Husvagn: SunLight 37 K njoy

Publicerad: 2016-03-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Sunlight gör succé på husbilsmarknaden i Sverige. Nu kommer även deras husvagnar hit och deras signum är tysk kvalitet till bra pris. Vi leker med tanken att 150 000 kronor finns att spendera. På nätets köp- och säljsidor hittar vi snabbt ett antal begagnade husvagnar, bland annat en Kabe Ametist (2002) för 144 000:-, en Hobby 560...

Sunlight gör succé på husbilsmarknaden i Sverige. Nu kommer även deras husvagnar hit och deras signum är tysk kvalitet till bra pris.

Vi leker med tanken att 150 000 kronor finns att spendera. På nätets köp- och säljsidor hittar vi snabbt ett antal begagnade husvagnar, bland annat en Kabe Ametist (2002) för 144 000:-, en Hobby 560 (2005) för 135 000:- och en Adria 552 UK (2005) för 139 000:-. Alternativet är en en sprillans ny Sunlight 37 K njoy. Visst, det är inte bara svårt utan praktiskt taget omöjligt att jämföra äpplen med päron, men håll med om att det är lockande med nya husvagnar till begagnatpris.

Sunlight är ett instegsmärke som ingår i Erwin Hymer Group. Kvalitetstillverkad i Tyskland till braa priser är lite av deras signum. Deras husbilar har under en tid rönt stora framgångar på den svenska marknaden och i skrivande stund ligger de fyra i registreringsstatistiken samtidigt som de tillhör de varumärken som ökat mest jämfört med i fjol. Kan deras husvagnspark rulla samma framgångsrika väg när de nu lanseras på den svenska marknaden? Hur som helst gör Tumbo Husvagnar & Husbilar en storsatsning genom att ta in samtliga deras fem husvagnsmodeller.

Minstingen heter C 34 D och har en karosslängd på bara 416 centimeter. Denna husvagn har ingen fast säng utan enbart en rejäl bäddbar sittgrupp. Nästa steg i storleksordning är vårt testobjekt, barnkammarmodellen C 37 K. Resterande trio har alla fast säng för vuxna: C 42 D och C 44 D har båda tvärställd dubbelsäng fram medan C 46 V har långbäddar bak. Det bör även nämnas att samtliga dessa har tilläggsnamnet njoy – en serie som presenterades för första gången modellåret 2012.

Husvagn: SunLight 37 K njoy
Barnens egna sovhörna där överslafen har en max belastning på 75 kilo.

Det är enkelt att tycka att en liten husvagn är charmig. Men är den funktionsduglig? Givetvis kan inte Sunlight C 37 K njoy på några vis mäta sig utrustnings- eller kvalitetsmässigt med exempelvis de svenskbyggda husvagnarna. Prislappen talar sitt tydliga språk, men tittar vi på vad denna lilla barnkammarvagn erbjuder i förhållande till priset är den otvivelaktigt ett kap. Vilken målgrupp vänder sig då deras husvagnar till? Ser framför mig föräldraparet som i unga år husvagnscampade med sina föräldrar. Nu vill de föra stafettpinnen vidare till sina barn trots att spargrisen inte är sprängfylld.

Till C 37 K njoy behövs bara B-körkort och den kan dras med nästan vilken personbil som helst. 789 kilos tjänstvikt (inkluderat 39 kilo för alla paket) är ingen tuff uppgift för en modern personbil. Återstående 111 kilos lastvikt är varken bra eller dåligt och det går dessutom att trissa upp totalvikten till 1 050 kilo utan att behöva krångla med chassiändring. Checkar in- och utvändiga lastutrymmen när vi ändå är inne och rotar i detta kapitel. Bästa stuvutrymmena finns under den nedre våningssängen och de båda sofforna. Under den korta soffan är det tomt (här finns även en lastlucka). Den längre soffan har vattentanken med sig i bagaget men stora delar av utrymmet är ändå ledigt för diverse campingutrustning. Garderoben är helt okej medan trion överskåp är riktigt rymliga. De är försedda med luftspalter men saknar distansskivor.

Rangeringshandtagen som på vissa husvagnar kan vara en smula veka känns ytterst stabila. Varken bra eller dåligt blir betyget för stödbensskruvarnas placering. Inbyggda förtälts- och soltaksskenor finns, liksom förtältsbelysning. Interiört är det hygienutrymmet som ser billigast ut. Ur vår synpunkt är det ytterst plastigt och spartanskt jämfört med övriga bodelsavdelningar. Men det är designen som fallerar, inte funktionsdugligheten. Det finns krokar, ett förvaringsskåp under handfatet, taklucka för ventilation, bra benutrymme vid toasitsen och belysningsknapp på barnvänlig höjd.

Husvagn: SunLight 37 K njoy
Till synes enkel sittgrupp, men sofforna har ett behagligt svankstöd.

Slår mig ned i soffan och förväntar mig det värsta. I stället blir jag glatt överraskad av god komfort och ett högkvalitativt svankstöd. Sofforna har olika längd (130 och 115 centimeter) och det är inga problem för två vuxna och två barn att samsas vid bordet under utspisning eller mysstund. Avlastningsytan mellan sofforna och frontväggen är modell gigantisk. Blir däremot lite förvånad över belysningen då det bara finns en taklampa vid sittgruppen. Okej, vi får lite hjälp av panoramatakfönstret men det leder nog ändå till att kvällsläsning måste strykas.

Alternativt kan man göra det lite spännande för barnen och plocka fram ficklampan. Någon kväll kanske det fungerar men knappast i längden. Montering av två extra läslampor får det bli om vi får bestämma. Barnen däremot har varsin läslampa i våningssängen. Varsin tygficka har de också samt var sitt öppningsbart fönster. På tal om barn så lär nog de allra minsta gilla den låga placeringen av kyl/frys, som gör det lätt att nå glasspinnarna. Köket i övrigt är helt okej även om arbetsytan är si sådär. Vi noterar rymliga överskåp, god belysning, besticklåda samt ett av husvagnens två 230-uttag.

Nu väntar vi med spänning på att se om Sunlights husvagnar kan ha samma framgång som deras husbilar har haft. Vi får all anledning att återkomma i ärendet om ett år eller så.

FAKTA
SunLight 37 K njoy
Pris
: Grundpris 124 900:-, husvagnen i artikeln 142 375:- är extrautrustad med: batteripaket, lastlucka (75×30 centimeter), mörkläggningsgardiner taklucka, rumsavdelare, vinterryggstöd med tygklädsel, designprofil takskåp, förvaringsfack, myggnätsdörr, panoramataklucka, Truma Therme, varmluftsanläggning, säkerhetskoppling WS3000, stötdämpare, färskvattentank, spillvattentank på hjul.
Chassi: Helförzinkat BWP-chassi med säkerhetskoppling WS3000.
Kaross: Sandwichkonstruktion med glasfiberförstärkt tak. Isolering (tak/golv/väggar) 29/39/29 millimeter.
Utvändiga mått: (L/B/H): 566/210/260 centimeter (446cm karosslängd)
Invändiga mått: (L/B/H): 408/198/195 centimeter
Totalvikt: 900/1 050 kg (ökad totalvikt utan chassiförändring)
Lastvikt: 111/261 kg
Hjul: 185/70R 13 93N
Antal bäddar: 2+2 (bäddbar sittgrupp och våningssäng)
Bäddmått: 190×130/115 centimeter (bäddbar sittgrupp), 195 x 80 x 2 (våningssäng)
Värme: Luftburen Truma S3004
Färskvatten: 45 liter
Spillvatten: Rullbar tank
Kyl/frys: Thetford 81 liter (10 liters frysfack)


Läs mer:

Snygga till husvagnen – ett rent nöje

Rulla till toppen