Husvagn: Knaus Royale 780

Publicerad: 2005-10-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Fakta:Knaus Royale 780 Pris 299 900 kronor Tjänstevikt 1 820 kilo Totalvikt 2 000 kilo Antal bäddar 5-7 Det här bastanta husvagnen har tre rum och kök med vardagsrummet, eller det man normalt kallar sittgruppen, i direkt anslutning till entrédörren. I vagnen finns plats för kläder och skor både i skåp, garderober och i sofflådor,...

Fakta:
Knaus Royale 780
Pris 299 900 kronor
Tjänstevikt 1 820 kilo
Totalvikt 2 000 kilo
Antal bäddar 5-7

Det här bastanta husvagnen har tre rum och kök med vardagsrummet, eller det man normalt kallar sittgruppen, i direkt anslutning till entrédörren. I vagnen finns plats för kläder och skor både i skåp, garderober och i sofflådor, så det blir inte trångt vare sig för kläder, packning eller folk.

Husvagn: Knaus Royale 780

Den sammanlagda ytan 17,7m2 och den ansenliga längden på värmerören till trots är det varmt och skönt överallt i vagnen även när termometern är långt in i det blå.

Vi hade möjlighet att tillbringa ett par vårvinterdygn i vagnen, med skidåkning och mysig kvällssamvaro. Kylskåpet med ett separat frysfack rymmer flera dagars mat så man behöver inte ge sig iväg för dagliga matinköp. Köket har tre brännare på en rymlig diskbänk som innehåller skåp och lådor fullt tillräckliga för köksutensilier även för stora familjer. Köksfläkt, bra belysning och rejäl golvbredd mellan kök och kyl gör att man inte behöver vantrivas eller trängas om man vill röra sig i vagnen även när någon bökar i köket.

Sex personer ryms i sittgruppen, även till middag. Tack vare den redan nämnda spatiösa ytan och det faktum att vagnen hade två sittgrupper kunde vi dela upp oss när intressena gick isär. De som ville se på TV gjorde det i dinettgruppen, och de som ville göra annat gjorde det. Själva tv-skåpet är öppet åt båda håll, alltså mot dubbelsängen eller mot dinettgruppen. Det går också att ställa tv-apparaten på vitrinskåpsbänken, för bekvämare tv-salong.

Husvagn: Knaus Royale 780

Handfatet är placerat utanför själva toarummet och speglarna ovanför samt skåpen under handfatet skapar en härlig ombonad känsla. I toarummet, längst fram i vagnens högra hörn finns dusch och kassettoalett. Vi använde utrymmet som torkskåp för snöblöta skidkläder.

Sovkomforten syntes god men å andra sidan somnar man ovaggat efter en dag i backarna på i snart sagt vad som helst, men visst uppskattade vi avskildheten och de härliga utrymmena i vagnen. Man kan sova fem personer i vagnen utan att någon behöver störas av olika tidiga eller sena sovvanor. Utnyttjar man sittgruppen också blir det sovplats för sju men då blir det genast besvärligare även med garderobs- och sittplatser, men visst går det för en natt eller två.

Husvagn: Knaus Royale 780

Under våningssängen i vagnens mittsektion, ungefär halvvägs på värmerörens slinga från pannan, som sitter i sofflådan närmast köksbänken, sitter det en extra elpatron. Genom att ställa båda patronerna på 1000 W och köra dem samtidigt tappar vattnet inte så mycket temperatur. Detta är en fiffig lösning utprovat av denna vagns ägare som har lång erfarenhet av stora vagnar och vintercamping.

Husvagn: Knaus Royale 780

– Det här är ett sätt att få jämnare och bättre temperatur i vagnen under dagar när man inte behöver använda gas för att klara yttertempen. Genom att ha två punkter på värmeslingan klarar man dessutom av att värma vagnen endast med el vid lite lägre temperatur än annars säger ägaren Olle Olsson från Värmland

Knaus Royale 780 är en riktigt fin och bra fungerande vagn. Att den klarar vintern med dess extra stora krav på utrymmen för bylsiga vinterkläder och vantar, halsdukar och mössor som under sommaren inte finns med på resorna upplevde vi också. Om vi skall klaga på något är det i så fall att den är så stor och tung att den kräver en dragbil som klarar 2 000 kilo, och att den inte har invändig avloppstank. Den rullbara 25-literstanken som följer med fungerar alldeles utmärkt – på sommaren. Vi saknar också jordfelsbrytare och eldsläckare.

Husvagn: Knaus Royale 780

(Ur H&C nr 10/05)

Av: Torbjörn Sålenhag

Husvagn: Knaus Royale 780
Husvagn: Knaus Royale 780
Husvagn: Knaus Royale 780

Husvagn: Knaus Royale 780
Husvagn: Knaus Royale 780
Husvagn: Knaus Royale 780

Rulla till toppen