Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS

Publicerad: 2008-04-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Det första jag slås av är rymden innanför entrén i den här husvagnen. Det andra är den harmoniska färgsättningen. Detaljerna har däremot både uppmuntrande sidor, och inte fullt lika uppmuntrande.

Fakta:
Bürstner Belcanto 510 TS

Pris: 224 000 kronor Total längd: 731 cm Kaross längd: 579 cm Invändig längd:528 cm Invändig bredd:230 cm Utvändig höjd: 255 cm Invändig höjd: 195 cm Tjänstevikt:1 190 kg Totalvikt:1 290 kg, kan fås på 1 500kg, samt 1 600 kg mot pristillägg Antal bäddar: 4 (dubbelbädd plus nedbäddbar sittgrupp)

Köksbänken är hela 185 centimeter lång, plus en liten vinkel som går ut mellan kök och sovavdelning. Här kan vi rumstera med byttor och kastruller som vi vill, utan att ransonera utrymmet nämnvärt.

Att ögonen dras till köksregionen det första de gör är naturligt, dels för att köket är så centralt placerat, dels för att bänken ger ett så arbetat och fint första intryck. Inte blir det sämre när vi tänker fram arbetsmomenten där. Utrymmet har vi redan nämnt, men bidrar gör också ljuset som kommer från fönstret över bänken och den stora takluckan centralt i vagnen.

Trelågig spis och diskho finns, fläkt likaså, och i underskåpet sitter en gasolugn. Kylskåpet är av golvmodell, och det är förstås inte idealiskt. Tre ovanskåp plus en del öppna hyllor har vi tillgång till vid köket.

Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS

Det utdragbara skåpet med trådbackar är praktisktoch inte blir det sämre av att du når innandömet från två håll.

I bänkens underdel finns förutom ugn och kylskåp, ytterligare ett skåp som på utsidan signalerar bra stuvutrymme. Vi finner där en utomordentlig plats för sopor, utdragbar med sopsortering, och det var en av de detaljer vi först blev uppmuntrade av.

 

Däremot insåg vi snabbt att det inte blev så värst mycket plats kvar i skåpet, exempelvis för större grytor och liknande. Eftersom skåpet har samma höjd som köksbänken, känns det slösaktigt att inte kunna utnyttja utrymmet bättre. Soporna hade fått maka på sig lite till förmån för skrymmande köksgeråd, om jag hade fått vara med och bestämma.

Men i vinkeln finns ytterligare förvaringsplats, om än inte för de stora tingen. Ett utdragbart trådbacksskåp, som dessutom kan nås från två håll. Det hamnar givetvis på pluskontot. På samma konto hamnar besticklådan och det lilla facket under ugnen. Användbara båda.

Ovanför vinkelskåpet finns ett utrymme bakom en jalusilucka. Där finns plats för en platt-tv, som kan dras ut via en vridbar hållare. Tv:n kan på så sätt ses både från sittgruppen och bädden.

Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS

Sittgruppen tar upp hela vagnens bredd, och inbjuder verkligen till samvaro med både familj och vänner. Eller för allt i världen – på tu man hand med oförskämt gott om utrymme att breda ut sig på. Inte illa det heller. Sköna hörn att krypa upp i, bekväm sittkomfort, med viss reservation för något grunt sittdjup i tvärsoffan. Nackstöd ingår på två platser, samma typ som finns i bilar. En finess är att stöden är individuellt ställbara och kan flyttas mellan olika platser, så hur man än väljer att slå sig ner, kan man få skönt stöd för nacken.

Takarmatur står för allmänljuset. Den här nya modellen har lysdiodbelysning som komplement till den centralt placerade lampan. Vid sittgruppen finns också mindre spotlights för det mer riktade ljuset. De små spottarna sitter på skenor, så de kan flyttas dit där man vill ha bästa ljuset för ögonblicket. Också det en detalj som friar till hågen för flexibilitet och variation.

Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS

Dubbelbädden tronar i vagnens bakre del, och med sina modiga 150 centimeters bredd är det inte utan att den både lockar och imponerar. Även på längden har den fullvärdiga mått, och den tjocka madrassen på ribbotten vittnar om att här är god nattsömn prioriterat av tillverkarna.

Läslampor sitter enligt samma princip som vid sittgruppen, alltså på skenor så att man kan flytta ljuskällan till olika lägen. Ett par öppna hyllor finns på väggen vid sidan om väggen. Där kan man förvara en del småsaker man vill ha nära sig, även om nattduksbord inte skulle vara den rätta benämningen.

I den bakre delen av vagnen finns också hygienavdelningen, som är disponerat med tvättfat och förvaring utanför själva toarummet. Designen är stramt elegant, med tvättfat i blyertsgrå plast av den modell som inte är infälld utan ”står ovanpå” bänken. Moderiktigt absolut, men funktionellt torde det inte ha någon egentlig betydelse.

Plats för handdukar och annat finns i skåpet under tvättstället. Dessutom finns ett lågt och ett högt skåp med hyllor. Högskåpet är bara cirka 20 centimeter brett, men oj vad flaskor och burkar man kan få plats med där!

Toarummet är just toarum, men där finns också duschmöjlighet. Eller i varje fall duschslang. Eftersom duschdraperi saknas, liksom skenor att sätta sådant draperi i, lär rummet bli ordentligt nedstänkt – om man inte vidtar andra speciella åtgärder för att skydda det. Detta framstår som en inte fullt genomtänkt kompromiss. Välj sida, antingen/eller, känner vi. Antingen duschmöjlighet, och då ska det finnas de resurser som krävs. Eller avstå duschmöjligheten, och då är delar av utrustningen överflödig.

Det är väl sörjt för allehanda förvaring i vagnen. Runt sittgruppen löper sju ovanskåp, varav några med mellanhylla. Vid bädden finns ytterligare tre ovanskåp. För klädförvaring tillkommer en garderob på nästan 60 centimeters bredd, vilket är gott om plats för två personer – som den här modellen lämpar sig bäst för. Dessutom finns ett förnämligt linneskåp med mycket förtjänstfullt utrymme.

När det gäller förvaring av annat slag än kläder, är sofflådorna bra tillgångar. I ena längsgående soffan tas utrymmet till stor del upp av vattentanken, men i övriga lådor är det fritt fram för packning. Hela utrymmet under dubbelbädden är också tillgängligt för packning. Eftersom bäddbottnen kan lyftas upp nås utrymmet ganska enkelt inifrån, men det är också åtkomligt via lucka utifrån. Det är bra.

Värmen är luftburen, och runt både sittgrupp och bädd finns distansskivor som ger varmluften möjlighet att strömma upp längs ytterväggarna. Det bidrar till jämnare värme och skönare komfort när det är kallt ute. Däremot finns inga ryggar i skåpen, så dit kommer inte värmen.

Vattentanken, som rymmer 40 liter, ligger invändigt, men avloppet ligger utvändigt under vagnen, och i vintertemperatur blir det alltså utsatt för minusgraderna. Det gör att vagnen lämpar sig bäst för de tre årstider som vanligtvis är befriade från frost.

Körningen var problemfri, och med Alko-chassi med stabilisatorkoppling var vagnen följsam trots att den med sina 250 centimeters bredd är en så kallad fullbreddsvagn. Den var visserligen opackad vid tillfället, men rätt lastad ska körningen inte påverkas negativt av lasten heller.

Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS

Uppställningen gick smidigt och enkelt. Att komma åt stödbensskruvarna var barnsligt lätt, tack vare de anvisande hålen i karossen. De stabila handtagen gjorde det också enkelt att justera uppställningen manuellt. Däremot var luckan till gasolkofferten inte så bekväm som man önskar. Luckan skjuts upp över fönstret, och öppningen i nederkant blir obekvämt låg att komma åt.

Interiören är smakfull. Vagnen vi tittade på var inredd med textilier i mild kaffe-latte/chokladbrunt, i kvalitet novalife – som är ett syntetmaterial med skinnkänsla. Det ska vara mycket lättskött, och en trasa med rent vatten ska kunna undanröja spåren av utspilld dricka eller barnens konstnärliga framfart, uppger tillverkaren.

Luckorna är välvda, och arbetade med inlägg av mörkare trä som omges av silverfärgade lister. Ovanför ovanskåpen finns ljusramper som ger en behaglig, indirekt belysning.

Utrymmena goda och vagnen ger i många stycken bra bekvämlighet för dem som bor där. Att det dessutom är möjligt att bädda ner sittgruppen för tillfälliga gäster är en extra tillgång. Bürstner Belcanto 510 TS är på det hela taget en charmig bekantskap.

(Ur H&C nr 4/2008)

Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS

Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS
Husvagn: Bürstner Belcanto 510 TS

Rulla till toppen