Husbil: Knaus Sky TI 700 MX

Publicerad: 2016-02-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Modellen finns i tre olika utföranden, varav två av dem har långbäddar. Vi väljer istället att kika närmare på MX, som har en centrerad dubbelsäng i akterpartiet. Vi hade först tänkt stt titta närmare på en av Knaus 700-modeller med långbäddar, men när vi får höra att det faktiskt är modellen med dubbelsäng som återförsäljaren...

Modellen finns i tre olika utföranden, varav två av dem har långbäddar. Vi väljer istället att kika närmare på MX, som har en centrerad dubbelsäng i akterpartiet.

Vi hade först tänkt stt titta närmare på en av Knaus 700-modeller med långbäddar, men när vi får höra att det faktiskt är modellen med dubbelsäng som återförsäljaren vi besöker har sålt mest av, ändrar vi oss och tar en tur med den istället.

Husbil: Knaus Sky TI 700 MX
Populärt med dubbelsäng i bak, vilket denna modell har

Resan bjuder inte på några större överraskningar. En husbil med en tjänstevikt runt tre ton fördelat på sju och en halv meter med en 130 hästkrafter stark dieselmotor under huven är mer en regel än undantag i husbilsvärlden.

Husbilen är utrustad med ett multimediapaket som består av radio, cd och navigator. Även antisladd- och antispinnfunktion är på plats, liksom AC, Traction +, Hill Holder, däcktryckssensor, backkamera, dubbla krockkuddar, höjdjusterbara hyttstolar och rattknappar. Både ratt och växelknapp är förresten försedda med läder medan hela instrumentpanelen har så kallad Techno-Design. Ska jag vara lite kinkig och nämna något på minussidan bakom ratten är sikten till höger inte så värst mycket att skryta över. Fönster saknas nämligen bakom såväl passagerarstolen som i entrédörren. Här får man med andra ord vara lite klurig och vinkla fordonet så att inte den döda vinkeln tar överhand vid exempelvis T-korsningar.

Vi stannar till vid ett vattendrag och inleder inspektionen exteriört. Ett bekvämt en-nyckelsystem gör att vi kommer in i alla luckor med samma nyckel som till själva boendet. Minigaraget är upplyst och här finns även öglor som löper på skenor så att lasten praktiskt kan förseglas under färd. Separat servicelucka för alla viktiga anslutningar till strömförsörjning och avloppskranar är ingen ny lösning på Knaus husbilar men det är uppskattat. Markis, duo-control, Seitz S7-fönster och elfotsteg bockas också av. Entrén är utrustad med myggnät, skoskåp samt en entrédörr som har papperskorg och krokar för ytterplagg.

Kikar inledningsvis på förvaringsutrymmen interiört. En handfull krokar vid entrén har tidigare nämnts. Garderoberna är belägna på var sin sida om dubbelsängen och har belysning. Båda är enkla att komma åt eftersom sängen är utrustad med ställbar huvudända. Detta innebär att sängen kan skjutas in en bit så att passage sker lätt som en plätt. Förvaringsutrymme finns även under sängen. Överskåpen har rejäla luftspalter för optimal luftcirkulation. Skåp finns under och över kylskåpet och plats för packning finns även i vissa delar under sittgruppen. Som bonusutrymmen skriver vi dit fyra öppningsbara luckor i det elektriskt uppvärmda golvet samt hyllor/fickor ovanför huvudena på hyttpersonalen.

En långtradarchaffis sticker in huvudet i husbilen och undrar om vi kan dela på ”rastplatsen” jag just funnit. Eftersom jag har fotograferat klart vill jag inte stå i vägen för hans enorma ekipage så jag väljer att packa ihop mina pinaler för att återlämna bilen. Eftersom minusgraderna pockar på har jag slagit på värmen och ingen sann vän av camping har väl något emot Aldes vattenburna värmesystem. En booster till detta system sitter dessutom under förarstolen.

När vi är inne på kapitlet värme och vatten kan vi även nämna att alla ledningar har placerats frostsäkert. Pratar vi sommartid och luftcirkulation vill vi lyfta fram en sky roof i hytten samt ytterligare tre öppningsbara takfönster i bodelen.

Husbil: Knaus Sky TI 700 MX
Sittgruppen är format som en skridskobana, ni vet en sådan som Tomas Gustafson firade stora triumfer på, och är vridbart åt alla håll och kanter.

Fem personer kan sitta vid bordet och bäst komfort erbjuder i hyttstolarna. Med det inte sagt att de bältade platserna inte är dugliga nog. De håller faktiskt mycket hög klass. Till soffan finns det dessutom löstagbara nackstöd som med fördel används vid färd på väg. Däremot är det väl si och så med den femte sittplatsen direkt vid entrén. En extraplats om du frågor oss, mer komfort än så är det inte. Det bör dock poängteras att bakom denna sittplats drar man fram tv:n ur ett dolt skåp.
 
I köket är det en smula trångt och där gör vi nog bäst i att arbeta på egen hand för att inte skapa onödig irritation. Arbetsytan vid köksbänken är dock okej då brännarna är placerade på rad. Här finns också ett par detaljer vi gillar, så som kryddställ, eget utrymme för kökshandduken, dubbla 230-uttag, rymliga lådor, ett utdragbart skåp med trådkorgar samt stor kyl med AES-funktion.   
Hygienutrymmet är uppdelat med separat toa och duschkabin. Toaavdelningen är fiffig. Ena väggskivan går nämligen att förlänga cirka 20 centimeter och det leder till att utrymmet på toa blir bättre än bra.

Vi plussar på med belysningsknapp på barnvänlig höjd, krokar, toalettrulleshållare, 230-uttag, taklucka och riktigt bra förvaringsutrymmen. I duschkabinen finns trätrall och takventil.

Till sist vill vi bara lägga till två små guldkorn som gör husbilscampandet användarvänligare. Vid dubbelsängen finns nämligen två 230-uttag samt ett usb-uttag (finns två i bilen).

FAKTA
Pris: 729 000 kronor
Chassi: Fiat Ducato bredspårschassi, viktökning (3 500 – 3 850 kg)
Kaross: Slät aluminiumplåt, hagelresistent GFK-tak, glasfiberarmerat undergolv. Isolering tak/väggar/golv (33/33/40 millimeter)
Motor: Fiat Ducato 2,3 liters 130 hästkrafter, sexväxlad manuell
Utvändiga mått (längd/bredd/höjd): 747/232/275 cm
Invändiga mått (längd/bredd/höjd): 605/218/200 centimeter
Totalvikt: 3 850 kg
Lastvikt: 757 kg
Hjul: 215/70 R 15 CP
Antal bäddar: 2+2 (dubbelsäng och bäddbar sittgrupp)
Bäddmått: 192×140 centimeter (dubbelsäng), 212×123/50 centimeter (bäddbar sittgrupp)
Värme: Alde vattenburen, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 100 liter
Spillvatten: 90 liter
Kyl/frys: Dometic AES 190 liter