Husvagn: Adria Alpina 763 UK

Publicerad: 2016-11-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Nio bäddar, dubbla sittgrupper, vattenburen värme och kök med mikro-, gasol- och elugn. Vi får en känsla av att befinna oss i en trerummare, och den här vagnen kräver en rejäl dragbil. Barnens rum finns längst bak, där en våningssäng och en vinkelsoffa ger karaktär åt rummet. Sovrummet för föräldrarna finns i mitten av vagnen....

Nio bäddar, dubbla sittgrupper, vattenburen värme och kök med mikro-, gasol- och elugn. Vi får en känsla av att befinna oss i en trerummare, och den här vagnen kräver en rejäl dragbil.

Barnens rum finns längst bak, där en våningssäng och en vinkelsoffa ger karaktär åt rummet. Sovrummet för föräldrarna finns i mitten av vagnen. Det i sin tur präglas av dubbelsängen, garderoberna och toarummet. I vagnens främre region, där samvarodel med en generös sittgrupp, panoramavy genom två takfönster och ett modernt designat kök välkomnar den som stiger in i vagnen, finns också vagnens hjärta. Här har man uppsikt över hela vagnen, här finns manövercentralen för Aldevärmen och här finns ett reglage för bluetoothfunktionen på ljudanläggningen.

Man kan faktiskt säga att Adria gör som de nordiska tillverkarna med garderob vid dörren, vattenburen värme, golvvärme och tankar i uppvärmda utrymmen. Det är dock en sanning med modifikation, vagnen har nämligen många och stora fönster. Vi räknar till inte mindre än tio fönster och fyra takfönster. Det ger de som är i vagnen en skön kontakt med omgivningen, inte minst känns det härligt att kunna ligga i den nerbäddade främre sittgruppen och titta på stjärnhimlen genom det stora extrafönstret ovanför. Men, många och stora fönster brukar också betyda värmeförluster. Nu var det högsommar och varmt den dagen vi var i vagnen och då uppskattar man i stället denna lösnings förmåga att vädra ut värmen.

Husvagn: Adria Alpina 763 UK
Riktigt skön komfort i sittgruppens dynor.

Direkt innanför entrédörren hittar vi sittgruppen till höger, köket rakt fram och till vänster en garderob med galgstång under hyllan och med belysning och skofack i botten.
Vi sätter oss i soffan och konstaterar att det är nytt kallskum i dynorna och en avgjort förbättrad komfort. Belysningen imponerar med massor av ljuspunkter och inställningsmöjligheter, men det stora frontfönstret och takfönstret dominerar intrycken och ger soffgruppen en mycket generös känsla. Här får alla plats, och de konkava luckorna på överskåpen ger samma intryck.

Köket, som i sig är ganska litet och vid en första anblick ganska anspråklöst, visar sig vara överraskande välutrustat. Här finns nämligen en trelågig spis, en ugn med kombinationen el eller gas, köksfläkt, här finns ett stort kylskåp, separat frys och här finns en mikrovågsugn. I köksbänken hittar vi tre lådor, överskåpen är två till antalet.

Vi går några steg bakåt i vagnen och tar oss in i sovrummet. Längs med vagnens vänstra sida står dubbelsängen, huvudändan är ställbar, fotändan mot köket är avsmalnande. På högra långväggen mittemot sängen hittar vi skåp och garderober, utformade runt och under ett öppningsbart väggfönster. Lite längre bak finns hygienavdelningen. På vagnens vänstra sida finns toaletten och dusch. På den högra sidan hittar vi ytterligare ett handfat, förutom det i toarummet. Mellan handfat och barnkammare sitter att smalt högskåp med utdragbara trådhyllor i överskåpet och handdukstorkare i underskåpet.

Husvagn: Adria Alpina 763 UK
Barnen har en egen vrå.

Längst bak i vagnen finns barnens eget rum. Härinne finns en vinkelsoffa som kan bäddas till en dubbelsäng och här finns en trevåningssäng. Mellan soffans vinkelgavel och bäddarna finns ytterligare ett högskåp. På väggen hittar vi en manövercentral för belysningen, precis som vid entrédörren och vid dubbelsängens huvudända. De tre bäddarna är relativt korta, cirka 175 centimeter, och de håller för max 70 kilo. Det är alltså inte bäddar för fullvuxna men med ytterligare sex bäddplatser i vagnen är det i sig inget problem, tvärtom. Denna vagn kan härbärgera hela släkten om det behövs. Och jag ger mig på att den som presenterar denna vagn för släkten får tummen upp. Härliga utrymmen, eleganta material, förmodat fina vinteregenskaper och en hel den ny och strömsnål teknik. Finns det då inget negativt undrar vän av ordning. Jovisst finns det det. Den väger nästan två ton tom, och kräver därför BE-körkort och en rejäl dragbil, till exempel en Volvo XC90. Men har man det har man ingen avgörande anledning att åka till Tenhult eller Dorotea.

Husvagn: Adria Alpina 763 UK

FAKTA
Adria Alpina 763 UK
Pris: 417 400 kronor
Chassi: BPW med tandemaxlar med ståltorsionsfjädring, säkerhetskoppling AKS 3004 Kaross: Glasfiberarmerad plast. Front och bakstam ABS-plast. Tjocklek 47 mm golv, 33 mm vägg, 33 mm tak.
Utvändiga mått (inkl. dragbom) l/b/h: 972/246/260 cm.
Karosslängd: 833 cm.
Invändiga mått l/b/h: 761/ca 230/ca 198
Totalvikt: 2 000 – 2 500 kilo
Lastvikt: 35 – 535 kilo
Hjul: 185R14C
Antal bäddar: 9
Bäddmått: Fram 224×145, våningssängar ca 175 x 70, dubbelsäng 200×136, soffa barnkammare 172x 122
Värme: Alde vattenburen med golvvärme
Färskvatten: 50 liter
Spillvatten: i.u.
Kyl/frys:167 liter

 

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!