Husvagn: Adria Astella Glam 563 PU

Publicerad: 2013-03-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Adria bekräftar med serien Astella Glam Edition, att deras husvagnar vidareutvecklas och förbättras undan för undan. Man visar samtidigt varför Adria i dag tillhör de allra största i Europa. Astella Glam är en vagn som storleks- och prismässigt ligger i mellanklassen. Den kostar drygt 300 000 kronor, har ett underrede, chassi, från Alko, kaross i...

Adria bekräftar med serien Astella Glam Edition, att deras husvagnar vidareutvecklas och förbättras undan för undan. Man visar samtidigt varför Adria i dag tillhör de allra största i Europa.

Astella Glam är en vagn som storleks- och prismässigt ligger i mellanklassen. Den kostar drygt 300 000 kronor, har ett underrede, chassi, från Alko, kaross i glasfiber, vattenburen värme och elektrisk golvvärme. I vagnen finns också den viktiga luftspalten mellan golv och lastutrymme och mellan packningsutrymme och ytterväggar i överskåp. Vagnen kan alltså användas året runt.

Exteriört kännetecknas den av sin grå färg, en markant rundad front som saknar fönster, och bakstammens kantiga linjer och proportioner som väl överensstämmer med den nya design som signalerar modernitet och trendkänslighet.

Husvagn: Adria Astella Glam 563 PU
Sittgruppen erbjuder skön sittkomfort och är lite avskilt från resten av husvagnen.

Planlösningen är inte ny, men utformningen av detaljer är ny och innovativ. Soffgruppen till exempel, som finns längst bak i vagnen, är formad så att där kökets vinkeldel går mot soffgruppen har soffan också fått en vinkel. Den som sitter i den soffan har alltså ryggen mot köket. Den skinnklädda soffgruppen (standard) har på detta sätt fått tre hörnor, vilket borgar för mys och komfort. 

 Om man delar upp vagnen i tre delar med nyss nämnda sittgrupp som en del, kök, garderob, kyl och frys som en del och sovrum samt tvättrum som en tredje del har man uppfattat rumsindelningen helt rätt. Man har nämligen velat trolla bort korridorkänslan som annars lätt vill infinna sig i en vagn med mer än fem och en halv meters inre längd men bara dryg 2,30 meters inre bredd. Detta har man genomfört med en nästan sluten soffgrupp och med en markerad vinkel i köket. Med färger och möbler har man lyckats skapa en avskildhet i sovrummet.

Husvagn: Adria Astella Glam 563 PU
Gott om utrymme i köket. Här finns bland annat tre lågor, bra skåp för grytor och eventuellt överkok torkas lätt ner i vasken.

Mittsektionen i vagnen består av ett elegant och funktionellt kök. Här finns en stor kyl med integrerad frys, här finns överskåp snyggt integrerat i kyl/frysens design och här finns ett väldigt påkostat hörnskåp med en så kallad grytkarusell i inredningen som gör det lätt att komma åt även det som står längst in i hörnet i vinkeldelen. Spisen är trelågig och infälld i en cirka fem centimeter tjock vit bänkskiva. Överskåpen är två, här finns fläkt och led-belysning. I köksbänken finns stora utdragbara lådor varav den översta har bestickinredning.

I den främre delen av vagnen står den längsmonterade dubbelsängen på vagnens högra sida, i det vänstra främre hörnet finns tvättrummet. Sängen är delad längs med så att man inte behöver lyfta upp hela sängbotten när man vill komma åt lastutrymmet därunder. Överskåpen på gavelväggen är ovanligt djupa och rymliga, längs långväggen löper en öppen hylla. Läslampor sitter i underkant på överskåpen. Vid sängens fotända finns uttag för TV, och ett så kallat cigarettuttag på 10 Ah samt ett 230V-uttag. Mellan kök och dörren in till tvättrummet finns en liten bänk vars underrede har två små skåp som gör att möbeln kan tjänstgöra som en liten byrå.

I tvättrummet hittar vi ett duschdraperi att skydda inredningen med vid duschning, men vi ser vid första anblicken inget handfat. Toalett finns, värmeelement under handdukshållare, hållare för toarulle, till och med en elegant kromad toaborste hittar vi men måste öppna den undre av de tre speglarna ovanför toaletten för att där överraskande hitta handfatet. Det viks helt enkelt ut från väggen när man behöver det, botten är spegelklädd, bakom de andra speglarna döljer sig ett konventionellt badrumsskåp.

 Sittgruppen är bekväm att sitta i men innan man slår sig ner vill man ta av sig skorna/tofflorna men man hittar ingen stans att göra av dem. I det utrymme som annars vore naturligt för skoförvaring, under tv-bänken direkt innanför dörren på höger sida, har konstruktörerna i stället placerat en fjäderbelastat TV-hållare. Den fungerar så att man trycker ner en utsågad del av bänken och efter ett klickande ljud kommer en tv-hållare glidande upp ur skåpet. Elegant även det, men kanske inte helt nödvändigt. Underskåpet i garderoben mellan kyl och tv-bänk rymmer pannan men man har trollat fram ett utrymme under pannan som säkert kan fungera som skoförvaring. Bättre än inget, men det sitter lite väl långt in i vagnen tycker en kräsen husvagnsreporter. Samme reporter kan också konstatera att mellanhyllan i garderoben är helt felplacerad. Man kan inte hänga kläder längre än korta midjejackor på galge eftersom hyllan sitter så högt, och man kan inte heller använda hyllan till något eftersom det som eventuellt ligger där åker ut när man tar ut de kläder man ändå vill ha på galge.

 Men sammanfattningen måste ändå bli positiv. Adria Estella Glam Edition 563 PU Nordic Edition är en vagn som har goda förutsättningar att bli svenskarnas favoritvagn. Den är inte bara elegant, den har också bra funktion. En åretruntvagn för cirka 300 000 kronor måste anses om inte billigt, så åtminstone prisvärt. Elegansen och innovationerna får man på köpet. 

FAKTA
Adria Estella Glam Edition 563 PU Nordic Edition.
Pris från: 309 900 kronor.
Längd/bredd/höjd cm: 753/245/258
Tjänstevikt kilo: ca 1 700
Totalvikt kilo: 1 800 -1 900
Antal sovplatser: 2

Foto: Peter Gunnars

Rulla till toppen