restaurang och butik. Det är bra att det är en ganska välsorterad affär, eftersom det är ungefär åtta kilometer till Gålö Lanthandel. I tre röda hus har campingen fördelat gästernas service. I ett av dem är det exempelvis bara hygienutrymmen medan det i ett annat är klassisk dam- och herravdelning. Generellt är alla väl uppdaterade och erbjuder fräscha miljöer. I de två köken står industridiskmaskiner fria att använda, likaså finns stor välutrustad tvättstuga.

Föredömlig servicestation för husbilar. Latrintömningen är fint arrangerad och där finns även en så kallat Holiday Cleaner för den som vill betala 30 kronor för att få sin toalett tömd och rengjord. Bra lekplats. Två ”sopstationer” med väl dold källsortering. Hundbadet är en dröm för hundägare.

Gålö havsbad
Härlig grönska både på och runt campingen.

Tillgänglighet – 4

Alla de cirka 150 tomterna har egen vattenkran. Dessutom är märkningen av tomterna mycket tydligt utförd. Området är plant och lättillgänglig med grusvägar. Jättefin handikapptoalett med dusch och auto-matisk dörröppnare. Nyckel till den senare får du säga till om.

Gålö havsbad
Roligt för matte eller husse när hundens badrum är så fint.
Gålö havsbad latrin
Latrintömningsplatser kan se rejält olika ut, den här ligger i topp.

Allmänt – 4

När vi kommer en solig sommardag är det en lycka med all grönska som campingen erbjuder tack vare rikligt med träd. Eftersom anläggningen ligger i ett naturreservat är det gott om promenadstigar och bara 300 meter till ett härligt havsbad. 

Du kan hyra SUP, kanot, kajak, bastu och trampbåt. Fiskeutrustning kan du köpa i butiken och fisket är förstås fritt. Spelhall, äventyrsgolf och utomhusschack är andra förströelser. I biblioteket kan besökarna låna eller byta böcker.

Gålö havsbad faktaruta
Rulla till toppen