Husvagn: Adria Altea542 PK

Publicerad: 2015-08-31   Uppdaterad: 2023-04-18

Adria fyller 50 år i år, och det firas med jubileumsutgåvor av sina mest populära modeller 492 LU och 542 PK. Kunderna får utan extra kostnad ett påkostat utrustningspaket. Vi tittar här närmare på Altea 542 PK. Vagnen har den mycket populära planlösningen med en sittgrupp i vagnens mitt, våningssängar längst bak och tvärställd dubbelsäng...

Adria fyller 50 år i år, och det firas med jubileumsutgåvor av sina mest populära modeller 492 LU och 542 PK. Kunderna får utan extra kostnad ett påkostat utrustningspaket. Vi tittar här närmare på Altea 542 PK.

Vagnen har den mycket populära planlösningen med en sittgrupp i vagnens mitt, våningssängar längst bak och tvärställd dubbelsäng längst fram. Det är en lösning som gör det möjligt att på relativt begränsad yta få plats med ett anständigt tvättrum med duschmöjlighet, ett rymligt sovrum för föräldrarna och ett bra kök. Tjänstevikten 1 210 kilo gör dessutom att man kan få med sig en del packning och utrustning, den som väljer totalvikten 1 500 kilo får utrymme för närmare 300 kilo last.

Det är en inte en barnkammarvagn i ordets rätta bemärkelse, men den har våningssäng med två fönster, en för vardera säng, och den har ett rejält kylskåp på 189 liter med 15 liter inbyggd frys. Goda förutsättningar med andra ord för att fungera bra för en familj, vilket är just den målgrupp vagnen vänder sig till. I den tekniska specifikationen står det att den rymmer sju bäddar. Det stämmer inte, man kan sova fem. Sex om två delar sittgruppens bädd som är drygt en meter bred.  
 
Köket som sitter längs den högra väggen omedelbart innanför entrédörren andas moderna former och den kantiga designen förstärks i bänkens stora lådförstycken och överskåpets stora raka lucka. Överskåpets inredning är helt öppen på vänstra halvan, den andra halvan har ett mellanplan. Köksbänken har en trelågig spis och här finns en hygglig arbetsyta.  Ovanpå den stora kylen finns en mikro. Köksbänkens två breda lådor avslutas mot golvet med en lucka som ger åtkomst till utrymmet under bänken mot hjulhuset (som stjäl plats så att där inte ryms en tredje låda). Köksbelysning finns i form av en list under överskåpen och en ljuslist dold bakom en kant under skåpet. Det sistnämnda är en designfiness som ger ett varmgult sobert ljus. Arrangemanget återkommer även i sovrummet. Ventilation i köket sker via takfönster plus köksfönster.
 
Sittgruppen har ett stort bord med plats för fyra. Halvdan komfort i sitt- och ryggdynor drar ned betyget, då dynorna här precis som hos många andra husvagnar är anpassade för att också fungera som underlag för bädd. Dynorna glider dessutom mot underlaget, så efter en stund måste man resa sig och justera dem. En kardborrelösning fungerar bra och borde finnas även här. Två spottar i underkant av överskåp och en en starkare ledarmatur i taket står för belysningen över bordet.
 
När natten nalkas är det bekvämt att det finns färdiga bäddar. Är man fler än fyra får man bädda sittgruppen också och med hjälp av en utdragmekanism kan sittgruppen förvandlas till en anständigt bred dubbelsäng också den ca 135 x 195 centimeter.  Skjutdörren eller rättare sagt plisségardinen sluter tätt an mot sängramarna i våningssängarna. Max 70 kilo står det på över kojen. Detta är ingen barnkammare men man har egna läslampor samt fönster. Föräldrasovrummet bjuder på en dubbelsäng avsmalnad nedtill för att göra det enklare att komma åt att kliva i sängen från fotändan. Sängen är nämligen cirka 25 centimeter kortare än vagnens bredd. Två läslampor samt ett hyllplan under frontfönstret samt hyllor på väggen mot sittgruppen ramar in sovrummet som kan skärmas av i sin helhet med en veckad skjutdörr. Över sängens fotända finns ett öppet hyllplan.

Toalettrummet är placerat mellan sittgruppen och våningssängarna. Här finns en galgstång i taket, och här finns en ventil. Hållare för såväl toapapper som handdukar och ett duschdraperi finns också. Konstruktionen med ett handfat som trollas undan genom att vikas upp mot väggen under spegelskåpen, och ut igen när det skall användas, är en utrymmesbesparande lösning.
Värmen som kommer från Truma heter Ultraheat 3400.

I jubileumsvagnen har man skickat med 230 V golvvärme. Elkassett på pannan kostar däremot extra, det ingår i pluspaketet.   Vattentanken som rymmer 50 liter sitter under den ena halvan i en sofflåda och fylls på från vagnens vänstra sida. Avloppsvattnet tas om hand på utsidan. Åtta öppningsbara fönster samt ett takfönster och en taklucka, och luftintag i golvet sörjer för luftväxlingen.
 
Garderob och förvaringsutrymmen är det ganska gott om.  Dels under dubbelsängen, åtkomligt utifrån, dels under nedre våningssängen och i sofforna i sittgruppen. En smal men effektiv garderob vid entrédörren trollar bort en del gångkläder och den stora huvudgarderoben ovanför pannan sväljer en hel del. Garderoben har generös hänghöjd och bredd, men vi saknar hyllor för till exempel linne. Överskåpen har inga hyllplan och det finns risk att det som förvaras där ramlar ut när man öppnar skåpen.

Husvagn: Adria Altea542 PK
Utvändigt är vagnen försedd med dekal som berättar om 50-årsjubiléet, men här märks det också bland annat på aluminiumfälgarna, den silvergrå lacken och de ”kromade” kantlisterna, att detta är en jubileumsmodell.

Priset, strax över 200 000 kronor, torde locka många att göra en närmare bekantskap. Och varför inte. Adria Altea 542 PK 50Y är en i grunden enkel och funktionell vagn som med små medel fått en ansiktslyftning och en uppdatering som ger en skön känsla av
mervärde.

Husvagn: Adria Altea542 PK

FAKTA
Pris: 209 900:-
Chassi: Alko Enkelaxel
Kaross: Kulhamrad aluminium, front o bak av abs plast. Isolering G/V/T: 29/20/25 mm
Totallängd: 743 cm
Kaross utvändig L/B/H: 602/229/258 cm
Invändig L/B/H: 537/217/195 cm
Totalvikt: 1 270-1 500 kg
Lastvikt: 50-290 kg
Hjul: 185R14C
Antal bäddar: 5-6
Bäddmått fast bädd/bäddar: 196×137/95 2x196x70
 Värme: Truma luftburen, 230 V golvvärme
Färskvatten: 50 liter
Spillvatten: Utvändig hantering
Kyl/frys: 189 l + 15 l frys

Rulla till toppen