Husvagn: Knaus Südwind Exclusive 580 U

Publicerad: 2012-11-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Med en egenvikt på knappt 1 300 kilo och ett pris som stannar under 300 000 kronor är detta en vagn som erbjuder sovplats för två, med option på fyra, och därtill både elegans och funktionalitet. Exclusivemodellerna från Knaus har en hel del extrautrustning redan som standard och dit hör bland annat vattenburet värmesystem. Nya 580UF, som...

Med en egenvikt på knappt 1 300 kilo och ett pris som stannar under 300 000 kronor är detta en vagn som erbjuder sovplats för två, med option på fyra, och därtill både elegans och funktionalitet.

Exclusivemodellerna från Knaus har en hel del extrautrustning redan som standard och dit hör bland annat vattenburet värmesystem. Nya 580UF, som vi fick bekanata oss med på årets Fritidsmässa i Kristinehamn,  är inget undantag. Alde 3010 står för värmen och för varmvattnet medan luftspalter i sofflådor och i överskåp borgar för ett behagligt inomhusklimat även under vintern. Även den inre bredden, 232 centimeter, gör boendet riktigt bekvämt.

Köket är stort och mycket ryms i de skåp och lådor som hör dit. Garderober och förvaringsutrymmena liksom tvättrummet och dess faciliteteter är av det generösa slaget. Den som semestrar i en sådan här vagn behöver aldrig känna sig klaustrofobisk.

På utsidan kan den invigde se att det är en ny modell då dekoren fått en annorlunda utformning och trafikbelysningen på bakstammen numera ser likadan ut som på husbilarna från Knaus.

Innanför ytterdörren, som för övrigt är delbar i en övre och en nedre del, så kallad stalldör, står man så till att man kan placera skorna i skolådan under närmaste soffa, och hänga ifrån sig ytterkläderna i garderoben på vänster sida. Den är öppen och bredden, cirka 30 centimeter, tillåter konstruktörerna att i samma möbel men in mot vagnens mitt montera ett skåp med tv-hållare med ett vitrinskåp upptill.

Det hela ser, från köket och sittgruppen, ungefär ut som en modernisering av det gamla hederliga hörnskåpet men med skillnaden att bakom skåpet döljs ytterkläderna.

Husvagn: Knaus Südwind Exclusive 580 U
Skön sittkomfort och fint pelarbord. Men lamporna sitter precis där man har huvudet.

Knaus Südwind Exclusive 580 UF är tredelad, soffgrupp eller vardagsrum längst fram, kök och garderober i mittensektionen och sov- respektive badrum längst bak. Sittgruppen är bekväm med skönt svankstöd på alla platser men frontväggens lutning är sådan att den som är fullvuxen och sitter i gavelsoffan inte får utrymme för sitt huvud, i stället sitter man där med gardinerna i håret. Förvånade blev vi när vid den hårda väggen upptäckte att sittgruppens spotlights sitter på fel plats, i underskåpens framkant, vilket garanterat leder till häftig närkontakt.

Köket med sina två rymliga bänkskåp och tre lådor är stort. Köksbänken har trelågig spis med brännarna längs med ytterväggen och en rund diskho. De två överskåpen, med ett hyllplan vardera, flankeras mot sittgruppen av ett vitrinskåp och direkt över brännarna sitter det en köksfläkt. Fönstret är öppningsbart och bänken avslutas i vinkel mot soffgruppen med en upphöjd hylla och ett frostat stänkskydd som effektivt separerar köket från sittgruppen.

Garderoben vid ytterdörren kompletteras av ytterligare ett högskåp placerat mellan kyl/frys och tvättrum. Under garderobsbotten här finns värmepannan från Alde, och här kan man hänga jackor, skjortor och annat som behöver galge. Belysning finns men ingen hatthylla. Tvättrummet som är i vagnens bakre högra hörn har på klassiskt manér toaletten längst in, duschgolv i hela utrymmet och hörnmonterat handfat närmast toadörren.

Takventil och ett frostat väggfönster ordnar med ventilationen. Duschdraperi finns och utrymmen för hygienartiklar i skåp under handfatet och i den öppna vägghyllan ovan toastolen. Belysningen sitter i kornischen över spegeln. Hållare för toarulle och handdukar finns.   

Sovrummet med längsmonterad dubbelsäng i vagnens bakre vänstra hörn kan skiljas av mot resten av vagnen via en plissédörr som döljs mellan garderobsväggen och det smala spegelförsedda skåpet som finns mellan toalettdörr och garderob. I Knaus Südwind Exclusive 580 ingår madrassen av fem lager kallskum och prydnadskuddar, samt överkast i matchande material i standardutrustningen liksom tidningshållare i textil.Det gäller för alla Exclusivevagnar.

Runt sängen finns en textilklädd distansskiva som håller luftspalten ren från sängkläder som annars lätt förhindrar effektiv luftcirkulation. Ovanför huvudändan finns två justerbara spotlights. De är monterade i underkant av en öppen hylla som i sin tur sitter under överskåpen och känns som gjord för tidningar, böcker, glasögon och annat smått och gott. I taket finns en taklucka av klarglas med mygg- och mörkläggningsgardin. En likadan lucka hittar vi ovanför sittgruppen och ovanför köket sitter det ett större takfönster som ger ett rejält ljusinsläpp och effektiv utvädring när det öppnas.

Gasolutrymmet framtill på vagnen kommer man åt genom att vrida undan Knausloggan och därbakom vrida runt vredet som håller luckan stängd. I utrymmet finns plats för 2 P11 och här finns den 20 liter stora hjulförsedda tanken för avloppsvatten liksom hållaren för reservhjulet. På vagnens vänstra sida i färdriktningen finns en lucka för åtkomst till utrymmet under dubbelsängen. Längst bak i vagnen, också under sängen, finns tanken för färskvatten. Att tänka på när man fyller den är att det kommer att påverka kultrycket.

Husvagn: Knaus Südwind Exclusive 580 U
Nya eleganta möbler och högblankt laminat ger nya Exclusive-serien en exklusiv känsla.

Den mest iögonfallande ändringen jämfört med motsvarande modell förra året är förutom textilkulörer och ytor på bord och möbler, att sofflocken är insydda i sittdynan och att gångjärnen därmed är bortrationaliserade. En fiffighet som går igen i flera av koncernens husvagnar. Det bestående intrycket är att detta är en kvalitetsvagn med åretruntegenskaper och med detaljer som är både fiffiga och tilltalande. För att vi ska vara bestämda i vår uppfattning måste vi göra ett ingående test, och vi återkommer längre fram med ett regelrätt test för att utröna om den håller vad den lovar. Den känns verkligen just så – lovande.

FAKTA
Knaus Südwind Exclusive 580 UF
Pris från 290 600 :-  Visad vagn 295 000:- (2012)
Chassi: Alko enkelaxel
Utvändiga mått  L/H/B: 782/257/250
Invändiga mått L/H/B: 568/196/234
Totalvikt: från 1 450 – 1 700 kilo
Tjänstevikt: 1 360 kilo
Antal bäddar: 2-4

Rulla till toppen