Husvagn: Weinsberg CaraOne 550 QDK

Publicerad: 2015-01-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Husbil med alkov eller barnkammarhusvagn med våningssängar? Tittar barnfamiljerna först och främst till pengarna blir svaret tämligen givet. De kan få en sprillans ny husvagn för 222 000 kronor. Om en barnfamilj varken vill eller kan lägga drygt en halv miljon kronor på en ny husbil kan de antingen köpa en begagnad husbil med sovplatser för...

Husbil med alkov eller barnkammarhusvagn med våningssängar? Tittar barnfamiljerna först och främst till pengarna blir svaret tämligen givet. De kan få en sprillans ny husvagn för 222 000 kronor.

Om en barnfamilj varken vill eller kan lägga drygt en halv miljon kronor på en ny husbil kan de antingen köpa en begagnad husbil med sovplatser för fler än fyra, eller faktiskt en ny barnkammarvagn.  Alla som har testat både och vet att när stödbenen är nedvevade och familjen väl slagit sig till ro, då är boendekomforten i en husvagn överlägsen husbilens.
 
Weinsberg CaraOne 550 QDK är en barnkammarvagn som är fabrikantens näst största husvagnsmodell. Ute på vägarna är den dock lättdragen och för nybörjarcamparna är den också tämligen enkel att handskas med vid uppställning på campingplatsen. Samtidigt är den tillräckligt stor interiört för att mamma, pappa och två barn kan trivas utan att vara klistrade på varandra. Barnen har sin våningssäng i akterpartiet med draperi som rumsavdelare, medan föräldrarna har dubbelsängen i direkt anslutning till entrén.

Husvagn: Weinsberg CaraOne 550 QDK
Den nedre sängen kan fällas upp och på så vis ge plats för mer lekyta för barnen.

Barnens våningssängar mäter 188×66 centimeter och fallskydd finns. Läslampor och öppningsbara fönster likaså. Fäller vi upp den nedersta våningssängen uppstår god packningsyta för skrymmande persedlar, alternativt en lekhörna som säkerligen uppskattas av minstingarna. Bredvid deras våningssängar finns garderoben som mäter 134x53x51 centimeter (hänghöjd/bredd/djup). Under garderoben sitter luftvärmepannan S3002 från Truma med inbyggt elektriskt element. Den värmer således garderoben som därigenom också fungerar som torkskåp. Elektrisk golvvärme och taklucka (Midi-Heki 70×50 centimeter) är två andra intressanta upptäckter bland en mängd komponenter som tillhör standardutrustningen.
 
Granne till garderoben är i sin tur hygienutrymmet. Duschkabinen mäter 60×65 centimeter och det finns duktigt med plats i såväl diverse fack som det rymliga över- och underskåpet.  Att belysningsknappen sitter på barnvänlig höjd (77 centimeter) tycker vi om. Det är som bekant en barnkammarvagn och då ska användarvänligheten tillfalla all närvarande, inte bara de vuxna. Toalettrulleshållare, krokar, 230-uttag och taklucka för god ventilation noteras också.
 
Förberedd för en familj. Den känslan får vi när vi tittar i köksavdelningen.
Köksbänken mäter hela 140×65 centimeter och arbetsytan är även den väl tilltagen (65×46 centimeter). Stor är även kyl/frys (189 liter) och med andra ord finns det gott om plats för grillkorvar, potatissallad och andra godsaker. Utöver detta noteras två rymliga skåp, tre stora lådor (en med bestickinrede) och 230-uttag. Däremot hade det inte varit fel med en trådback eller två i något av skåpen. Belysningen är vi tillfreds med via diodbelysning vid själva köksbänken, tre LED-lampor i takkonsolen samt taklampa.

Husvagn: Weinsberg CaraOne 550 QDK
Med hjälp av extra skivor blir den bäddbara sttgruppen 30 centimeter bredare.

Har föräldrarna eller barnen gäster som önskar övernatta går det att bädda sittgruppen. Med två utvikbara skivor breddas dessutom denna bädd till 124 centimeter istället för 94 centimeter. Vid sofforna finns 230-uttag, vridbara spotlights och tre rymliga överskåp. Till tre fjärdedelar är det tomt under sofforna för diverse persedlar. Den sista fjärdedelen upptas av strömdelaren och säkringarna, som är lättillgängliga. Så långt gott. Däremot är ergonomin i själva sofforna inte av högsta kvalité. Här lämnas något åt önskelistan.

I anteckningsblocket skriver vi distansskivor runt dubbelsängen (det har inte våningssängarna) som mäter rediga 208×137 centimeter. Här finns dessutom tre stora överskåp, hyllor, tygfickor samt ett 230-uttag vid sängbyrån. Under sängen är det 85-90 procent rent och persedlarna kan nås från såväl in- som utsidan. Vad noterar vi då exteriört? Karossidorna är i hamrad aluminiumplåt medan front, bak och tak är i slät aluminium. Taket är för övrigt av konstruktionen hagelresistent GRP-tak.  Andra goda ting vi bockar av är ennyckelsystem, förtältslampa, tredje bromsljus, stalldörr och myggnätsfunktion. Stödbensskruvarna sitter mycket bra till bak. De främre får inte samma goda betyg.
 
Weinsberg CaraOne 550 QDK är en prispressad husvagn, tänkt att locka till sig barnfamiljer som inte är beredda att lägga hur mycket pengar som helst på ett campingfordon. Återstår att se om de lyckas.
(Ur HC 12/2014)

FAKTA
Weinsberg CaraOne 550 QDK
Pris: Grundpris 222 000 kronor
Chassi: Enaxlad BPW med AKS säkerhetskoppling
Utvändig l/b/h: 768/232/257 centimeter
Totalvikt: 1 500 kg
Tjänstevikt: 1 200 kg
Antal bäddar: 4 + bäddbar sittgrupp

Rulla till toppen