En välutrustad husbil till lockpris

Publicerad: 2017-04-04   Uppdaterad: 2023-04-18

För drygt 600.000 kronor får du en 7,5 meter lång husbil med halvintegrerad kaross, 170 hästars motor, solceller och en del annan utrustning. Auto-Roller 286 TL är en välutrustad bil till lockpris.

En välutrustad husbil till lockpris
Byggd på Ford Transit är detta en bil med en mycket konkurrenskraftig prislapp och en utrustningsnivå som överraskar positivt.

Det är en husbil byggd på Ford Transit med totalvikten 3.500 kilo och 438 kilos lastvikt. Den rymmer sex bäddar med två låga långbäddar, elmanövrerad taksäng och bäddbar sittgrupp. Den har fyra bältade reseplatser och den har dusch och tvättrum på var sida om mittgången.

Sittgruppen är på traditionellt sätt längst fram med de vändbara hyttstolarna integrerade i gruppen. En liten sidosoffa bakom passagerarstolen fungerar som femte sittplats vid mat- eller fikadags. Bakom den framåtvända tvåsitssoffan med trepunktsbälten återfinner vi vinkelköket. Mittemot köket ligger det smala toalettrummet, och mellan köket och sovrummet finns det likaledes smala duschutrymmet.  Den bakre tredjedelen av bilen består av ett sovrum med två längsmonterade enkelbäddar som går att slå samman till en mycket stor dubbelsäng. Inredningen är utförd i kontrasterande färger, ljust och mörkt.

Ford Transit är relativt ovanlig som grund för husbilsbyggare. Inte för att det kvalitetsmässigt är en sämre produkt, snarare för att Ford inte kan erbjuda lika specialanpassade chassin till påbyggarna som Fiat kan. Här har Triganogruppen som äger Roller Teamfabriken i Italien valt att bygga sin bil på ett 3,5-tons chassi med sexväxlad manuell låda och en tvåliters 170 hästars diesel. Förarmiljön är mycket personbilslik, sikten från förarplats är bra och den plussas på med breda sidofönster. Inställningsmöjligheterna i stolen är bra med rejäl skjutmån och steglös reglering av ryggstödet.

En välutrustad husbil till lockpris
Här får ett sällskap på fem personer plats till middag eller bara trevligt umgänge över en kopp fika.

När man snurrar runt hyttstolarna sitter man vänd mot en liten sittgrupp med en liten extrasoffa bakom passagerarstolen. Över sittgruppen finns en taksäng och framför den, i taket ovanför förar- och passagerarstol, finns ett stort takfönster. En härlig utsikt mot natthimlen utlovas för den som sover i taksängen eller i den bäddbara sittgruppen. Bordet är möjligt att skjuta i alla riktningar och naturligtvis också att sänka vid bäddning. Undersidan av taksängen är försedd med belysning och det stora sidofönstret släpper också in ljus från omvärlden. 

Köket är byggt på en vinklad skiva bakom den framåtvända tvärsoffan. Det består av ett överskåp, en bänk med tre brännare och en rund diskho samt två lådor i köksbänken varav den övre innehåller ytterligare en låda, nämligen besticklådan. Här finns ingen köksfläkt men väl ett öppningsbart fönster, under överskåpen finns en belysningslist. På köksbänken finns ingen plats för traditionell matberedning, det får man ordna på bordet i sittgruppen, men här finns ett 230-uttag så en kaffebryggare eller vattenkokare kan få rum här, mellan diskho och fönstervägg.

Kylskåpet med separat frysdel är av så kallad smaltyp och är monterat mittemot köket mellan entrédörr och toalettrum. Den sammanlagda volymen i det höga men smala kyl- och frysskåpet är 191 liter, vilket kan behövas om man skall utnyttja antalet bäddar fullt ut. Bilen rymmer upp till sex nattgäster.

En välutrustad husbil till lockpris
Köket byggt i vinkel lämnar inte mycket yta till effektiv matberedning, men här finns gott om förvaring.

Toalettrummet är som sagt ganska smalt, en effekt av att hjulhuset kräver en hel del plats. Samma sak gäller i duschen vars golv är smalt, men lite högre upp får det normalbredd. I duschen kan man utnyttja detta till någon sorts sittbänk eller hylla, i toarummet däremot tar hjulhuset utrymme från skåpet under handfatet som är mindre än förväntat. Dörren till toalettrummet är av silvergrå jalusi, dörrarna till duschen är av mjölkvitt plexiglas.

Sovrummet har två låga singelbäddar som smidigt och enkelt omvandlas till en enorm dubbelsäng med hjälp av en utdragbar skiva i nattduksbordet mellan bäddarnas huvudändar och två extradynor. I sängarnas fotändar finns förvaringsutrymmen åtkomliga genom att man lyfter upp madrasserna men också genom skåpdörrarna i sänglådorna. Vid sängarnas huvudgavel finns tygfickor där man kan lägga ifrån sig glasögon, klocka eller telefon. Lite högre upp på samma gavel sitter det ett gummiband tänkt att klämma fast till exempel en tidning med. 

Läslampor sitter i underkant på överskåpen. På golvet lyser en diskret blå ledlampa för ledsyn till natten, elegant.

Kommer man då att locka till sig många köpare av denna välutrustade husbil, kan man ju undra. Den har modern utrustning som till exempel 120 W solcell, den har taksäng, centrallås på bildelen, en ovanligt stark och pigg motor, backkamera och myggnätsdörr. Listan är lång. 

 

En välutrustad husbil till lockpris
De två enkelsängarna går enkelt att förvandla till en mycket stor dubbelsäng med måtten cirka 2 x 2 meter.

Köpare kan man nog locka, men bilen hade kunnat vara ännu lite bättre med ett lite större och bättre designat kök, med åtminstone en riktig fullhöjdsgarderob och med bättre belysning i sittgruppen. Bilen finns att få utan taksäng, en lösning som ger fler överskåp vid sittgruppen. Med takfönster och bättre belysning känns den varianten lite luftigare. Och vad gäller frånvaron av en riktig garderob – det finns en galgstång i duschen, där kan man ju alltid hänga undan sina ytterkläder.

FAKTA AUTO-ROLLER 286 TL

• Pris: 619.000 kronor

• Skatt: Cirka 6.600 kronor/år

• Motor: 2,0 TDI diesel 170 hk

• Total L/b/h: 745/230/290 cm, Invändig l/b/h: 490/216/208 (190) cm, Antal bäddar: 6 st

• Tjänstevikt: 3.062 kg

• Totalvikt: 3.500 kg

• Lastvikt: 438 kg

• Värme: Truma 6E. Luftburen, elkassett.

• Färskvatten: 120 liter, Spillvatten: 100 liter

• Kyl/frys: Total inkl. frys 191 liter

En välutrustad husbil till lockpris
En blick in i det smala toalettrummet avslöjar inte att hjulhuset stjäl plats i skåpet under handfatet.
Rulla till toppen