Campingkollen: Kivis camping – kändistätt i äppelriket

Publicerad: 2024-02-09   Uppdaterad: 2024-02-08

Är du på kändisvandring? Då har du kommit helt rätt. På Österlen bor nämligen en stor del av Sveriges samlade kulturelit. Under några sommarveckor är deras lekplats Kivik, som tillsammans med den årliga turistinvasionen kan bli besvärlig för den som söker lugn och ro. Klart trevligare är det under för- och eftersäsong.

Läge – 4

Vi checkar in på Kiviks natursköna familjecamping längs väg 9, alldeles intill den gamla marknadsplatsen i utkanten av själva tätorten. Under marknadsdagarna, som årligen lockar runt 100 000 besökare, och övriga större sommarevent kan det vara en god idé att förboka. Läget är för övrigt suveränt, med badplats inpå knuten och drygt 15 minuters promenad till Kivik med sina många restauranger, sommarkrogar, gallerier och utställningar. 

Service – 3

Receptionen med service- och souvenirbutik håller öppet kl. 8–21 alla dagar i veckan under högsäsong. Där kan du som gäst handla färskt bröd varje dag. Under lågsäsong är receptionen öppen kl. 9–12 samt 16–19. På området finns lekplats, äventyrsgolf, grillplatser, cykeluthyrning samt tvättstuga/torktumlare (50 kr/tvätt). Vid duschande gäller polletter (5 kr/4 min). Det går också att hyra sänglinne och handduk. Wifi är däremot gratis.

En vacker camping, granne med både havet och den berömda marknadsplatsen.
Här kan barnen leka.

Standard – 3

Servicehusen är av lite äldre karaktär, men i sitt uppdaterade och nyrenoverade skick känns hygienutrymmena riktigt fräscha. Familjecampingen har genomgående en trevlig atmosfär. Inte minst bjuder personalen och campingägaren, som för övrigt är från huvudstaden och AIK:are, på leenden och skratt – något vi gillar skarpt. På området finns latrintömning och tömning av fasta gråvattentankar samt miljöstation med komplett källsortering av sopor.

Tillgänglighet – 3

Campingområdet, som även har stug- och rumsuthyrning, är stort med ett högt och soligt läge. De gräsbeklädda tomterna är väl tilltagna och det är inga problem att ta sig fram till sin numrerade plats (10 x 10 meter), oavsett om du har husbil eller husvagn. 

Totalt finns här 130 tomter, varav 100 har tillgång till el. Under 2023 arrenderar campingen även ett intilliggande gräsbeklätt område med plats för ytterligare ett 50-tal ekipage (dock utan el).

Syskonen Inez och Maj Rosander hälsar gästerna välkomna till Kiviks camping.
Servicehusen är av lite enklare stuk, men det är rent, snyggt och funktionellt.

Allmänt – 4

Utöver marknaden och det rika kulturlivet är Kivik också en plats med unika fornlämningar, äppelodlingar, musteri med tillverkning av cider och mousserande vin samt nationalparken Stenshuvud med kaffestugan Annorlunda – vida omtalad för sin kakbuffé.

Ett närliggande tips är Ravlunda kyrka där författaren och den lokala nationalskalden Fritiof Nilsson ”Piraten” ligger begravd. På gravstenen står: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan 1972.”

Gratis wifi för campinggäster.
Rulla till toppen