Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF

Publicerad: 2010-03-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Att rulla in på en camping med en La Vita Veneto 545 KMF är troligtvis som att dejta snyggaste tjejen i klassen. Inget snack om saken, den här vagnen väcker uppmärksamhet med sitt oemotståndliga yttre.

Fakta:
Hobby La Vita Veneto 545 KMF
Pris: 249 800:-
Garantier: 2 års nyvagnsgaranti, 5 års täthet
Totallängd: 762 cm
Totalbredd: 250 cm
Totalhöjd: 260 cm
Karosslängd: 614 cm
Totalvikt: 1 470 kg
Tjänstevikt: 1 450 kg
Antal bäddar: 4 + 2
Värmesystem: Luftburen

Precis som ordspråket säger är det inte utseendet som är det viktigaste utan det är insidan som räknas, eller? Nu är det inte så att Hobbys modell La Vita Veneto 545 KMF behöver skämmas för sitt inre, snarare tvärtom.

Jag inleder den långa checklistan längst bak i vagnen, och hade det handlat om ett regelrätt test hade betyget varit högt. För när jag öppnar dörren till toalettutrymmet kan jag inte göra annat än att dra maximalt på smilbanden.

Bra med förvaring både ovan- och nedanför tvättstället och plus till belysningen vars på/av-knapp sitter på en klok, barnvänlig höjd. Men jag har sparat det gottigaste till sist – duschen.

Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF

Här finns det gott om utrymme om man inte är byggd som dansanta muskelberget Magnus Samuelsson vill säga. Dessutom ger den skjutbara glasdörren till duschkabinen samma härliga känsla som i hemmets lugna vrå. Ska jag vara lite petig och leta fel så saknar jag krokar för handdukar, morgonrockar etcetera.

Nu finns det också ett krux i att ha dusch till hands i husvagnen. Den stjäl nämligen rejält med utrymme och det märks tydligt för det finns bara en garderob, som i sin tur klarar måttkraven, men mycket mer är det inte.

Om det är i snålaste laget med bara en garderob, då vagnen anses vara avsedd för två vuxna och två barn låter jag vara osagt, men nog väcker det en tanke alltid. Under garderoben sitter värmekällan och eftersom den sitter långt bak i vagnen är det ganska uppenbart att det skapar en något ojämn värmecirkulation när vi jämför gradantalet mellan bak- och framvagnen.

Nu vill jag samtidigt inte göra någon stor affär av detta då vagnen inte är avsedd som en vintervagn, men det bör ändå nämnas. Ungarnas våningssäng som utgör den tredje och sista parten i bakändan på La Vitan känns riktigt stadig. Madrassmåtten 185/80 centimeter känns rymligt då vi ska ha i åtanke att de inte är avsedda för vuxna.

Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF

Gott om utrymme för barn men kanske inte för vuxna i sittgruppen.

En minst sagt charmig ”nallelampa” ser till att den yngre generationen dessutom får lite extra ljus utöver fönstret. Sedan förstår ju vartenda barn, till skillnad från oss vuxna, att man ska skruva på björnens nos för att reglera ljusstyrkan.

 

”Äntligen”, skulle nog de allra flesta Hobbyägare utbrista om 2010 års största nyhet, som finns i vagnens mittdel där vi har kök och sittgrupp. Och med nyhet menar jag ett väl tilltaget kylskåp/frys på 175 liter bredvid köksbänken i stället för under, som på tidigare modeller. Hörde vi ett litet halleluja?

Köksbänken håller idealmåttet med bra arbetsyta framför den trelågiga spisen. Ett stort fönster ger rikligt med ljus, det finns dessutom tre takluckor i vagnen, och de fyra eluttagen ovanför spisen gör vi tummen upp för.

Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF

Nallens nos är samtidigt strömbrytare.

 

Förvaringsutrymme finns det också gott om. Tre förvaringsskåp sitter ovanför spisen. Sju lådor plus skafferi och liten låda under kylskåpet finns under och bredvid spisen. Både luckor och skåp har i mitt tycke både en snygg och prydlig finish.

Däremot hade jag nog önskat att en av lådorna hade varit riktigt stor, alla är nämligen i samma storlek, så att man kunde få plats med exempelvis ett durkslag att hälla den nykokta pastan i.

Sittdjupet i ”salongen” har för mig som endast mäter 174 centimeter över havet en närmast exemplarisk precision. Är man normallång kanske den ergonomiska aspekten naggas något i kanten. Kuddarna är hårt stoppade och det är helt uppenbart att sittgruppen är gjord för två vuxna och två barn.

Med ett par snabba handvändningar kan man dessutom förvandla sittgruppen till en säng med mått passande ett nyförälskat par. En smart lösning bakom kuddarna mot fönsterrutorna, de är tre till antalet, är att man har skurit små öppningar i varmluftslangen som leder till att viss del av varmluften pyser upp mot fönsterrutorna. Fyra förvaringsskåp ovanför sittgruppen ger gott om plats för diverse persedlar.

I fronten av vagnen har vi de vuxnas avdelning – dubbelsängen. Den mäter 200 x 140 centimeter och smalnar av något vid ena fotändan. Vid den breda fotändan står ett pottskåp som man sa förr.

Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF

En rejält tilltagen hylla längs med karossidan och ett nattduksbord löser att problemen var man ska lägga böcker, klocka och mobiltelefonen. Fem förvaringsskåp, två av dem har mellanhyllor, ger bra utrymme för packning. Belysningen sköter man dessutom från sängen via ett par touchknappar – hur smidigt som helst.

Nåja, hur behagligt det än var att provligga ”bingen” så var det bara att resa på sig och inse att jag är tillbaka på ruta ett igen – vid ytterdörren. Det är väl med handen på hjärtat sällan eller aldrig jag har ägnat en dörr ett extra antal minuter, men denna fann jag faktiskt lite intressant.

Den är inte bara tvådelad och har tre förvaringsfack plus skräpkorg och myggjalusi,nej den har även ett integrerat fönster som avslöjar vem som knackar på framåt kvällskvisten – kalas, om man nu kan säga så om en ytterdörr.

Utvändigt har den vad som krävs om än bara en lastlucka (under sängen i front). Utseendemässigt, jo jag återkommer gärna till denna punkt, är vagnen närapå en våt dröm och skulle det enbart handla om det yttre har jag en känsla av att La Vita Veneto 545 KMF blir årets kioskvältare. Med den läckra gråa kulören och tonade, icke kvadratriska fönster, känns vagnen lite som de fullblodiga, italienska muskelbilarna – i en klass för sig.

Av: Av Anders Wallsten Foto: Torbjörn Stålenhag

Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF
Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF
Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF

Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF
Husvagn: Hobby La Vita Veneto 545 KMF