Wilk S3 550 DM

Publicerad: 2010-07-23   Uppdaterad: 2011-04-18

Husvagnarna från Wilk är kända för att vara välbyggda, och de sägs vara mästare på små ytor. Efter en genomgång av modellen S3 550 DM måste vi hålla med. Det har länge talats gott om Wilk och av den anledningen har märket under en tid legat högt upp på önskelistan över husvagnar som vi har...

Husvagnarna från Wilk är kända för att vara välbyggda, och de sägs vara mästare på små ytor. Efter en genomgång av modellen S3 550 DM måste vi hålla med.

Det har länge talats gott om Wilk och av den anledningen har märket under en tid legat högt upp på önskelistan över husvagnar som vi har velat kika på.
Nu när vi äntligen fick chansen kan undertecknad säga att vi lämnade återförsäljaren i Uppsala utan att vara ett dugg besvikna, tvärtom.

Historiskt är Wilk ett märke som tidigare ingick i Knaus Tabbert Group, men sedan en tid tillbaka står de på egna ben. Smarta lösningar på små ytor kännetecknar deras vagnar, där vi valde att titta närmare på en av de 27 modeller som finns att tillgå i Sverige – barnkammarvagnen S3 550 DM.

Det finns ingen instegsgarderob men i gengäld finns det ett stort förvaringsskåp med hyllplan, från golv till tak, meddetsamma till vänster innanför dörren. Denna är drygt 40 centimeter bred och är i direkt anslutning till ungarnas våningssängar, där för övrigt den undre av sängarna enkelt fälls upp och vips uppstår en golvyta som blir till lekplats för de allra yngsta.

Mitt framför ingången finns nästa stora förvaringsskåp, även denna från golv till tak med hyllor. Den är 55 centimeter bred och redan nu har Wilk uppnått bra betyg gällande förvaring.
Lägger vi sedan till garderoben som är halvmetern bred och cirka 130 centimeter hög blir högt betyg när det gäller förvaringsutrymmen man enkelt kan ta till utan att behöva gräva sig in under sittgruppen eller dubbelsängen.
När köksutrymmet ska inspekteras upptäcker vi snabbt två saker – bra utrymme för kocken, men diskbänken verkar lite för hög.
Det är sällan vi plockar fram tumstocken under ett första intryck, men här kändes det som ett måste ur såväl positiv som negativ aspekt. Bänken var 94 centimeter hög, vilket är lite i högsta laget men kanske kompenseras detta av en arbetsyta på 65 x 137 centimeter, ni väljer själva. Hur som helst är de linjärt placerade spislågorna, som är tre till antalet, en lyckad lösning som frigör arbetsyta.

Under köksbänken finns kyl/frys, en besticklåda som känns en smula överdimensionerad, ett stort skåp för kastruller med mera samt ett högt, smalt skåp med hyllfack som håller diverse livsmedel på plats även under den mest gropiga färden.
Ovanför köksbänken, där jag för övrigt saknar en köksfläkt, noterar vi två överskåp och ett fack för lite smått och gott. Det positiva är att i ett av de två överskåpen finns ingen mellanhylla, något som gör utrymmet exemplarisk för exempelvis flingpaket och andra höga förpackningar. 

Mitt emot köket är den femsitsiga soffgruppen placerad. Här gäller en dyna per person och man sitter riktigt skönt. När man sedan vill göra kväll sänker man bara ned bordet och skapar på så vis en extrabädd i ett nafs. I detta originalutförande mäter den dryga metern i bredd, men med två utfällbara skivor, tillsammans med en iläggsskiva och extra dynor, blir den 140 centimeter bred, det vill säga ännu en dubbelsäng – prima!

En liten finurlig lösning som väl kan komma till användning är den lucka/bordsskiva som dels förseglar sovrummet tillsammans med en skjutdörr, och dels kan användas som avlastningsbord för middagsattiraljer. Två överskåp och en handfull småfack gör att sittgruppen inte heller lider någon brist på förvaringsutrymmen.

Allra längst in har vi dubbelsängen som har en luftspalt vid sin sida. Detta leder till att ingen behöver ligga direkt i anslutning till väggen, något som är välkommet kyliga nätter. Tre överskåp och en förvaringshylla understryker vad vi tidigare har nämnt – det här kan Wilk bättre än bra.

Sänglamporna är inte vridbara men de sitter välplacerade och bakom huvudkuddarna finns en smal ”avlastningsramp” för glasögonen, mobiltelefonen etcetera. Mitt i blickfånget, i ett undangömt tv-skåp, finns förberedd plats för tv:n.
Två stora fönster vid dubbelsängen, två dito i sittgrupp/kök, var sitt fönster till barnen i våningssängen, en väl tilltagen taklucka i mitten av vagnen samt en plafondlampa skapar en mycket ljus och trevlig atmosfär i husvagnen.

Och det är just bra ljus, extremt bra förvaringsutrymmen och robust inredning som genomsyrar hela S3 550 DM – och som sagt, de är riktigt duktiga på att nyttja närapå varenda millimeter. Utvändigt är vagnen utrustad med en lastlucka och den har en gasollucka som är så väl tilltagen att till och med de med ryggbesvär får ett leende på läpparna.

Nu till det sanitära, och där finns väl enda plumpen i protokollet. Jag vill dock poängtera att det handlar om tycke och smak.
Enkelt förklarat – toalett och handfat är i denna vagn skilda från varandra. I toalettutrymmet finns således inte mycket mer än just toalettstolen. Då dusch saknas kan jag då tycke att utrymmet är överdimensionerat då Wilk i övrigt är så duktiga på att trolla med knäna och att ta vara på varenda litet skrymsle.

Med ett litet handfat i bodelen, och inte en enda krok för handdukar sätter jag mitt enda minus och därmed sätter jag även punkt för en i övrigt magnifik och robust vagn. En sak är glasklar, man får en sprillans ny barnkammarvagn med en mängd plus i protokollet under 200 000 kronor. Det är inte illa.

Fakta Wilk S3 550 DM:
Pris: 192 700:-
Garantier: 2
års nyvagnsgaranti, 6 års täthet
Totallängd: 749 cm
Totalbredd:
250 cm
Totalhöjd: 257 cm
Karosslängd: 633 cm
Totalvikt: 1 400 –
1 500 kg
Tjänstevikt:1 320 kg
Antal bäddar: 5
Värmesystem:
Luftburen