Husbil: Solifer S-Line S665 LP

Publicerad: 2005-11-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Solifer S-line är en husbil byggd av tyska Karmann, som är känt för att bygga exklusiva husbilar som förmedlar körlädje och med resandet i fokus.  Vi har tittat närmare på S-Line 665 LP (Låg Profil). Den har en 2.5-liters motor på 174 hästkrafter och den har som alla andra S-Linemodeller sexväxlad låda, framhjulsdrift och skivbromsar...

Solifer S-line är en husbil byggd av tyska Karmann, som är känt för att bygga exklusiva husbilar som förmedlar körlädje och med resandet i fokus. 

Husbil: Solifer S-Line S665 LP

Vi har tittat närmare på S-Line 665 LP (Låg Profil). Den har en 2.5-liters motor på 174 hästkrafter och den har som alla andra S-Linemodeller sexväxlad låda, framhjulsdrift och skivbromsar på alla fyra hjul. Bil och drivlina kommer från Volkswagen T5. Den går också att få med en lite mindre motor, 1.9L- TDI med 102 hästar eller med en 2.5L- TDI med 130 hästar. Chassiet kommer från AL-KO och är ett så kallat amc-chassi. Det betyder att det är extremt lågbyggt, att man har gjort en spårviddsökning på 180 mm, 9 cm per sida och axelavståndet är 410 cm.

Bilens totallängd är 674 cm. Detta ger förutsättningar för optimal viktfördelning mellan fram- och bakaxel och tack vare den breda spårvidden känns den mycket stabil. Den har individuell fjädring på varje hjul och lastförmågan är cirka 500 kilo. Lastutrymmet under den tvärställda bakre dubbelsängen är åtkomligt från insidan och från två håll utifrån, bak eller på sidan. Under den bakre luckan ligger takstegen.

Husbil: Solifer S-Line S665 LP

Bakom ratten i S-Line känner man sig hemmastadd direkt. Sittpositionen är bland husbilar oväntat låg och körställningen är personbilslik. Det finns inget fönster på bakväggen så man får lita till ytterspeglarna för att hålla koll bakåt. De speglarna är å andra sidan elektriskt justerbara och uppvärmda. De sex växlarna petar man i med den korta spaken på instrumentbrädan. Handbromsen sitter på höger sida om förarstolen som är justerbar i svanken, höjd- och längdled. Med en relativt enkel manöver vrider man runt hyttstolarna och får då en sittgrupp med fyra fikaplatser. Dukas det till middag sitter man inte bra på passagerarstolen, man hamnar lite för långt ifrån bordet.

Husbil: Solifer S-Line S665 LP

Husbil: Solifer S-Line S665 LP

Köksbänken som innehåller en trelågig spis och en diskho är elegant utformat och kvalitetskänslan är hög. Layouten på arbetsbänken är inte optimerad för funktion. Ytorna för varma kärl är onödigt små. I bänken finns ett 97-liters kylskåp med frysfack, ett smalt skåp med utdragbart inrede lämpligt för till exempel flaskor och tre kökslådor varav den nedre innehåller ett sopkärl. Där finns tre överskåp, öppningsbart fönster och spotlights som sörjer för belysningen.

Tvättrummet innehåller en separat duschkabin, kassettetoa, hörntvättfat och förvaringsutrymmen för hygienartiklar och handdukar. Det är placerat bakom sittgruppens tvärsoffa. Mittemot tvättrummet finns garderoben som har Trumapannan i botten, är bely

Husbil: Solifer S-Line S665 LP

st och innehåller en galgstång. Hänghöjden liksom bredd och djupmått är tillfredsställande men vi saknar hyllor eller små trådbackar.

Bädden, ovanpå det stora lastutrymmet, äntras via två trappsteg. Bäddmåtten är 210 x 141 cm. Madrassen vilar på ribbotten. I sovrummet finns också två fönster med plissépersienner och myggnätskassetter, läslampor och överskåp på tre väggar. Takluckan har också mörkläggnings- och myggnätsgardiner. I sängens frontgavel, mellan dörren till toan och garderoben, finns en lucka som ger åtkomst till lastutrymmet.

Det bestående intrycket, efter ett par timmars bekantskap, är att detta är en mycket körvänlig och stilren husbil. Den som vill lägga många mil under hjulen på sin semesterresa blir inte besviken. Den som söker en husbil där boendeutrymmet är maximerat skall titta på en annan bil. Vi gillar en husbil där också kördynamiken fått stor plats. Exklusiviteten ingår i det oblyga priset som börjar på 620 000 kronor.

Husbil: Solifer S-Line S665 LP

(Ur H&C nr 11/05)

Fakta:
Solifer S-Line S665 LP
Pris: Från 620 000:-
Längd: 675 cm
Höjd: 269 cm
Totalvikt: 3 500 kilo
Antal bäddar: 2
Husbil: Solifer S-Line S665 LP
Husbil: Solifer S-Line S665 LP
Husbil: Solifer S-Line S665 LP

Husbil: Solifer S-Line S665 LP
Husbil: Solifer S-Line S665 LP
Husbil: Solifer S-Line S665 LP
Husbil: Solifer S-Line S665 LP

Rulla till toppen