Husbil: Mobilvetta K Yacht 80 Tekno Line

Publicerad: 2016-01-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Italienska Mobilvetta har under många år varit tämligen osynliga på den svenska marknaden. Med nya modellen K Yacht 80 Tekno Line kan det bli ändring på det. Vi möter generalagenten för Mobilvetta i Arlanda stad. Bakom ratten provar vi husbilen på såväl motorväg som på mindre trafikerade vägar en bit bort från all centrumhets. Komforten...

Italienska Mobilvetta har under många år varit tämligen osynliga på den svenska marknaden. Med nya modellen K Yacht 80 Tekno Line kan det bli ändring på det.

Vi möter generalagenten för Mobilvetta i Arlanda stad. Bakom ratten provar vi husbilen på såväl motorväg som på mindre trafikerade vägar en bit bort från all centrumhets. Komforten i Agutistolarna behöver ingen närmare beskrivning, den är som bekant mycket hög. 150 hästkrafter under huven gör också gott och det händer verkligen något när vi trycker till med högerfoten då vi ska passera två långtradare. Vi ser det mer som ett gott tecken ur säkerhetsaspekt än hej-vad-det-går-undan.

I samband med ett stopp vid hotellet Jumbo Stay för fotografering, bockas säkerhetskomponenterna dubbla krockkuddar, ESP, ASR, Hill Holder, Descent Control, fartbegränsare, backkamera och brandsläckare av på listan. Vackert så. I hytten finns utöver ovan nämnda detaljer ytterligare en mängd bra-att-ha-grejer som solskydd, mörkläggningsgardiner, stereo/navigator, klimatanläggning samt lite bling-bling i läderklädd ratt/växelspaksknopp, högtalare (integrerade i taksängen) och kromade lister på instrumentpanelen.

Husbil: Mobilvetta K Yacht 80 Tekno Line
Att en husbil av den här storleken har två sittgruppen hör till ovanligheterna.

Jag blir nästan lite förvånad när hyttstolarna kunde vridas i motsatt riktning. Varför förvånad undrar ni kanske, detta är ju inte någon nymodighet utan standard i de allra flesta husbilar. Men med två utmärkta sittgrupper i en och samma husbil, som dessutom bara mäter 699 centimeter, trodde jag att man gjort avkall på någon annan front. Dock uppenbarligen inte de vridbara hyttstolarna.

De dubbla sittgrupperna gör att nära nog en startelva får plats. Glädjande nog är sittkomforten riktigt bra, till om med i det femte sätet vid entrédörren.  Glädjande är också att det finns tv-apparater vid båda sittgrupperna. En 24-tummare i den bakre loungen och en 20-tummare vid den främre samvarodelen, där vi även fann såväl 230- som USB-uttag. Borden är vridbara i alla möjliga och omöjliga vinklar.

I en lucka i dubbelgolvet får man tillgång till aggregaten som har med elförsörjning att göra. Här finns batteriladdare, säkringsdosa, huvudström- och jordfelsbrytare. Ovanför entrédörren (som för övrigt har fönster, papperskorg, dubbla lås och myggnätsdörr) sitter en touch-control-panel som är försedd med närmast gigantiskt stora ikoner. Instegsbelysningen tänds per automatik medan all interiör belysning träder i kraft via energisnåla LED-lampor. Som ni säkerligen redan har listat, med tanke på de båda sittgrupperna, är det nedsänkbar taksäng som gäller i K Yacht 80 Tekno Line. Och inte bara en utan två.  Den bakre, som styrs elektriskt, har 98 centimeter upp till madrasskanten, en och en halv decimeter högre är det till den främre taksängen som trycks ned/skjuts upp manuellt. Här får man dessutom meka något med hyttstolarna så att taksängen kan nå sitt nattläge. Stege finns till båda taksängarna liksom läslampor.

Hur förhåller sig då K Yacht 80 Tekno Line till värme och kyla? Karossen är byggd i ett glasfiberförstärkt material som är helt träfritt medan isoleringen består av polystyren. I bodelen finns sju öppningsbara fönster och fem takluckor inkluderat den som sitter i hygienutrymmet (Turbovent). Spillvattentanken är isolerad och uppvärmd. Värmen är luftburen (Truma Combi 6EH) och det finns ett stort antal strategiskt placerade utblås. El-golvvärme bockas också av.

Husbil: Mobilvetta K Yacht 80 Tekno Line
Väldisponerat kök med stort skafferi, köksfläkt och gasolugn.

I köksavdelningen prickas det funktionsnormerade måttet 90 centimeter upp till diskbänken. Spisen är från Dometic och har elektrisk tändning. Snett ovanför sitter en hållare för hushållspapper applicerad. Den kan enkelt plockas bort för platsbesparing. Täckskivan för diskhon kan vändas och användas som skärbräda. Köksfläkt gillas och likaså det smala, utdragbara utrymmet med trådbackar som håller livsmedelsförpackningarna på plats. Stort skafferi/överskåp finns och lådorna är försedda med soft close. Kylskåpet/frys är från Thetford och har den moderna AES-funktionen. Ovanför sitter en gasolugn som har separat gaskran. I hygienutrymmet möts vi av en toalettborste vilket inte är vanligt som standardutrustning. Även smådetaljer som tvålkopp och tandborstmugg finns, liksom handdukshängare och trätrall i duschutrymmet. För optimal luftcirkulation är denna avdelning försedd med både öppningsbart fönster (med frostat glas) och en taklucka med fläkt.

K Yachy 80 Tekno Line är inte direkt någon packåsna. Det yttre lastutrymmet är nämligen inte så stort. Däremot är utrymmet försedd med ett oömt golv och fickor längs med bakväggen för småpryttlar. 450 kilos lastvikt finns till förfogande för personlig utrustning. Under sittdynorna blandas det och ges hej vilt. Ibland är det tomt (som under det femte sätet), ibland finns det ingen plats alls. Garderoben har belysning och måtten 118/52/54 centimeter (höjd/bredd/djup). Tar en sista tur runt fordonet innan nycklarna ska lämnas tillbaka. Tillvalet cykelställ skulle jag personligen slå till med direkt. Att utvändigt 230- och tv-uttag samt utvändig dusch finns som standard är en bonus.

I skrivande stund (OKTOBER 2015) ligger Mobilvetta på 29:e plats bland alla husbilsmärkena i registreringsstatistiken. Något säger oss att de kommer att klättra ett och annat pinnhål med hjälp av K Yacht 80 Tekno Line.

FAKTA
Mobilvetta K Yacht 80 Tekno Line

Pris: Grundpris 829 900:-, testat fordon 874 800:- (150 hästkrafters motor, Ekoläderklädsel, solceller 130W, innermattor, sängöverkast, stödben bak)
Chassi: Fiat Ducato Light
Kaross: Glasfiberförstärkt kaross med polystyrenisolering. Tjocklek (väggar/golv/tak) 34/60/34 millimeter
Motor: Fiat Ducato, 2,3-liters, 150 hästkrafter, sexväxlad manuell
Utvändiga mått (L/B/H): 699/235/289 centimeter
Invändiga mått (L/B/H): 555/222/200 centimeter
Totalvikt: 3 650 kg
Lastvikt: 450 kg
Hjul: 16 tum aluminiumfälgar
Antal bäddar: 2+2
Bäddmått: 210×140 centimeter (taksäng bak), 190×135 centimeter (taksäng fram)
Värme: Luftburen Truma Combi 6 EH, el-golvvärme
Färskvatten: 120 liter
Spillvatten: 110 liter
Kyl/frys: Thetford med AES-funktion, 149 liter

Rulla till toppen