Husbil: Auto-Sleepers Kingham

Publicerad: 2014-05-27   Uppdaterad: 2023-04-18

I Willersey i England känner man stolthet för sin husbilstradition. Här ligger sedan drygt 50 år företaget Auto-Sleepers, Ett husbilsmärke som nu lanserats i Sverige.Auto-Sleepers Kingham är en kompakt husbil baserad på Fiat Ducato originalskåp. Just denna bil är framtagen för den engelska marknaden. Bilen på bilderna är därför högerstyrd, och den stora skjutdörren som leder...

I Willersey i England känner man stolthet för sin husbilstradition. Här ligger sedan drygt 50 år företaget Auto-Sleepers, Ett husbilsmärke som nu lanserats i Sverige.

Auto-Sleepers Kingham är en kompakt husbil baserad på Fiat Ducato originalskåp. Just denna bil är framtagen för den engelska marknaden. Bilen på bilderna är därför högerstyrd, och den stora skjutdörren som leder in till samvarodelen, sitter också den på fel sida.

Planlösningen kommer naturligtvis att vara spegelvänd på de bilar som hittar hem till sina nya ägare här i landet. Dessutom kommer de att vara faceliftade.

Att bilen kommer att hitta hit råder det nog ingen tvekan om. Sällan har en kompaktbil lyckats förmedla så mycket premiumkänsla som denna. Till att börja med är alla ytor mot yttervägg utom taket textilklädda, vävtapeter helt enkelt. Kuddar i soffan och på sängen liksom gardiner och överkast är inte sydda av vilka enkla tyger som helst.

Nej, soffan och de snurrbara framstolarna är klädda i ett tjockt möbeltyg av bästa sort, figursydda mattor täcker alla synliga golvytor, sockeln vid sängen är mockaklädd och sockeln där förarhyttens golv övergår till bodelsgolv är lackerad i svartmatt färg och har infälld ledbelysning. Gardiner och sängöverkast går ton i ton och alla dessa tyger och inklädnader skapar förutom en ombonad karaktär också en annan komfortdetalj, nämligen tystnad under körning.

Husbil: Auto-Sleepers Kingham
UNder soffan finns ett praktiskt stuvutrymme.

Bilen är byggd på en Peugeot Boxer, en dekaländrad Fiat Ducato, med långa karossen, 636 centimeter. Den har en sexväxlad manuell låda, 130 hästars motor och Alko luftkuddefjädring på bakaxeln. Den har ac i förarhytten, farthållare, backkamera i färg, daytime running lights (dagtidslampor som ersätter halvljusautomatiken under dygnets ljusa timmar) aluminiumfälgar, LPG-gastank i stället för gasolflaskor, markis, utvändigt gasoluttag och en del annat – till exempel reservhjul och -hållare.

Utöver den höga utrustningsnivån har den en hel del fiffigheter, detaljer som man bara hittar hos de producenter som har ambitioner och lång erfarenhet. Till exempel kan det för biltypen ovanligt generösa kökets avställningsytor göras ännu större genom en utdragbar skiva placerad mellan kyl och garderob. Ett annat exempel är det lilla diskstället som kan fästas på undersidan av vaskens täckglas. En lös skärbräda utformad så att den passar i vasken eller ovanpå köksbänken är gjord för avrinning i vasken.

Allt detta är detaljer som väsentligt underlättar livet ombord. Att det sedan finns två olika bord i den i sammanhanget lilla bilen är kanske lite onödigt men eftersom det var engelsmännen gärna dricker afternoon tea kan man förstå att de uppskattar anpassade bord. Stabilt och stort för frukost eller middag, och lite nättare för a nice cup of tea. Borden är undanstoppade när de inte används, en fiffighet som skapar rymdkänsla.

I den bakre delen av bilen tronar en dubbelsäng, längsmonterad, förskjuten mot det högra hörnet. Det vänstra hörnet härbärgerar toalett och dusch, dolda bakom en jalusidörr. Utanför toalettrummet hittar vi handfatet. Mellan handfat och kök sitter det ett skåp, upptill fungerar det som vitrinskåp med hållare för glas och flaskor. Mellan säng och soffa finns ett högskåp, den undre delen upptas av kylskåpet, den övre delen utgörs av bilens huvudgarderob med galgstång och galler för varmluftsutsläpp och allmän luftcirkulation.

Vi går ut igen via den elektriska trappan och tar ett varv runt bilen. Vi noterar att det finns en lång ledlist för belysning under markisen och när man öppnar bakdörrarna har man åtkomsten till stuvutrymme baktill, genom en liten skåplucka eller genom att lyfta sängens justerbara huvudända.
När det gäller säkerhet ser det ut som om denna bil i ett regelrätt test skulle ha fått många poäng. Här finns nämligen brandvarnare, brandsläckare och jordfelsbrytare. Startar man motorn med elsladden fortfarande inkopplad larmas det genom en ihärdig ljudsignal.

När vi kör bilen konstaterar vi det vi redan anat, att den är tyst. Visserligen har vi konstaterat att mattor och textiler bidrar till detta man vi har också hittat en lite ovanlig detalj, nämligen en o-list, en gummislang som löper mellan skåpluckor och ram. Ett arrangemang som definitivt bidrar till friheten från gnissel och gnek.

När vi återlämnar bilen gör vi det med en viss förväntan. Vi tror nämligen att märket Auto-Sleepers kommer att gillas av många, kanske i synnerhet de som vill ha en smidig och kompakt husbil och som är ute efter komfort och lyxig känsla.

FAKTA
Pris: 579 900 kronor (inkl. premium- och vinterpaket)
Chassi: Fiat Ducato/Peugeot Boxer
Motor: 130 Hk Diesel sex växl. man.
Längd/bredd/höjd (exkl.speglar) cm: 636/ 205/264
Totalvikt kg: 3 500  
Tjänstevikt kg: 3 108
Antal passagerare: 1
Antal bäddar: 2

Rulla till toppen