Första intrycket av helt nya Polar 650 BR

Publicerad: 2017-02-09   Uppdaterad: 2023-04-18

En husvagn i ny storlek och planlösning har nyligen rullat ut genom Polars fabriksportar. Den är drygt 8,5 meter lång och totalvikten är 1.800 till 2.000 kilo. Vagnen rymmer upp till sju personer – om det kniper – och den klarar det året runt. Den här artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 1-2017.

Första intrycket av helt nya Polar 650 BR
Bakåt i vagnen finns garderoberna och barnrummet. Dubbelsäng och toarum mittemot kök och garderober.

Det är inte varje dag man hör om en ny modell från Polar, men detta är en sådan dag. 650 BR har en helt ny planlösning. Vagnen har en konventionell sittgrupp längst fram, kök mitt i vagnen och på motstående sida toalettrum, därefter en längsmonterad dubbelsäng mittför två stora garderober. Längst bak en tvärställd våningssäng mot den bakre gaveln.

Vid våningssängarnas fotände finns en liten dinettgrupp, två smala sittplatser med ett vägghängt bord under ett av två fönster i sovrummet, mellan garderob och gavelvägg. Därmed har vi förklarat bokstäverna BR i vagnens beteckning, barnrum. 

Vi börjar denna presentation på vagnens utsida, lyfter locket till gasolkofferten, inspekterar utrymmet däri och konstaterar att vagnen har detaljer värda att nämna. Först och främst att det finns en anti-
slingerkoppling, WS 3000, på kulhandsken, ett arrangemang som borgar för stabilitet under körning vilket kan vara behövligt, detta är en ovanligt lång vagn på enkelaxel. Gasolkoffertens öppning är inte imponerande, inte heller lasttröskeln som kräver en viss teknik och inte så lite styrka när det är dags att byta gasolflaskor.

Sidoplåtarna är inte kulhamrade men de är diamanthamrade. Tak, front och bak är däremot klätt i slät aluminium. Vagnen har ett stort frontfönster, ett fönster på vardera sidan vid främre sittgrupp, ett köksfönster och ett fönster längre bak, det vid den lilla dinetten. Slutligen ett fönster på den andra långsidan, ovanför dubbelsängen.  Sex väggfönster således och ett takfönster, mellan sittgrupp och kök. Väggfönstren är mörktonade och vagnen har ganska stora fönsterlösa partier så det blir en aning mörkt inomhus, förmodligen en eftergift för att åstadkomma bra inomhusklimat även under vintern.

Första intrycket av helt nya Polar 650 BR
Frontfönstret är inte öppningsbart. Isbjörnen har funnits med sedan 1964.

Vi kliver in och konstaterar att det direkt innanför dörren finns en välkomnande rundsittgrupp på höger hand och en entrégarderob på vänster. Skoskåp finns liksom rikligt med krokar och hyllor för vantar och mössor. 

Sittgruppen är bekväm men lite överraskar det att gavelsoffan i fronten inte riktigt passar för vuxna, man får helt enkelt gardiner i huvudet. Lutar man sig bakåt slår man i fönstret, hade soffans ryggstöd suttit lite längre in i vagnen hade detta fenomen inte uppstått. Hur som helst, man sitter i övrigt mycket bekvämt och gruppen är rymlig, med barn i gavelsoffan och vuxna på sidoplatserna får man gott rum med sex personer runt bordet.

Köket är värt mycket beröm med fyrlågig spis, mikrovågsugn på bra arbetshöjd, lådor i stället för skåp i köksbänken, bra belysning, gott om plats för matberedning, rymliga överskåp och ett stort kylskåp med separat frys på armlängds avstånd. Köksfläkt, öppningsbart fönster och ett stort takfönster säkerställer bra ventilation av matos, och mat lär det nog lagas i vagnen då den är som gjord för att ställas upp i vinterlandskap. 

Tvättrummet som ligger långt fram i vagnen har ett utrymme med dörrar i klarglas som uppställda bildar en duschkabin. För övrigt finns härinne en, eller rättare sagt två, speglar i hörnet med handfat och skåp under. Medicinskåp, krokar och belysning ovanför. En takventil över duschkabinen och en taklucka ovanför handfatet släpper in ljus och släpper ut fukt.

Första intrycket av helt nya Polar 650 BR
Bild till vänster: Vy från vagnens sovavdelning. 15,3 kvadratmeter som
härbärgerar fem nattgäster utan att sittgruppen bäddas. Bild till höger: Separat duschkabin i ett tvättrum med träkänsla.

Dubbelsängen finns mellan tvättrummet och barnrummet och är försedd med en madrass med måtten 198×145/135, samt en bäddmadrass med samma mått. Läslampor finns i gaveln mot våningssängarna, och på väggen mot tvättrummet finns uttag för tv-apparaten. Under sängen finns ett stuvutrymme avskilt från golv och yttervägg med luftspalt.

Våningssängarna längst bak går att få som trippelsäng, men här är de två. Under den undre bädden finns en utdragbar låda, vilket underlättar betydligt, inte minst för barnen att hitta sina saker. Dinettgruppen är smal men fungerar både som extrabädd till natten och som lekbord för två. Utrymmet under sittdynorna är tillgängligt för packning.

Totalvikten på Polar 650 BR gör att den som äger en sådan måste ha en bil godkänd för 1.800 till 2.000 kilo, därtill körkort utökad B (B96) eller BE. Tjänstevikten, cirka 1.500 kilo, lämnar hela 300 till 500 kilo last och det är gott om stuv- och garderobsutrymmen. 

Summeringen av vagnens 15,3 kvadratmeter och dess funktioner kan inte bli annat än med beröm godkänt. Plats för fem personer utan att behöva bädda sittgruppen, en egen avdelning för barn, ett väldigt bra kök, tvättrum med separat dusch, ett värme- och klimatsystem som ger ett behagligt inneklimat även på vintern. Märket är känt för snabba leveranser av reserv- och servicedelar. Priset, cirka 32.700 kronor per kvadratmeter är ungefär detsamma som priset för en förortslägenhet i Stockholm. Skillnaden är att denna har den utsikt och det läge man själv väljer.

Första intrycket av helt nya Polar 650 BR
Bild till vänster: Den lilla dinettgruppen vid våningssängen duger som extrabädd och lekplats för barn.Bild till höger: Fyrlågig spis och därunder ett arrangemang för viss källsortering.

FAKTA
Polar 650 BR

Pris: 499.000 kronor

Chassi: BPW enkelaxel, antislingerkoppling WS 3000

Kaross: Isolering, golv 47/vägg 34/tak 34 mm.

Utvändiga mått (L/B/H): 851/254/265 cm. Invändiga mått (L/B/H): 647/254/236 cm.

Totalvikt: 1.800 – 2.000 kilo. Lastvikt: 280 – 480 kilo

Hjul: 205/75 R 14

Antal bäddar: 2 – 5 stycken. Bäddmått: Dubbelsäng 198x145x130, våningssäng 2 stycken, cirka 195 x 90 centimeter.

Värme: Alde 3020 Compact vattenburen

Färskvatten: 40 liter

Spillvatten: 40 l invändig tank + spillvattensäck

Kyl/frys: 190 liter inkl 35 liter frysfack (tillval)

Den här artikeln kommer från Husvagn & Camping nr 1-2017.

Första intrycket av helt nya Polar 650 BR
Polar 650 BR har ugn, lådor i bänken, bra belysning, ja kort och gott ett mycket väl fungerande kök.