Husvagn: Bürstner Nordic 600 TK är elegant och rymlig

Klassiskt vit men med ny teknik som till exempel självjusterande hjulbroms.

Husvagn: Bürstner Nordic 600 TK är elegant och rymlig

Publicerad

Nordic 600 TK från Bürstner har funktionell planlösning för tvåbarnsfamiljen som uppskattar elegans och god funktion.

Vagnen rymmer minst fyra personer och är extrautrustad med anpassning för nordiskt klimat med bland annat Alde vattenburen värme. Den ser elegant ut med sin vita kaross och de mörktonade fönstren. Accentfärgen rött finns dels i den yttre dekorens stripes och dels i varumärkets logga. Den rullar på 14 tums hjul på en enkelaxel från Alko, vagnen har stabilisatordrag AKS 3004, och totalvikt på 1.800 kilo som ger utrymme för cirka 200 kilo last, med fyllda tankar/flaskor för vatten och gasol.

En kort provtur visar att vagnen är välbalanserad. Den går odramatiskt och följsamt efter bilen, också när vi provocerar ekipaget. När vi stannar och går ett varv runt för att närmare bekanta oss med vagnens utseende och funktioner hittar vi en lastlucka. Den leder till utrymmet under sängen baktill på vagnens vänstra sida, här hittar vi vattenpåfyllningen och vi lägger märke till att elintaget sitter på vagnens högra sida, förtältsidan. Där finns också kylskåpsventilationen. I gasolkofferten finns det plats för två 11-kilos gasolflaskor, reservhjul och diverse annat, till exempel grillen eller annat man inte vill lägga i samma utrymme som mer känslig packning.

Vi kliver in och välkomnas av en sittgrupp på höger hand och av en garderob direkt till vänster. Vi konstaterar vidare att vagnen har ett öppet skofack under sittgruppens ena soffa och att garderoben har en fiffig liten utdragbar hylla högst upp. Garderoben är smal men djup och framför garderoben övergår möbeln till att i stället vara ett vitrinskåp med ett underskåp nertill. Fönstret på entrédörren bidrar till att ytan direkt innanför ytterdörren känns lite som en hall. 

Sittgruppen rymmer 5-6 personer och omges av stora fönster som ger bra ljusinsläpp.

Sittgruppen rymmer 5-6 personer, har skön sittkomfort på alla platser och är omgiven av tre fönster, ett på varje långsida och ett på gaveln. Undersidan av överskåpen som löper runt hela vagnen är vit och bidrar till känslan av luftig rymd. Bordet står på en stor platt skiva och går därför att flytta, samtidigt som den stora runda skivan gör det stabilt. Påsydda extradynor gör ryggdynorna extra bekväma och bidrar dessutom till en ombonad känsla.

Det nästan helt vitlackade köket har en gråsvart bänkskiva som i sin tur innehåller en rostfri vask och tre brännare. Köksfläkt finns, liksom uttag för starkströmsapparat som till exempel en kaffebryggare. I köksbänken finns två stora lådor och ett skåp. Bänken är rejäla 145 centimeter lång men lite för hög, 95 centimeter, 90 är normmåttet. Belysningen ombesörjs av nedåtriktade lampor i överskåpens undersidor och en ledlist mellan överskåp och tak. I taket finns också ett takfönster som bidrar till ljus och effektiv ventilation precis som väggfönstret på köksväggen. Bakom ryggen på den som står i köket sitter kylskåpet med separat frysdel, just vår vagn har tillvalsskåpet på 160 liter, standardskåpet rymmer 104 liter. 

Mellan kök och sovavdelning finns toalettrummet som känns riktigt funktionellt med bra belysning och gott om förvaring. Effektiv ventilation med ett takfönster modell midi Heki. Måtten på hela tvättrummet är 106 x 80 centimeter och det finns ett duschdraperi som i stort sett ger en dusch i samma storlek. Vagnens huvudgarderob mittemot tvättrummet är riktigt rejäl med en galgstång högst upp och Aldepannan under, måtten är cirka 70 x 50 centimeter och hänghöjden mer än tillräcklig.

Köket är snyggt men lite större arbetsyta hade behövts för full pott.

I den bakre regionen finner vi vagnens sovavdelning. Här finns en så kallad fransk bädd i vagnens vänstra bakre hörn, motsatt sida rymmer en våningssäng och vid bäddarnas huvudända finns ett cirka 20 centimeter brett högskåp, linneskåp om man så föredrar. Utrymmet under dubbelsängen innehåller färskvattentanken på 40 liter men resten av utrymmet är disponibelt för packning. Bäddmåttet i dubbelsängen är generösa 201x138 centimeter med avsmalnande fotända och de två madrasserna i våningssängarna är 187x65 centimeter. En textilklädd sänggavel och två justerbara läslampor, samt ett öppet hyllplan under alla överskåp gör sovrummet användarvänligt. Takfönstret samt fönstret på sidoväggen gör att det går att vädra effektivt och det finns gott om ljusinsläpp då det finns ytterligare två fönster i sovavdelningen, ett för varje våningsbädd. Hela sovrummet går att skärma av mot resten av vagnen.

Utrymmet under den nedre bädden i våningssängen är åtkomligt när man lyft upp sängbotten. I det läget kan man också konstatera att man dragit såväl vattenrör som kablar hopbuntat längs med vagnens ytterväggar. En installationsmetod som ytterligare förstärker intrycket av att man anpassat vagnen för lite bistrare klimat. Vagnen kostar i grundutförande strax över 320.200 kronor, vagnen på bilderna är extrautrustad för knappt 30.000 kronor och hamnar då på 348.780 kronor, ett pris som känns väl motiverat. 

Frågan är om det finns någon konkurrent som kan erbjuda likvärdig funktion och elegans i denna storlek till samma pris. Jag kommer i brådrasket inte på någon.

Tekniska data: Bürstner Nordic 600 TK

PRIS: Från 320.000 kronor, visad vagn 348 780 

CHASSI: Alko, enkelaxel

KAROSS: Kulhamrad alu, front/bak slät. Isolering golv/tak/vägg: i.u.

MÅTT: Utvändiga: L/B/H 809/250/258 cm. Invändiga: 606/237/195 cm

VIKT: Totalvikt: 1.800 kg. Lastvikt: ca 200 kg

HJUL: 285 R14C

ANTAL BÄDDAR: 4 - 6. Bäddmått: Dubbelsäng 201x138, våningssäng 68x190

VÄRME: Alde vattenburen

VATTEN: 40 liter invändigt. Spillvatten: Utvändig dunk/tank på hjul.

KYL/FRYS: 160 liter, tillval. 104 liter standard

Badrummet är ganska stort men inte tillräckligt stort för separat duschkabin.

Fyra bäddar och möjlighet till fem. Skåpsäng ovan dubbelbädd finns på tillvalslistan.

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1667 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 626 fristående campingplatser och 731 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-12

  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206