Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG

Publicerad: 2008-11-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Fakta:Pris: 589 00-671200 kronor Chassi: Fiat Ducato Motor: 2,3 L Mulitjet Mått: L/B/H 644/230/293 cm Tjänstevikt: ingen uppgift Totalvikt: 3500-4000 kg Lastförmåga: ingen uppgift Antal bältade passagerare: 4 Antal bäddar: 4 Nya Knaus Sport Liner är en ovanlig bil. Ovanligt tyst, ovanligt designad och ovanligt prisvärd, åtminstone är det mitt intryck efter ett snabbt möte....

Fakta:
Pris: 589 00-671200 kronor
Chassi: Fiat Ducato
Motor: 2,3 L Mulitjet
Mått: L/B/H 644/230/293 cm
Tjänstevikt: ingen uppgift
Totalvikt: 3500-4000 kg
Lastförmåga: ingen uppgift
Antal bältade passagerare: 4
Antal bäddar: 4

Nya Knaus Sport Liner är en ovanlig bil. Ovanligt tyst, ovanligt designad och ovanligt prisvärd, åtminstone är det mitt intryck efter ett snabbt möte.

Med en prislapp som börjar under 600 000 kronor ger sig Knaus in med en helintegrerad bil i ett prissegment där jag tidigare inte sett sådana. Där har i stället alkovbilar eller delintegrerade husbilar slagits om köparnas gunst.

Sport Liner är en bantad Liner med en utrustningsnivå som är lägre, men du kan göra en massa tillval och utan vidare få upp priset rejält. Själva byggkvaliteten är dock densamma som i mer påkostade Liner-modeller.

Bilen på bilden drivs av en 2,3 liters turbodiesel från Fiat, det märke som bilen bygger på. Den har stora 17-tumshjul (tillval), fyra sittplatser med trepunktsbälte, och den har fyra sovplatser.

Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG

Tvättrummet innehåller en finess värd att beundra.

Bilens knappa 6,5 meter ger plats för ett smart kök, en tvärställd dubbelbädd längst bak och ett tvättrum med flexibel inredning, liksom en garderob och extra stuvutrymmen under dubbelbädden bak.

 

Den främre nedfällbara bädden mäter 188 x 140 centimeter, vilket innebär att den är för kort för ett godkänt längdmått enligt H&C-standard som är 195 centimeter. Däremot räcker bredden till, 140 centimeter är 10 centimeter över vår standard. Den främre bädden är extra tillbehör medan standard är överskåp i hyttaket.

Väl på plats i förarstolen känns det, som alltid i bilar av den här typen som om bilen är klumpig, det är ju minst en meter fram till frontrutan, men det går fort att vänja sig. Då uppskattar man snart den gigantiska rutan som också underlättar för baksätespassagerare att se var du är på väg. Någon bakruta finns inte så det är svårare att se trafik bakom, eller var du nyss varit.

Sittkomforten är bra med goda inställningsmöjligheter, även av ratten. Passagerarna sitter också bekvämt, även de i bodelens framåtvända soffa. Framsätespassageraren har ett par extra lådor och fack för såväl kartor som annat smått och gott av reseutensilier på sin sidovägg. I sidoväggen på såväl höger som vänster sida sitter också den uppdragbara gardin som skyddar för både insyn och kyla, effektivare mot insyn än mot kyla kan man förmoda.

Det finns ingen dörr till förarplatsen men väl en öppningsbar sidoruta. Nödvändigt för att man som förare skall kunna köpa eller lämna biljetter eller vad det nu vara må.

Motorn drar fint från behagligt låga varv och när jag kommer upp i marschfart känns det som om bilen är ganska tyst. Det vindbrus eller buller som tränger in kommer från dörren, ett inte ovanligt fenomen. Bilen går stadigt och fjädringen känns fint avvägd, en viss känslighet för sidovind kunde vi dock märka. De 130 hästkrafterna räcker till effektiva omkörningar och gör att man klarar motlut utan fartprut.

Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG

I husbilar med originalhytten kvar är det betydligt omständligare att vända stolarna.

När vi stannar till på en rastplats vrider vi runt framstolarna och konstaterar att de extra decimetrarna, en på varje sida, gör underverk för rumskänslan och den allmänna smidigheten.

 

En annan finess med helintegrerat är att väggarna kan göras i isolerade material, i hela bilen. Isoleringen ger förutom bättre klimatkomfort också en tystare resa.

Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG

Spisen är trelågig, kylen har rätt arbetshöjd och separat frys. Brännarna står i bredd under fönstret och lämnar föredömligt med plats för arbete på bänken framför. Belysningen sitter i fläkten och i spotlights i taket ovan överskåpen..

Handfatet i tvättrummet är skjutbart, vilket gör att du kan skjuta det in i duschkabinen och därmed skapa bättre åtkomst till toaletten. Dessutom kan du med hjälp av en vikdörr skapa en egen duschkabin. Jag tycker att hela arrangemanget ser både funktionellt och exklusivt ut. Och det fungerar.

Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG

Den höga placeringen gör att du undertill får plats med ett ”garage” men också med en höjdbegränsad gardrob, med öppning mot mittgången. I sovrummet finns förutom läslamporna (spotlights) också en manövercentral för bilens belysning.

Hela belysningssystemet är påkostat med både dimmerfunktion och nattbelysning på utvalda platser. Alla lampor kan släckas från sängen, och tändas. En liknande central sitter innanför ytterdörren, åtkomlig från den nedfällbara sängen, med samma funktioner som i sovrummet.

Sport Liner finns i fyra olika planlösningar och tre karosslängder. Den kortaste, 600MG har enkelsäng bak med option på våningssäng, 650UF har längsmonterad dubbelsäng i det bakre hörnet, bilen på bilderna 650MG dubbelsäng på tvären bak och slutligen 700 MEG med längsmonterade enkelbäddar

Sport Liner 600 kostar från 589 000 kronor till 671 200 kronor, vilket är vad man begär för en Sport Liner 700 med 3.0 liters JTD-motor på 160 hk och registrerad med 4 000 kilos totalvikt.

Spontant känns den här bilen som en elegant, prisvärd och ganska smart husbil lämplig för nyfikna resenärer som inte nöjer sig med mainstreamlook. Alltså för trendkänsliga, lite kräsna personer som inte vill ha en likadan husbil som alla andra men som inte är beredda att ge avkall på funktionen för formens skull. Knaus Sport Liner är en husbil som har potential att hitta hem till många nya husbilsåkare.

Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG

+ Priset, smidigheten och utseendet.
– Den saknar en riktig garderob.

Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG
Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG
Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG

Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG
Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG
Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG
Husbil: Knaus Sport Liner 650 MG