Husvagn: Polar 590 TR LB

Publicerad: 2015-04-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett vagnsbrett hygienutrymme, ett rymligt kök och en kunglig sittgrupp. Vi har tillbringat en dag tillsammans med Polar 590 TR LB – en lyxig husvagn för två. Det som i viss mån utmärker svenskbyggda husvagnar är att byggkonstruktionens många fördelar inte alltid kan ses med blotta ögat. Polar är inget undantag.  Efter drygt 50 år...

Ett vagnsbrett hygienutrymme, ett rymligt kök och en kunglig sittgrupp. Vi har tillbringat en dag tillsammans med Polar 590 TR LB – en lyxig husvagn för två.

Det som i viss mån utmärker svenskbyggda husvagnar är att byggkonstruktionens många fördelar inte alltid kan ses med blotta ögat. Polar är inget undantag.  Efter drygt 50 år i husvagnsbranschen kan de verkligen bygga vagnar som tål vintern. Polarvagnarna är anpassade för året-runt-bruk i allmänhet och för iskalla uppdrag i synnerhet. Deras signum är högeffektiv isolering och inredning av hög kvalitet. Lägg till stort reservdelslager, högt andrahandsvärde, eget snickeri och att samtliga husvagnar är fukttestade i Polars egen klimatkammare. Det sistnämnda har i sin tur renderat lång täthetsgaranti (sju år). Det är inte undra på att det fortfarande finns tusentals och åter tusentals Polarvagnar som är i bruk i landet.

Den senaste tiden har det visserligen blåst snålt kring den blå polarbjörnen. Men det är inget som hindrar konstruktörerna att bygga för framtiden. Det gäller att hänga med i utvecklingen, och det gör Polar. Modellen 590 TR LB är storebror till bästsäljande 560-serien. Skillnaden karossmässigt är dock närmast hårfin då 590:an bara är 28 centimeter längre och 0,6 kvadratmeter större än husvagnarna i 560-serien. Bland fem olika 590-planlösningar är det den med långbäddar (LB) och vagnsbrett badrum (TR) som vi ska titta närmare på. Och visst har den kvar sin ”polarism” med instegsgarderob, en sittgrupp man aldrig vill lämna, stort luftigt kök och kronan på verket, ett vagnsbrett hygienutrymme. Men vi tar det från början.  

Vi gläds åt hur lättåtkomliga stödbensskruvarna är. Att slippa gå ned på knä för att hylsa ska hitta skruv är ett stort plus i kanten. Vi noterar även att samtliga fönsterkarmar är av typ D-Lux (tillverkade i polyuretan) som tätar mot dubbelglaset för bästa möjliga isoleringsförmåga samt har optimerat ventilerande funktion interiört. Det uppvärmda skidfacket har LED-belysning och har en utdragbar låda. LED-belysning finns även i gasolkofferten.  Dags att kliva in och njuta på allvar.

Den användarvänliga displayen lyder under benämningen Can Bus-teknik. Likt dagen telefoner är det touch screen som gäller. Därifrån kan vi bland annat välja olika ljusscenarion eller reglera ljusstyrkan vid varje punktbelysning samt aktivera en så kallad ”gå-bort-funktion”. Den släcker ned vagnen och stänger av vattenpumpen så att den inte är aktiv i onödan. Bland tekniska säkerhetsdetaljer som vi gläds åt är brand- och gasvarnare.

Husvagn: Polar 590 TR LB
Ett ljuvligt ställe att vistas i! Sittgruppen är både rymlig och har bra komfort.

Uppvärmd instegsgarderob med hatthylla, skoskåp och krokar på både väggen och entrédörren. Prima. Denna modul är förövrigt integrerad med en hall-/tv-möbel där vitrinskåp och två lådor ingår. Slår mig ned i u-soffan och där sitter jag kungligt. Vill för allt i världen inte resa på mig för att plita ned anteckningar på övriga punkter i protokollet. Bra svankstöd, sköna dynor. Och stor är den också. Går lite på en höft men sex eller sju personer kan slå sig ned utan att behöva trängas. Ska vi vara lite kinkiga blir frisyren lite tilltufsad om vi sitter i den tvärställda soffan. Bordet är format som en fet hockeyrink och mäter 102×94 centimeter. CD-spelare, högtalare, ett 230-uttag i ena hörnet samt bra belysning från spotlights i hörnen, taklampa och LED-lampor i takkonsolen. ”Vardagsrummet” kan inte bli mycket bättre än så här.  
 
Om sittgruppen var närmast femstjärnig når köksavdelningen närapå samma betyg. Vi pratar om en fyrlågig spis, fläkt, sex rymliga lådor med selflock, kryddställ, stänkskydd, dubbla 230-uttag, fyra rymliga överskåp, kakelliknande vägg, källsorteringskärl och stor AES-kyl/frys. Som ett extra ess i rockärmen noteras även ett utdragbart skåp som trollar fram 45×25 centimeter mer arbetsyta plus att den har en konstruktion som håller livsmedelsförpackningarna på plats under färd. Under kylen finner vi dessutom ett förvaringsutrymme med trådbackar. Passande för sängkläder kanske. Överskåp med distansskivor och breda luftspalter finns det så gott om att vi nästan tappar räkningen

Husvagn: Polar 590 TR LB
Köket är bland annat utrustat med fyrlågig spis, fläkt och AES-kyl/frys.

Stora persedlar ryms under sängarna, där är det nämligen till 80 procent rent. Det finns två garderober med belysning och de är vid långbäddarnas fotändor. Sängarna har en lyxig känsla då de är utrustade med riktiga sänggavlar. Vi skriver även dit distansskivor längs med väggarna, ett 230-uttag, vridbara läslampor och hylla för exempelvis nycklar, telefon och nattlektyr. Säger inte att vi har sparat det bästa till sist men ett vagnsbrett hygienutrymme allra längst bak är aldrig fel. Gott om utrymme är det och hemkänslan infinner sig per omgående. Här finns elektrisk handtork, extremt bra benutrymme, 230-uttag, en mängd krokar, separat duschkabin med taklucka, mycket bra belysning och likaledes förvaring i såväl över- som underskåp.
 
Slutet gott, allting gott? Det finns egentligen inte mycket att anmärka på. Vad är det då som gör att Polar inte har häng på de pallplacerade märkena som regerar bland nyregistrerade husvagnar i Sverige? Är det prisbilden? Är det orosmolnen kring de ständiga varslen bland fabriksarbetarna i Dorotea?

FAKTA
Pris: Grundpris 419 000 kronor, visad husvagn 435 850 kronor med extrautrustningen Komfortpaket (Tre LED-stripes fönster fram, Heki II, CD/DVD, stor kyl/frys, myggnätsdörr, gasvarnare, brandvarnare, elektrisk handdukstork), golvmatta, köksskiva, täckkåpa.  
Chassi: Enkelaxel, BPW WS3000 med friktionskoppling
Kaross: Väggar (37 mm), golv (44 mm)    
Utvändig L/B/H: 652/254/265 cm
Invändig L/B/H: 591/236/195 cm
Totalvikt: 1600/1650/1700 kg
Lastvikt: 175/225/275 kg
Hjul: 195/70R 15C
Antal bäddar: 2+2 (långbäddar och bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 198×90, 190×90 centimeter (långbäddar), 225×160/132 cm (bäddbar sittgrupp)
Värme: Alde vattenburen centralvärme, vattenburen golvvärme
Färskvatten: 40 liter, frostskyddad tank
Spillvatten: 40 liter, frostskyddad tank
Kyl/frys: Dometic 190 liter

Rulla till toppen