Husvagn: Cabby Cruze 520 Singel

Publicerad: 2014-01-29   Uppdaterad: 2014-01-31

Dethleffs bygger en husvagn åt Cabby. Avsikten är att erbjuda en ny vagn till begagnatpris, säger Mattias Mårtensson på Cabby till Husvagn & Camping. Vagnen har vattenburen värme, luftspalter i alla lådor och skåp, är isolerad med komprimerad frigolit (styrofoam), har Alkochassi med ATC (Alko Trailer Control) och den är både lättare, smalare och billigare...

Dethleffs bygger en husvagn åt Cabby. Avsikten är att erbjuda en ny vagn till begagnatpris, säger Mattias Mårtensson på Cabby till Husvagn & Camping.

Vagnen har vattenburen värme, luftspalter i alla lådor och skåp, är isolerad med komprimerad frigolit (styrofoam), har Alkochassi med ATC (Alko Trailer Control) och den är både lättare, smalare och billigare än en svenskbyggd Cabby. -Våra egna Cabbyvagnar är stora och tunga, och många som köper dem har haft husvagn länge. Samtidigt kommer det nu många nya familjer in i husvagnslivet men de vill inte nödvändigtvis hoppa in i en ny traditionell Cabby men vill ändå ha en snygg och elegant vagn, helst inte en begagnad. Där passar Cruze som hand i handske, fortsätter Mattias Mårtensson, och tillägger att Cruze finns i tre varianter, två 520-modeller och en barnkammarvagn, 590 Family,

Vi hittade vagnen i Cabbys nya anläggning i Kungsängen utanför Stockholm. Den är en av cirka 60 byggda, framtagna för att visas upp på mässor och hos handlare. Vi får låna vagnen under ett par timmar och ger oss ut på en kort resa. Vi konstaterar meddetsamma att vagnen är lätt att dra och 230 centimeters bredd känns riktigt angenämt med bra sikt i speglarna och smidig följsamhet efter bilen. Vi provocerar vagnen genom att göra några ganska tvära girar och strax känner vi hur ATC-systemet bromsar ner farten via vagnens bromsar och stabiliserar ekipaget. Alufälgarna som är skodda med 14″-tums Barumdäck rullar lätt och ger den blanka släta vagnytan ett stänk av elegans.

När vi kliver in konstaterar vi lika snabbt att här är allt ändamålsenligt och funktionellt. En klassisk u-sittgrupp längst bak, fullstor garderob mittemot entrédörren, köket direkt till höger, mittemot tvättrummet. Längst in i vagnen, eller längst fram om man så vill, står två enkelsängar med en byrå emellan.

Sittgruppen ger plats för fyra men det är inte över hövan bekvämt, snarare europeiskt hårt och rakt. Bordet har ett så kallat saxstativ, här finns två läslampor, högtalare och 230- uttag i underkant av överskåpen. Innanför dörren i sofflådans gavel finns ett skofack, i övrigt är sofflådorna öppna för bagage.

Garderoben finns över värmepannan, Alde 3010, som ger vattenburen värme. Luftspalterna under skivorna i sofflådorna och inne i väggskåpen torde bidra till ett bra inomhusklimat året runt.

Köket är enkelt med två överskåp, tre brännare under ett tredelat glaslock som ger flexibilitet när det gäller arbetsyta i köket, och tre lådor i köksbänken. Bänken som är lite för hög, 96,5 centimeter rymmer också kylskåpet som i sig lär kräva de där extra centimetrarna som gör bänken för hög i förhållande till Boverkets normer, 90 centimeter. Tre lådor i bänken och ett 230-uttag rundar av köket vars bänkskiva sträcker sig en bit ut över den ena sängens fotände. Fläkt och riktigt bra belysning fattas, men här finns öppningsbart fönster och två nedåtriktade spottar i överskåpens underkant.

Inne i tvättrummet råder ordning och reda. Rejält med skåp och utrymmen för annan förvaring. Bra belysning och bottentråg i plast. Själva toan är monterad nära väggen och lämnar plats för dusch, vilket inte ingår i standardutrustningen. Duschdraperi och utdragbart handtag finns på tillvalslistan.

Madrasserna är stora och hårda, 200 x 85 centimeter och vid huvudändan sitter två spotlights samt belysningsreglage som kan släcka även ovan sittgruppen, vilket är bra om man har glömt släcka där. Tre öppningsbara fönster finns, ett stort på gaveln och ett på vardera långväggen. Ett 230-uttag samt öppet hyllplan under överskåpen och en byrå mellan sängarna kompletterar förvaringen. Takfönster modell mindre finns också samt stora utrymmen under sängarna att packa skrymmande saker i. Utrymmet under den vänstra sängen kommer man också åt utifrån.

Värmen är vattenburen och kommer från Alde, men också från ett elektriskt uppvärmt golv. Vattentanken rymmer cirka 40 liter, avloppstanken ligger inomhus och är således frostsäkrat. Elsystemet har jordfelsbrytare med funktionskontroll och lätt tillgängliga 12V-säkringar.

Sammanfattningsvis kan man säga att vagnen lockar med snygg exteriör, blank slät yta och klassiska Cabbyfärger. Ett påkostat belysningssystem med infälld illuminering lite varstans och möjlighet att tända och släcka på olika ställen i vagnen. Sittkomforten liksom köksstandarden är inte den bästa men det kanske är meningen. Någon anledning att byta upp sig till en svenskbyggd Cabby skall väl ändå finnas?
(Ur H&C NR 1/2014)

FAKTA
Cabby Cruze 520 Singel
Pris : Från: 274 900:-
ingår : ATC (Alko Trailer Control). 14-tum aluminiumfälgar.

Tjänstevikt: 1 205 kg
Totalvikt: 1 350/ 1 500 kg
Antal bäddar: 2
Cruze finns i tre varianter, två 520-modeller och en barkammare; 590 Family.

Rulla till toppen