Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum

Publicerad: 2017-04-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Med strax under 15 kvadratmeter bostadsyta och våningssängar med mycket generösa bäddmått försöker Eriba Exciting 560 ta sig in på den del av den svenska husvagnsmarknaden som vänder sig till barnfamiljer.

Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Vagnen rullar stabilt och förtroendeingivande på ett underrede från Alko med antislingerbroms på kopplingen och självjusterande hjulbroms.

Eriba Exciting 560 har sin sittgrupp mitt för köket i vagnens mitt. I den bakre änden finns våningssängarna och i den främre finns den längsmonterade dubbelsängen, en så kallad fransk bädd. Tvättrummet hittar vi också i vagnens främre avdelning, intill dubbelsängen. Handfatet finns utanför toarummet, mellan kylskåp och tvättrum. 

Huvudgarderoben finns mittemot entrédörren, mellan våningssängar och sittgrupp och förutom att härbärgera kläder tjänstgör skåpen delvis som rumsdelare då sängarnas huvudändar döljs av skåpet. Vid bäddarnas fotända finns ytterligare en garderob och på väggen utanför densamma finns krokar för jackor och annat. 

Hela barnkammaren går att skärma av mot resten av vagnen. Med den tredelade skjutdörren i stängt läge blir det faktiskt ett litet rum där längst bak. Tre bäddar, en golvyta mellan säng och dörr och om man plockar bort den nedre madrassen får man en liten koja eller lekhörna där det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man använder utrymmet till. Det går nämligen också att komma åt detta utrymme utifrån genom en rejäl lastlucka. De övre bäddarna är rejält tilltagna, 200×80 centimeter och viktbegränsade till max 80 kilo.

Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Gasolkofferten öppnas nästan rakt upp och med vagnens långa dragbommar kan man placera en cykelhållare där.

Köket har tre brännare och en rund diskho lätt uppdragna mot fönsterväggen. Det skapas på så sätt utrymme för beredning även med brännarna igång. Vidare finns det tre stora lådor i köksbänken plus ett mindre skåp och stora tvådelade överskåpsluckor med en ljuslist i överskåpets underkant. Kylskåpet som avslutar köket har integrerad frys, och det väljer själv energikälla: batteri, gasol eller 230V, om man aktiverar AES-knappen, (Automatic Energy Select).

Sittgruppen som rymmer fem personer finns mitt för köket, enkelt och praktiskt på flera sätt. Dels kan man utnyttja bordet vid matlagning och dels är det ju enkelt och smidigt att både duka och servera mat när allting finns direkt bakom ryggen på den som står i köket.

Sofforna är lite överraskande hårda men sittkomforten vinner i längden, de behåller nämligen sin form även efter en längre stund. Ett stort väggfönster och ett takfönster hjälper till att skapa en känsla av ljus och rymd även om de uppmätta ytorna inte är speciellt generösa. Bordet rymmer fem kuvert, soffan rymmer också fem men bekvämast är det om man är fyra.

Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Med tre bäddar i barnkammaren och en generös dubbelbädd rymmer vagnen fem personer. Med soffan bäddad ryms ett par till.

Tvättrummet har ingen riktig duschkabin men väl ett duschdraperi. I och med att handfatet sitter utanför finns möjlighet att tvaga sig. I två öppna hyllplan samt ett öppet skåp under väggfönstret finns det upphängningsanordning och utrymmen härinne för både handdukar, hygienartiklar och annat. 

Utsidan kännetecknas av stora vita fält med diskreta dekorränder, ett sidoställt fönster på fronten och en lucka till gasolkofferten som öppnas utåt/uppåt, nästan lodrätt. Därmed lämnas plats på dragbommarna för till exempel en cykelhållare. Chassit kommer från Alko, vagnen rullar på en singelaxel med 14-tumshjul med eleganta lättmetallfälgar och den väger tom strax under 1.500 kilo. Den kan fås med totalvikter från 1.600 till 2.000 kilo. Grundpriset börjar på 265.000 kronor.

Kännetecknande för Eriba Exciting 560 är de kontrasterande färgerna på möblerna, överskåpen är mörka upptill mot taket och ljust grå nertill. Mycket träkänsla finns i vagnen och allt går i färgskalan brunt och grått, vilket fungerar överraskande väl. Precis som hela vagnen. Trerummare är inte fel att säga – barnrum, kök och sovrum.

Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Barnens rum finns längst bak nära ytterdörren. Garderob både vid fotändan och mellan barnkammaren och kylen.

Eriba Exciting 560

Pris: Från 265.500:–
Chassi: Alko enkelaxlad
Isolering: Golv/vägg/tak 39/27/28 mm
Utvändiga mått: 812/250/258 cm
Invändiga mått: 617/238/195 cm
Tjänstevikt: 1.490 kg
Totalvikt: 1.600–2.000 kg
Lastvikt: 110–510 kg
Hjul: 195 R14C
Antal bäddar: 6
Bäddmått: 205 x170, 205×82/197×78 (205×122 Dinett)
Värme: Alde
Vatten: 44 liter
Spillvatten: 25 liter
Kyl/frys: 141 liter inkl frys

Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Köket är inget under av vare sig utrymme eller ergonomi men det fungerar bra ihop med bordet nära intill.
Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum
Eriba Exciting 560: Här får hela familjen rum