Husvagn: Weinsberg Caraone 450 FU

Publicerad: 2014-02-07   Uppdaterad: 2023-04-18

[b][/b]

Fler och fler reser med sina husvagnar i stället för att ställa upp dem. Den här gången tittar vi på en smidig resevagn som har ett nypris i närheten av vad en begagnad vagn kan kosta.

Trots att Weinsbergs 450 FU bara är 662 centimeter lång och har en tjänstevikt på blyga 1 000 kilo har den två småsyskon i sin familj. 450 FU är en utpräglad resevagn, och vi ville omgående sätta den på prov genom att testa den på kuperad väg efter två dragbilar med helt olika förutsättningar och prestanda. Vi inledde med den dugliga dragbilen Skoda Superb 4×4 med 160 dieselhästkrafter. Här var det som att skära en varm kniv genom smör och vi fick nästan slänga ett extra getöga i backspegeln för att kontrollera att husvagnen fortfarande hängde kvar på kroken. Så lätt gick det.

Lite annorlunda, med betoning på lite, var det när vi skiftade dragbil och hängde husvagnen på den relativt lilla familjebilen Kia Soul som är försedd med en 1,6 liters bensinmotor på 110 hästkrafter. Trots att denna personbil mer är framtagen för att vara bensinsnål än för att vara en god dragbil, får vi ändå känslan av att det går lätt som en plätt att ha husvagnen på kroken. Att trixa vid trånga passager är även det förhållandevis enkelt och det märks tydligt att 450 FU inte är en ”fullbreddare” som kräver skärmspeglar för att man ska ha full kontroll.

När vi fäller ned stödbenen för interiör översyn tar vi först ett varv runt vagnen och noterar ett tredje bromsljus, lastlucka och delbar entrédörr. Gasolkofferten är väl tilltagen och har dessutom låg lasthöjd. Bra! Stödbensskruvarna bak sitter lättåtkomligt till, fram är det knixigare. Karossen är av hamrad plåt på sidorna medan front, bakstycke och tak är av slät plåt. Som tillval kan GFK-tak beställas. Vi kastar sedan snabbt ett öga i den medföljande broschyren. 174 400 kronor för en sprillans ny husvagn och prislappen ljuger inte. En ny husvagn från Knausgruppen till samma pris som en 7-8 år begagnad svenskbyggd husvagn, som i och för sig har egenskaper för åretruntcampande, vilket vårt testobjekt saknar. Värmen levereras från Truma SL 3002 och elgolvvärme finns.

Husvagn: Weinsberg Caraone 450 FU
Sittgruppen är rymlig och med kuddar kan man bygga upp lite av den komfort vi saknar.

Sittgruppen är direkt till vänster vid entrén och köket rakt fram. Hygienutrymmet delar frontpartiet i vagnen tillsammans med dubbelsängen som vid fullbredd mäter 195×138 centimeter(vid fotändan avsmalnande). Vid sängen finns dubbla, vridbara spotlights, draperirumsdelare och distansskivor som skyddar oss från att ligga i direktkontakt med väggen. Hygienutrymmet är delat. Toalett och dusch har ett eget krypin med tillhörigheter som toalettrulleshållare, krokar, hyllor för diverse duschattiraljer och ventilationslucka i taket. Handfatet å sin sida med tillhörande speglar, förvaringsskåp, 230-uttag och belysningsknappen på barnvänlig höjd (70 centimeter) finns närliggande i bodelen, vilket inte är en helt ovanligt lösning för husvagnar byggda i Knausgruppen.

Backar vi till köket noteras där trelågig Smevspis, en arbetsyta på 62×24 centimeter, 94 centimeter upp till köksbänken, 230-uttag, Dometic kyl/frys (107 liter), justerbara hyllplan i överskåpen, ett djupt underskåp och en överdimensionerad besticklåda. Extra plus sätter vi för bra ljus via fönster, Midi-Heki, belysningsramp och två LED-lampor i överskåpskonsolen. Sittgruppen är av U-modell med plats för fem personer. Svankstöd är det lite si och så med och därmed hamnar komforten ett snäpp under det vi hade hoppats på. God plats för förvaring, avlastningshyllor, 230-uttag, vridbara spotlights och bra ljus hamnar i gengäld på plussidan.

När det gäller förvaring finns det totalt fem överskåp men inget av dem är försett med distansskivor. Garderoben, där även jordfelsbrytaren sitter, mäter 135x53x57 centimeter (längd/bredd/höjd). Där saknas såväl belysning som ventilation. Ska man lasta skrymmande saker får det bli under sängen, och dessa produkter kan även nås från den yttre lastluckan.

Vilka vänder sig då Weinsberg 450 FU till? Rätt svar torde vara en kombination av före detta tältcampare som har blivit lite mer bekväma, förstagångsköpare som inte vill tömma hela bankontot. Och sist men inte minst. De som vill resa och upptäcka utan att ta med sig halva bohaget.

FAKTA
Weinsberg CaraOne 450 FU

Pris: 174 400:-
Chassi: Enaxlad BPW med AKS-säkerhetskoppling
Utvändiga mått (längd/bredd/höjd): 662/232/257 centimeter
Invändiga mått (längd/bredd/höjd): 470/216/196 centimeter
Totalvikt: 1 000 kg
Tjänstevikt: 1 100–1 350 kg
Antal bäddar: 2+2

Rättelse
Vi sladdade på tangenterna och förväxlade vikterna i ovanstående faktaruta.
Rätt uppgifter är förstås:
Totalvikt: 1 100–1 350 kg
Tjänstevikt: 1 000 kg