Husvagn: Hobby Premium 650 UKFe

Publicerad: 2013-01-03   Uppdaterad: 2023-04-18

När Hobbys Premiummodell lanserades 2011 gjordes det liknelser med en rymdfarkost, eller ett X 2000-tåg. Vagnen gav en försmak av framtiden, där den vågade designen tog husvagnsindustrin till en helt ny dimension. Av Anders Wallsten, foto Anders Wallsten, Torbjörn Stålenhag Bland ett dussin olika storlekar och planlösningar inom Hobbys Premiumsegment väljer vi att titta närmare...

När Hobbys Premiummodell lanserades 2011 gjordes det liknelser med en rymdfarkost, eller ett X 2000-tåg. Vagnen gav en försmak av framtiden, där den vågade designen tog husvagnsindustrin till en helt ny dimension.

Av Anders Wallsten, foto Anders Wallsten, Torbjörn Stålenhag

Bland ett dussin olika storlekar och planlösningar inom Hobbys Premiumsegment väljer vi att titta närmare på dubbelaxlade 650 UKFe, som är en av två barnkammarmodeller. Sifferbeteckningen ljuger dock en smula då husvagnen visar sig vara betydligt längre än så. Den är 699 centimeter invändigt och karosslängden är 771 centimeter. Hela ekipaget inkluderat dragbommen är hela 888 centimeter. Tyvärr ger de generösa måtten några extra kilon, och med totalvikten 2 000 kilo diskvalificeras Volvo V70 (Sveriges mest sålda bil) som dragbil, vilket är mindre bra.

Modellbeteckningen Premium är lämplig, bekvämligheten är god. Vi gläds åt såväl vattenburen värme som golvvärme när temperaturen börjar närma sig nollpunkten. Vi tar oss an sängronden först, vagnen har sex bäddar. Dubbelsängen mäter 195 x 150 med en på ena sidan avsmalnande fotända. Våningsängarna för barnen har måtten 180 x 70, medan den bäddbara sittgruppen blir 220 x 140. Vid både dubbel- och våningssängen finns möjlighet till avskildhet via draperier. De har även läslampor, vridbara spotlights (dubbelsängen) och de charmiga ”nallelamporna” för barnen där nosen fungerar som av- och på knapp. Vid dubbelsängen saknar vi hylla eller dylikt för småprylar som mobiltelefon och klocka. Detta är ordnat bättre vid våningsängen, med tygfickor och en lång hylla med diverse fack.

I husvagnens frontparti finns den sanitära avdelningen, eller rättare sagt avdelningarna, då toalettutrymmet (med duschmöjligheter) och handfatet är separerade från varandra. Inne på toa är det exemplariskt med utrymme för benen i sittande position. Dessvärre är det inte lika bra på höjden om man önskar duscha. 185 centimeter från golv till tak är i lägsta laget. På pluskontot finns det bra med förvaringsutrymmen, toalettrulle- och handdukshållare samt belysningsknapp i barnhöjd. Vädring sköts via fönster med frostat glas. Handfatet sitter på 85 centimeters höjd och där finns även ett 230-uttag.

Hjärtat i många hem är köket och i denna avdelning blir vi inte heller besvikna. Även här prickar Hobby boendenormens önskade mått som i detta fall är 90 centimeter upp till köksbänken. Vidare glänser Hobby med det höga, smala kylskåpet (Slim Tower 140 liter) och gasolugnen. Kvartetten breda kökslådor under köksbänken har self-lock men är lite väl grunda för att falla oss i smaken. Detta räddas av ett rymligt, utdragbart skafferi med trådbackar i tre våningsplan. Kryddhyllor, fläkt, dubbla 230-uttag och ett vitrinskåp piffar till helhetsintrycket ytterligare.

Även vid sittgruppen finns ett vitrinskåp, beläget ovanför en stor tv-bänk vars underdel utgör ett djupt, rymligt skåp. Här finns dubbla 230-uttag som dock är lite svåråtkomliga. U-sittgruppen har god ergonomi, men inte perfekt. Sittdjupet i soffan diffar nämligen på fem centimeter beroende på var man slår sig ned. I de längsgående sofforna gäller 50 centimeter, i den tvärställda 45 centimeter vilket är i minsta laget. Plats finns det hur som helst gott om. Vi räknar snabbt till sex sittplatser utan att behöva trängas. Prima! Hur är det med ljuset då? Jo, här finns en taklampa och spotlights i hörnen (det är LED-belysning i hela vagnen) samt tre öppningsbara fönster (totalt finns det sju öppningsbara fönster och två takfönster).

Plats för många i husvagnen, men finns det då plats för packning? Med en tjänstevikt på 1 819 kg blir det ”bara” 181 kilo kvar att spela med, och det är inte så mycket att skryta över om nu siffrorna stämmer med 650 UKFe:s tekniska data.

Det finns elva överskåp, men utan distansskivor och luftspalter. Garderoben mäter (H/B/D) 120/70/60 centimeter medan linneskåpet har måttet (H/B/D) 195/50/55 centimeter. Garderoben, där vi även finner jordfelsbrytaren, har belysning. Båda utrymmena saknar ventilation. De stora persedlarna packas med fördel under sängen. Ett extra packningsutrymme finns via en lastlucka på husvagnens bakstam, precis som på en kombibil. Där finns dräneringshål i golvet och där kan vi tänka oss att smutsiga eller oömma prylar som vandrarkängor, yttermöbler etcetera kan ta plats. Ett tips – tänk på viktfördelningen innan ni lastar tungt allra längst bak. 

Vi avrundar med en bunt detaljer på pluskontot för 650 UKFe. Där hamnar nämligen BUS-tekniken där belysning och annan strömförbrukning styrs via en central LCD-manöverpanel, självjusterande bromssystem (ANS), tredje bromsljus på bakstammen, exemplariska stödben bak, utvändigt 230-uttag med tv-antenn/satellitmottagare, antislingerkoppling WS 3000, gasregulator med tryckutjämning, kultrycksindikator i stödhjulet, förtältsbelysning, rymlig gasolkoffert, en-nyckelsystem för alla lås samt en förnämlig ytterdörr (modell stalldörr) med sopkärl och ett antal fack.

 

FAKTA

Hobby Premium 650 UKFe

Pris: Från 287 800:- (testat fordon 333 640:-, är utrustad med gasolugn, golvvärme, köksfläkt, överkast)

Chassi: Hobby

Utvändiga mått (L/B/H): 771/250/258 cm

Invändiga mått (L/B/H): 699/237/195 cm

Totalvikt: 2 000 kg

Tjänstevikt: 1 819 kg

Antal bäddar: 6 bäddar

 

Husvagn: Hobby Premium 650 UKFe
Rymlig och behaglig sittgrupp för sex personer
Husvagn: Hobby Premium 650 UKFe
Både barnen och de vuxna har bekväma sängplatser i Hobby Premium 650 UKFe
Rulla till toppen