Husbil: Elnagh Duke 420L

Publicerad: 2008-08-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Fakta:Elnagh Duke 420L Pris: 517 900 kronorChassi: Fiat Ducato X250Motor: 2,3 JTD 130 hk Längd 700/bredd 235/höjd 285 cm Tjänstevikt: 2 910 kgTotalvikt: 3 500 kgLastförmåga: 590 kgAntal bältade passagerare: 3 st Antal bäddar: 4 st För drygt 70 000 kronor per meter får du en sju meter lång italiensk delintegrerad fyr-bäddsbil på Fiatchassi, med bland annat luftburen...

Fakta:
Elnagh Duke 420L
Pris: 517 900 kronor
Chassi: Fiat Ducato X250
Motor: 2,3 JTD 130 hk
Längd 700/bredd 235/höjd 285 cm
Tjänstevikt: 2 910 kg
Totalvikt: 3 500 kg
Lastförmåga: 590 kg
Antal bältade passagerare: 3 st
Antal bäddar: 4 st

För drygt 70 000 kronor per meter får du en sju meter lång italiensk delintegrerad fyr-bäddsbil på Fiatchassi, med bland annat luftburen värme, separat duschkabin och en 150-liters kyl.

Förutom att locka med stil och finess erbjuder Elnagh en hel del utrustning, som till exempel elektriska fönsterhissar, eljusterbara speglar och luftkonditionering i förarhytten. Du får även en taklucka med fläkt centralt placerad i bilens tak samt en nedfällbar TV-konsoll. Kylskåpet söker med automatik efter batteri, gas, eller 230 volts -drift och på bakstammen sitter det fästpunkter för cykelhållare.

Husbilen drivs av Fiats 2,3-litersmotor med ett effektuttag om 130 hästar, vilket gör resan både snabb och ekonomisk. På den högra väggen, sett i färdriktningen, ovanför den längsmonterade soffan sitter ett väggfönster av så kallad skjutmodell. Smart tycker vi, och det av två skäl. Det ena är att man som förare faktiskt får sikt snett bakåt i den. Det andra är att du kan ha fönstret öppet utan risk att du slår entrédörren i rutan när den öppnas.

Husbil: Elnagh Duke 420L

Finesser och fadäser
En annan finess är att pannan, en Truma c60, är monterad liggande. Det gör att dubbelsängen är lättare att kliva i och ur, den är nämligen betydligt lägre än i de husbilsmodeller där du har en likadan panna, men stående. Hela dubbelsängen, som för övrigt är längsmonterad i bilens bakre vänstra hörn, är snedskuren. Den är bredast vid huvudänden och avsmalnande mot fötterna.

Detta arrangemang gör att tvättrummet kan göras en aning större. Inte mycket, men ändå märkbart. Det är några futtiga centimetrar som faktiskt gör storverk, tvättrummet känns här mer som ett rum än som en garderob. Dörren är försedd med ett riktigt trycke, inte ett skåplås, en annan detalj som känns riktigt bra. Betalning görs med sängens breddmått, 128 centimeter, två centimeter smalare än normen.

Listig last
Lastutrymmet under dubbelbädden är av naturliga skäl inte lika rymligt som i modeller med högre sängar, men de på bakstammen standardmonterade fästena för lasthållare kan också utnyttjas för en extra lastbox. Fint för lätt men skrymmande last, eller för sådant du inte vill ha inne i bilen. Övrigt lastutrymme som står till förfogande är lådan under den tvärställda soffan.

Den framåtvända soffan har två bältesplatser och är byggd ovanför och runt vattentanken. I övrigt får du förvara dina persedlar i garderoben som är riktigt rejäl och innehåller två utlyftbara hyllor nertill, eller i överskåpen som löper runt såväl säng som sittgrupp. Överskåpen är enligt vår mening inte helt optimalt utnyttjad då bara vartannat har mellanhylla. Hälften saknar det och det brukar snabbt bli oordning i skåpet och stor ”rasrisk” i samband med att du öppnar luckorna.

Husbil: Elnagh Duke 420L

Gillar du matlagning lär du inte bli besviken på det trevlioga vinkelköket.

Käckt kök
Husbilen har ett vinkelkök, vilket är en kökstyp som vi gillar. Dels för att det normalt ger fina arbetsytor men också för att de rymmer de grytor och karotter du kan behöva för en längre tids resa. Nu döljer detta kök en utifrån åtkomlig plats för två gasolflaskor. Detta gör att djupet i den utskjutande delen av köksbänken inte alls blir lika imponerande som jag luras tro när jag först ser köket.

Men även med denna yta upptagen av det utifrån tillgängliga lastutrymme är köket bra. Här finns plats för såväl pastakastrull som skrymmande pannor. Att laga mat åt fyra personer går alldeles utmärkt. Jag saknar en köksfläkt för att köket skall kunna beskrivas som kalasbra, men det är nära ändå eftersom det finns en centralt placerad fläkt integrerad i takluckan.

 

Husbil: Elnagh Duke 420L

Upp till sex personer får plats i sittgruppen. Mest bekvämt sitter du i någon av de vändbara framsätesstolarna.

Sittkomforten i umgängesdelen är inte den bästa på marknaden. Ryggdynorna är alltför rakt skurna. Utrymmet är däremot helt ok. Här ryms upp till sex personer, och du kan göra en liten vinkelsoffa av den framåtvända soffan med hjälp av två extradynor. Bordet som sitter fast i en rejäl pelare är skjutbart i sid- och längsled.

 

Separat duschkabin och sängar för fyra
Hygienutrymmet känns funktionellt med separat duschkabin och gott om utrymme vid både handfat och toastol. Förvaring för hygienartiklar finns på den öppna hyllan ovanför fönstret och i skåpet under handfatet. Utvädringen sker genom en liten takventil, dörren är tät mot bodelen både nere och uppe.

När bilen är bäddad för fyra personer ligger två i den något smala men 198 centimeter långa dubbelsängen och två ryms i den både längre och bredare nedbäddade sittgruppen som blir 130 x 220 centimeter.

Vikt och lastförmåga
Man kör den här som alla andra Elnaghbilar på vanligt B-körkort eftersom totalvikten stannar på 3 500 kilo. Denna bil har en ganska rejäl lastförmåga och eftersom inte heller priset är alltför betungande kan du få pengar över att fylla tillgängliga lastrum. Cirka 590 kilo lastförmåga är om inte anmärkningsvärt bra så i alla fall fullt tillräckligt.

(Första intryck ur H&C nr 8/2008)

Husbil: Elnagh Duke 420L
Husbil: Elnagh Duke 420L
Husbil: Elnagh Duke 420L

Husbil: Elnagh Duke 420L