Husvagn: Solifer Artic 520 MH RSG

Publicerad: 2013-08-07   Uppdaterad: 2023-04-18

10,89 kvadratmeter med egen toa och smarta lösningar. Det låter som en lägenhetsannons, och Solifer Artic 520 MH RSG är faktiskt som en etta gjord för två, med fokus på att resa och upptäcka. Artic är Solifes serie med de mindre och smalare husvagnarna. 520-segmentet har två mindre bröder (366 och 480), en storebror (560)...

10,89 kvadratmeter med egen toa och smarta lösningar. Det låter som en lägenhetsannons, och Solifer Artic 520 MH RSG är faktiskt som en etta gjord för två, med fokus på att resa och upptäcka.

Artic är Solifes serie med de mindre och smalare husvagnarna. 520-segmentet har två mindre bröder (366 och 480), en storebror (560) och finns i sex olika planlösningar.  Vi har kikat närmare på den populära långbäddsmodellen 520 MH RSG med rundsittgrupp.

För att vara en så pass kompakt husvagn med långbäddar som nästan tar upp halva boytan rymmer 520:an ändå en hel del. Vi finner en handfull smarta lösningar, tre av dem var så närliggande varandra att de fastnade på samma foto (källsortering, skärbräda och skoskåp).

I Dorotea bygger man husvagnar för alla väder. Solifer Artic är inget undantag. Här finns luftspalter, distansskivor, tjock isolering, en gigantisk Heki 2-taklucka (ingår i Komfortpaketet), garderober med förborrade hål i de flyttbara hyllskivorna och takventil för optimal genomströmning av luft. Skulle det bli kallt, ja då gör Alde 3010 Compact (3kW el-patron) sitt jobb. Golvvärme finns, vinterkopplingsfunktion likaså och ytterdörren har ett inbyggt luftskikt i karmen som motverkar kallras och frostbildning. Mycket bra!

Husvagn: Solifer Artic 520 MH RSG
Dags för mysmiddag i sittgruppen. Fram mot kvällen kan man bädda om till en säng som mäter 200×134 centimeter.

Hur är då boendekomforten? Rundsittgruppen är till utseendet stor men det är en sanning med viss modifikation. Ty i den tvärstående soffan kan bara barn sitta i mitten då vuxna slår huvudet i taket/fönstret. Förflyttar vi oss till hörnen få vi istället frisyren tillplattad av gardinen. Inte heller sittkomforten på övriga platser i sittgruppen är optimal då sittdjupet är 52 centimeter att jämföra med 45 centimeter som är det funktionsnormerade måttet. Ljuset är dock bra med tre öppningsbara fönster och en handfull vridbara spotlights. Dock är bara hälften av vagnens armaturer försedda med LED-lampor.

Hygienutrymmet saknar dusch men är i övrigt funktionellt, med mycket bra utrymme för benen när man sitter på toa. Det finns ventilation i taket, goda förvaringsutrymmen för diverse hygienartiklar och på plats finns även krokar, handdukshängare och ett utrymme som verkar skrädarsytt för toalettrullar. Handfatet prickar funktionsnormen 85 centimeter och det är 120 centimeter upp till lysknappen, vilket på gränsen till underkänt ur ett barns perspektiv.

Köket har en tvålågig spis som är integrerad på längden tillsammans med diskhon. Arbetsytan utökas med skärbrädan (47×26 centimeter) som vi nämnde inledningsvis. Köksfläkt, öppningsbart fönster och den stora takluckan, Heki 2, är så bra det bara kan bli gällande ventilation. Torkstället med droppfunktion känns lika prima som om man vore hemma. Dubbla 230-uttag och källsortering i ett underskåp är andra stora plus. Kylskåpet rymmer 96 liter och frysfacket 11 liter.

Bäddmadrasser och tjocka resårmadrasser gör komforten behaglig i de separata singelbäddarna som mäter 198×78 och 190×78 centimeter. Vädringsbeslagen som är lite av Solifers signum är lättåtkomliga i horisontellt läge.  Nattlektyr och dylikt tar plats i hyllorna nedan överskåpen och som avskiljare finns ett tygstycke.

Förvaring kan ske i dubbla garderober. Den mellan singelbäddarna mäter 53 centimeter (djup) och 40 centimeter (bredd). Hänghöjden är justerbar då de båda hyllorna kan flyttas. Den smala garderoben mellan hygienutrymmet och ena singelbädden mäter 130/42/26 (hänghöjd/djup/bredd). De båda har hatthylla men saknar belysning. I övrigt finns 14 överskåp och en hurts vid sittgruppen. I trefjärdedelar av ytan under sängarna ryms de skrymmande persedlarna. Det finns dessvärre inte någon lastlucka från utsidan. Vill man ha detta får man vända sig till tillvalslistan och hosta fram ytterligare 2 780 riksdaler.  Till sist hoppades vi på gasvarnare och brandsläckare, men där fick vi tji. Båda ingår i ett säkerhetspaket för 14 900 kronor som även inkluderar lås till kulkopplingen, IDC stabiliseringssystem, myggdörr och gasolomkopplare från Alde.

Hur summerar vi då Artic 520 MH RSG? Jo, den är som klippt och skuren för en duo med fokus på resa men som ändå önskar ett komfortabelt boende året runt.

 


Husvagn: Solifer Artic 520 MH RSG
Solifers 2013-modeller har sju års täthetsgaranti.

FAKTA
Solifer Artic 520 MH RSG
Pris: Från 311 000:-. Denna vagn 327 300:- som är extrautrustad med rundsittgrupp, komfortpaket (Heki2-taklucka, ljuslister fram, CD/DVD) och kakeltapet i köket.
Chassi: BPW-chassi, enkelaxel, WS 3000
Utvändig längd/bredd/höjd: 571/227/265 centimeter
Invändig längd/bredd/höjd: 516/211/195 centimeter
Totalvikt: 1200-1500 kg
Tjänstevikt: 1160 kg
Antal bäddar: 2-3

Rulla till toppen